Avem nevoie de putina educatie IT ca sa stim la ce sa ne asteptam de la un calculator de 250 de lei

Multi dintre cei carora le place sa isi ajute prietenii s-au trezit la un moment dat cu urmatoarea problema: au comandat pe net un calculator second hand ieftin de 250 de lei iar cel care l-a primit in final a inceput sa faca mutre si nazuri din cele mai diverse, manifestandu-si nemultumirea de faptul ca unitatea este putin zgariata sau folosita. De aici putem sa tragem o concluzie destul de simpla: romanii nu au o educatie IT in adevaratul sens al cuvantului, vor mult de bani putini, vor totul mai pe gratis daca se poate.

Din punctul meu de vedere, oamenii ar trebui sa stie la ce sa se astepte atunci cand sunt dispusi sa achizitioneze obiecte second hand din cele mai diverse, nu doar calculatoare. Am mai vazut prostia asta si in domeniul auto, unde exista unii carcotasi ce doresc ca o masina second hand sa arate si sa functioneze exact ca una noua. In cele ce urmeaza, o sa scoatem in evidenta cateva lucruri la care trebuie sa va asteptati si de care trebuie sa fiti constienti atunci cand cumparati calculatoare second hand ieftine si nu numai, cred ca sunt sfaturi aplicabile intregului domeniu second hand.

  • Calculatoarele second hand mai au zgarieturi, nu-i nimic ciudat. Ganditi-va ca au fost folosite printr-o banca, spital, Primarie, iar cand au fost schimbate au fost luate si depozitate intr-o camera, apoi transportate cu vreo duba sau cu vre-un TIR mii de kilometri pana sa ajunga in Romania la magazine specializate. E normal sa mai fie zgariate, nu se comporta nimeni cu ele asemenea unui bibelou casabil. Sunt niste masini pe care oamenii le cumpara pentru functionalitate, nu pentru a le pune in vitrina.
  • Calculatoarele second hand pot sa mai aiba putin praf inauntru, in carcasa. Am auzit destul de multi oameni irationali care se plang de faptul ca au primit un calculator second hand ce avea putin praf inauntru. Pai, doar daca aveti impresia ca provin dintr-un mediu 100% steril e musai sa nu aiba gram de praf. Sa fim putin oameni rationali si sa nu mai avem cerinte atat de absurde. Pana si cele care provin din spitale mai acumuleaza putin praf in interior, asa ca nu se justifica dorinta ca unitatea sa nu aiba praf in interior. Bine, nu va asteptati sa fie tone de praf intr-o unitate second hand, insa e ceva normal sa aiba exact cat sa indice faptul ca a fost folosit.
  • Calculatoarele second hand pe care dai 250 de lei nu sunt noi. Dumnezeule, cred ca am avut discutia asta de N ori cu diversi pana acum. Eu nu inteleg tipul acesta de oameni, care au impresia ca pentru 250 de lei vor primi un calculator nou. Sunt oameni total rupti de realitate si de domeniul IT si la ei ma refer in mod expres atunci cand spun ca avem nevoie de educatie IT in societate. Oamenii trebuie sa stie cat costa un Pc nou si ce primesc atunci, la fel cum trebuie sa stie si cat costa un Pc second hand si ce primesc in acest caz.

Si acestea sunt doar unele “defecte” pe care unii oameni le atribuie calculatoarelor second hand, uneori din pura carcota, alteori din simplul fapt ca nu sunt documentati in domeniul IT si nu stiu la ce sa se astepte atunci cand comanda un calculator second hand. Calculatoarele second hand pot sa mai aiba mici imperfectiuni precum zgarieturi sau urme de uzura, insa au un pret pe masura. Nu cred ca poate cineva sa cumpere un PC nou cu 250-300 de lei.

Cei care se asteapta ca la acesti bani sa primeasca un calculator nou trebuie sa coboare putin cu picioarele pe pamant sau sa se lase vanatoare de chilipiruri. Calculatoarele second hand se cumpara in primul rand pentru functionalitate, sunt simbolul omului rational care doreste o unitate cu care sa isi faca treaba fara sa fie nevoit sa plateasca de 4 ori mai mult pentru aceeasi performanta, dar noua.

E adevarat, calculatoarele au ajuns printre noi destul de tarziu comparativ cu americanii sau cu occidentalii si va mai trece putina apa pe Dunare pana cand vom reusi sa avem o societate educata in IT. Progrese se vad comparativ cu acum 5 ani, insa parca tot nu suntem acolo unde trebuie sa fim. Evoluam destul de incet din pacate. Cu toate acestea, trag speranta ca va veni si acea zi in care nimeni nu se va astepta la un PC nou cand dai pe el 250 de lei.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Cum functioneaza imprimantele?

Parca n-a trecut atat de mult timp de cat mergeam la scoala cu referatele scoase la imprimanta si deveneam astfel...

Închide