Ce trebuie sa stii despre SFF-uri. Calculatoarele Small Form Factor…

SFF-urile au ajuns pe piata de larg consum prin intermediul magazinelor de calculatoare second hand si au venit drept o solutie destul de buna pentru unii dintre noi. Magazinele de calculatoare precum diabloscumputer.ro aduc aceste calculatoare de mici dimensiuni, numite SFF prin intermediul contractelor cu firmele din strainatate. De exemplu bancile si institutiile publice sunt cele care folosesc SFF-uri din cauza dimensiunilor reduse, a consumului redus si al nivelului de zgomot aproape de zero. O data la 2 – 3 ani, bancile schimba aceste calculatoare cu unele mai performante, iar cele vechi dupa cum spuneam ajung pe piata din Romania si sunt vandute drept second hand-uri.

Ce trebuie sa stii despre SFF-uri, care sunt avantajele si dezavantajele

Avantaje SFF-uri

  • Dimensiunile sunt mult mai mici fata de calculatoarele desktop cu carcasa Tower. Un desktop SFF il poti pune in locuri mult mai stramte si mult mai inguste fata de o unitate normala de calculator.
  • Consumul redus de energie este unul dintre principalele avantaje ale SFF-urilor, intrucat sunt special proiectate in acest mod. Discutam despre calculatoare care consuma mai putin de cat un bec de 50w. Exemplu putem sa dam Fujitsu Siemens ESPRIMO E900, unitate care beneficiaza de Fujitsu green policy innovation…
  • Nivelul redus de zgomot. Acestea sunt genul de unitati despre care nu-ti poti da seama dupa zgomot daca sunt pornite sau nu. Repet, sunt special concepute pentru banci, spitale, locuri in care nimeni nu isi doreste un calculator galagios.
  • Preturile destul de mici de pe piata second hand din Romania ma face sa trec acest aspect drept avantaj. Noi, aceste SFF-uri au obiceiul sa coste peste 1000 de euro. Sunt inclinate inspre business si stim cu totii ca ce-i construit pentru aceasta ramura are obiceiul sa coste.
  • Performanta este aceeasi cu a unui desktop tower. Faptul ca sunt de dimensiuni mai mici nu inseamna ca au in componenta piese din lumea mobile-laptop. Sunt componente normale, doar ca spatiul din interiorul carcasei este regandit intr-un mod mult mai eficient.

Dezavantaje SFF-uri

  • Defectarea sursei de alimentare sau a placii de baza ridica probleme, intrucat fiind de alte dimensiuni, vei gasi mai dificil piese de schimb. Nu imposibil, insa nu le vei putea cumpara de pe OLX sau alte site-uri gen talcioc.
  • Daca vrei sa pui o placa video dedicata, o sa ai nevoie de una SFF asemenea unitatii. Exista placi video dedicate atat pentru desktop-uri normale cat si pentru SFF-uri, iar cele pentru SFF nu sunt atat de diversificate. Nu vei putea de exemplu sa pui o placa video Asus NVIDIA GEFORCE GTX 970 OC STRIX intr-un sistem SFF.

 

 

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Ce rost au imprimantele second hand de maxim 200 de lei?

Multi isi pun intrebarea asta... “Ce rost au imprimantele second hand care costa 200 de lei?”... Adica pot sa inteleaga...

Închide