Despre semnalul analogic și cel digital

De ceva vreme, unii au început să folosească termenul digital doar în scopuri de marketing, încercând  te convingă să cumperi niște produse pe care ei cel puțin le consideră de calitate superioară. Bineînțeles, unele produse moderne sunt digitale prin definiție dar totuși ce înseamnă analog sau digital? Și oare digitalul este un standard pentru calitate superioară în adevăratul sens al cuvântului?

Pentru o bună perioadă de vreme, televizoarele noastre și radiourile au funcționat captând un semnal analogic. De exemplu, radiourile care redau semnale AM/FM sau televizoarele foarte vechi, transformau în date niște unde neîntrerupte de o anumită amplitudine. Aceste semnale pot fi decodificate cu ajutorul diodelor, apărând astfel sunet în boxele radioului sau imagine pe ecranul TV.

analog TV

Dacă ați crescut prin anii 80 – 90 și stăteați cu antena pe bloc, probabil știți că cel mai mare dușman al semnalului captat de antena de pe bloc era interferența. Variațiile din undele analogice ce conțin date sunt atât de mici, încât dese ori pot apărea așa zișii pureci pe ecranul TV-ului sau fâșâitul la radio.

Analog

Analog

Ei bine, tehnologia digitală elimină aceste interferențe prin transmiterea unui semnal format din cifre, 1 și 0. E mult mai stabil de cât să schimbi formele undelor radio supuse interferențelor. De fapt, aceste cifre, 0 și 1 sunt reprezentări ale semnalelor electrice On și Off. Poate că ați observat faptul că lungimea unui cablu HDMI nu prea contează, însă în schimb cablurile analogice care duc către boxe contează foarte mult dacă discutăm despre interferențe.

digital

 

În plus, faptul că semnalul digital este compus din 0 și 1, poate fi multiplicat de nenumărate ori fără să se piardă calitatea. În schimb, semnalul analogic devine foarte prost dacă se încearcă copierea. Amintiți-vă ce se întâmpla cu o casetă audio în momentul în care o copiați de două, trei ori. Un fișier MP3 copiat pe 1 milion de iPod-uri va suna la fel, însă câteva casete audio copiate vor suna într-un final foarte rău.

Bineînțeles, din moment ce noi auzim un sunet, nu o pleiadă de 0 și 1, este nevoie și de un convertor de la analog la digital atunci când discutăm despre muzica înregistrată. Acest convertor transformă fișierele MP3 sau AAC într-un semnal electric ce-și modifică voltajul constant, fiind transformat de căști sau boxe în sunet.

Așadar, deși digitalul este de bază în ziua de azi, trebuie să recunoaștem ca doar combinarea celor două lumi, analogic și digital, au condus la un sunet modern și ușor de copiat/redat în ziua de azi.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
sfaturi
Câteva sfaturi pentru cei care doresc să își construiască propriul PC desktop

Deși piața calculatoarelor second hand este destul de dezvoltată în România, nu toată lumea dorește să meargă pe această varianta...

Închide