Intretinere elementara pentru laptopuri

Povesteam intr-un articol precedent faptul ca in Romania, laptopul a devenit forma de baza a calculatorului personal pentru majoritatea oamenilor. Desktop-ul a ramas undeva in spate, dorit doar de cei care au nevoie de cai putere sau pur si simplu nu se pot dezlipi de fiabilitatea unui calculator cu piese intregi, nu in miniatura. Laptopurile sunt folosite foarte mult in mediul business, acasa dar si de adolescenti. Atunci cand copilul pleaca la facultate, parintii ii cumpara laptop, nu desktop, sa poata sa il transporte atunci cand vine acasa de sarbatori sau in weekend.

Mie personal nu-mi plac laptopurile, insa le repar de vreo 10 ani celor care-mi cer ajutorul, asa ca m-am hotarat sa scriu cateva randuri despre intretinerea de baza, elementara pentru un laptop pentru ca proasta intretinere este cauza principala de aparitie a defectiunilor.

Daca desktopul se scoate in curte si se sufla de praf cu compresorul, laptopul are nevoie de mai multa atentie atunci cand vine vorba despre curatat praful, desfacut, etc. Nu e de ajuns sa desfaci doua suruburi si sa scoti o bucata de tabla pentru a ajunge la componentele interne. Recomandarea mea ar fi daca nu ati mai desfacut niciodata un laptop, mai bine mergeti cu el intr-un centru autorizat pentru reparatii IT ca sa-l curete de praf niste baieti care toata ziua asta fac, desfac, repara si asambleaza laptopuri.

Praful este problema principala pentru laptopuri intrucat daca observati, fantele de aerisire si prin care iese aerul cald sunt destul de mici. E destul de simplu sa se imbaxeasca cu praful din casa, sa adune scame din pat pentru ca trebuie sa recunoastem, romanii sunt mari amatori de privit filme pe laptop din varful patului. Problema este ca aerisirea la laptop functioneaza pe acelasi principiu ca si la desktop: aer intra, aer iese. Daca pui laptopul in pat si incepe sa traga toate scamele din pat, e clar ca pe viitor o sa apara probleme cu supraincalzirea. Un laptop care nu e bine ventilat se incinta destul de mult pana cand ajunge sa se autorestarteze.

Cum va dati seama ca laptopul este plin de praf?

Ei bine, o intrebare destul de buna, ca nu poti sa il desfaci toata ziua buna ziua sa vezi daca s-a mai acumulat ceva praf. Daca nu il duci la curatat regulat sau daca nu te ocupi de problema asta personal in cazul in care te pricepi, poti descarca AIDA 64 si sa urmaresti temperaturile interne ale procesorului in special. Cand observi ca incep sa creasca destul de mult fara sa ii dai prea mult de munca, inseamna ca ventilatia e obstructionata de praf si ca urmare temperaturile incep sa creasca in interior. Cand incepe sa se restarteze, deja atinge si depaseste 100 de grade Celsius. Restartul vine drept o masura de protectie a procesorului ca sa nu se defecteze.

O alta problema destul de des intalnita in lumea laptopurilor, se refera la pasta termoconductoare dintre procesor si cooler. Discutam despre acea pasta aplicata pentru a obtine un spatiu etans intre procesor si radiator si fara de care, laptopul si orice masina ce foloseste procesor, nu ar putea functiona. Pasta termoconductoare la laptopuri este aplicata in fabrica bineinteles, in momentul in care laptopul este asamblat. Cu timpul, aceasta pasta isi pierde din proprietati si nu reuseste sa mai mentina acel scut impotriva aerului, nu reuseste sa mai conduca caldura atat de bine. Intre procesor si radiatorul coolerului trebuie sa fie un spatiu etans, fara aer. Drept urmare, laptopul incepe sa se restarteze in momentul in care este utilizat fara sa aiba load, adica fara sa ii dai nimic special de lucru.

Cum va dati seama ca pasta termoconductoare si-a pierdut proprietatile?

Restarturile continuu alaturi de temperaturile procesorului ridicate si lipsa prafului indica o pasta termoconductoare cu probleme. Multi se panicheaza cand observa aceste restarturi pentru ca au impresia ca de vina este praful. Desfac laptopul, observa ca nu e praf inauntru si se gandesc ca s-a defectat ceva la placa de baza. Nu, pasta termoconductoare si-a pierdut proprietatile si e ceva destul de normal. Nimic nu tine vesnic, nu? In acest caz, aveti grija sa cumparati o pasta termoconductoare de calitate pe care sa o aplicati uniform pe procesor, in cazul in care va pricepeti. Daca nu va pricepeti, mergeti la un service IT unde se va ocupa de aceasta problema o persoana specializata.

articsilver

Curatarea prafului alaturi de schimbarea pastei termoconductoare tin de intretinerea elementara a laptopului atata timp cat va doriti o masina care sa functioneze fara probleme ani la randul. Nu costa mult si daca reusiti sa faceti aceste operatiuni o data la 2 ani ar fi minunat. Daca sunteti genul care lucreaza cu laptopul pe teren, in aer liber unde exista mai mult praf de cat in casa, recomand o data la 6 luni curatarea de praf si o data pe an schimbarea pastei termoconductoare.

Cum intretinem estetic laptopul?

Aici, ar fi de subliniat cateva aspecte destul de importante intrucat am vazut oameni ce mi-au adus la reparat laptopuri pe care nu le stersesera niciodata de praf de cand le-au cumparat. Probabil erau certati cu curatenia in general.

  • Display-ul. Pentru a curata display-ul puteti folosi de la Pronto pana la spirt, lichid de spalat geamuri, insa nu prin metoda “Pacala”. Adica nu pulverizati direct pe display. Puneti pe un prosop de hartie putina solutie si stergeti incet. Daca ajunge mult lichid pe display, se poate scurge in interior intrucat nu apucati sa stergeti repede intreaga suprafata.
  • Tastatura. Curatati tastatura cel putin o data pe saptamana. E sursa de microbi. Evitati pe cat posibil sa nu mancati cu gura sub tastatura pentru ca o sa cada firimituri sub taste si sunt dificil de scos. Daca aveti vreo tasta care nu mai functioneaza, in 80% din cazuri aceasta este cauza principala. Daca ati varsat suc, curatati cu atentie cu spirt sau solutie de geamuri tot ce vedeti lipicios pe tastatura. Folositi betisoare de urechi pe care le stoarceti bine.
  • Bateria. Scoateti din cand in cand bateria de la laptop si curatati locasul unde clemele de pe laptop se imbina cu placutele de pe baterie. Acolo de obicei se strange praf si se poate intampla sa nu mai faca contact cum trebuie in timp. Si tineti bateria in laptop acolo unde ii este locul. Nu mai credeti prostia cum ca daca o tii in laptop si folosesti mult timp laptopul la priza, o sa se strice bateria. E o tampenie. Din contra, se va defecta daca nu o folosesti.
  • Porturile USB. Daca observati ca a intrat praf in porturile USB sau HDMI sau orice alt port, nu incercati sa il scoateti cu sarme sau chestii metalice si niciodata nu faceti asta cu laptopul pornit. Opriti laptopul si scoateti si bateria din el, apoi cu o scobitoare din lemn incercati sa scoateti praful dar cu mare atentie, sa nu strambati ceva prin interiorul portului.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Cel mai bun laptop second hand pentru octombrie 2015 – HP EliteBook 8460p

Magazinele IT second hand au multe laptopuri in portofoliu, insa cand ai nevoie de unul nu prea stii ce sa...

Închide