Iată ce trebuie să știi despre formatarea mediilor de stocare

Formatarea mediilor de stocare pentru mulți dintre noi este o problemă, o dilemă, o frică. Atunci când auzim cuvântul formatare, ne gândim la ce-i mai rău. Ne gândim la viruși care nu pot fi eliminați din sistem de cât prin intermediul acestui proces, ne gândim la pierderea datelor de le hard disk sau cardul de memorie al telefonului și așa mai departe. În realitate, formatarea nu este un bau bau, ci un proces care poate să își facă viața mai ușoară.

Ei bine, așa cum o bază de dată este inutilă fără sistemul de organizare al datelor, așa și un hard disk este inutil dacă nu are un file system care să spună sistemului de operare unde anume sunt aflate fișierele. Când formatezi hard disk-ul, ssd-ul cardul de memorie al telefonului, mediul este partiționat. Asta înseamnă că mediul de stocare are un cap și o coadă acum, începe din punctul X și se termină în punctul Y. Apoi, un file system este pus pe aceste medii de stocare pentru a permite organizarea fișierelor (NTFS pentru medii Windows, FAT32 sau exFAT pentru stickuri de memorie)…

file system

Dar formatarea face mai mult de cât să pregătească mediul de stocare pentru folosire. De exemplu dacă există date pe acel mediu, acestea sunt șterse automat în timpul acestui proces pentru că dispar tabelele ce indică locațiile fișierele iar Windows-ul o să marcheze totul drept spațiu liber.

Totuși formatarea are și avantaje. De exemplu, dacă vrei să îți vinzi PC-ul sau laptopul și vrei să scapi de toate datele tale personale, formatarea hard disk-ului este de departe cea mai simplă și eficientă soluție. De asemenea, este una dintre cele mai bune metode prin care poți scăpa de viruși. De cele mai multe ori, folosirea programelor care scot virușii din PC este o operațiune care necesită timp pentru scanare și devirusare iar rezultatul final nu e întotdeauna cel dorit pentru că virușii pot afecta fișierele Windows și prin urmare, nu vei mai putea porni PC-ul. Formatarea este cea mai sigură soluție pentru a scăpa de viruși, mai ales că în ultimii ani sunt tot la modă virușii care se ascund în boot sector (acest boot sector spune PC-ului să încarce sistemului de operare).

Formatarea este o idee foarte bine pentru cei care cumpără PC-uri sau laptopuri care au deja instalat sistemul de operare. Bineînțeles, producătorul a avut grijă ca pe lângă sistemul de operare propriu-zis, să instaleze și o tonă de programe inutile care ție personal nu îți folosesc la nimic dar cu toate acestea consumă resurse. Din această cauză, majoritatea celor care își cumpără PC-uri sau laptopuri care vin cu sistem de operare gata instalat, reinstalează Windows-ul pentru a scăpa de toate programele inutile băgate pe gât.

bloatware

Formatarea nu este o idee bună dacă ai de gând să scapi de anumite fișiere importante care nu ar trebui niciodată să ajungă în mâinile altora. Tot ce face formatarea este să marcheze fișierele de pe hard disk drept spațiu liber ce poate fi suprascris. Acestea pot fi recuperate destul de ușor cu ajutorul softurilor incredibil de ieftine, unele chiar gratuite.

Așadar, în concluzie, formatarea poate să vă ajute în cazul în care vă confruntați cu viruși sau cu multe programe de care nu aveți nevoie, însă mare atenție dacă aveți nevoie de datele încă existente pe acel hard disk, stick de memorie, card microSD, etc.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Panasonic Toughbook CF-F9
Lucrezi pe șantier și ai nevoie de un laptop care să reziste? Panasonic Toughbook CF-F9 este soluția

Cei care lucrează pe șantier știu ce înseamnă să cari după tine un laptop. Practic, nu ești niciodată sigur că...

Închide