Istoria procesoarelor AMD

Dupa ce am discutat despre istoria procesoarelor Intel, a venit timpul sa discutam putin despre istoria procesoarelor AMD. Istoria dateaza inca din 1974 cand cei de la AMD au scos pe piata primul lor procesor, AM9080, care era de fapt o clona a procesorului Intel 8080. Cei de la AMD au reusit sa descifreze tehnologia din cipul Intel prin intermediul unei simple poze, studiind-o de aproape.

Si lucrurile ciudate nu se opresc aici. Intr-un final, AMD si Intel au ajuns la un acord prin care cei de la AMD urmau sa fabrice procesoare Intel, mergand pe ideea ca cei care se obisnuisera cu procesoare Intel sa le poata cumpara in continuare in cazul in care ceva nasol s-ar fi intamplat cu aceasta companie. Cred ca a fost cea mai ciudata perioada din istoria tehnologiei, cu AMD si Intel ce imparteau aceeasi tehnologie insa erau competitori pe piata.

Ca parte a intelegerii, cei de la Intel au licentiat arhitectura X86 pentru cei de la AMD in 1976, fapt ce a permis celor de la AMD sa produca procesoare compatibile IBM. In momentul in care Intel a inceput sa produca procesorul i360, s-a cam rupt legatura intre ei si AMD. Au incetat sa le mai furnizeze tehnologie.

AMD K6

AMD K6

Astfel, a aparut procesorul AMD K5, proiectat pentru a lupta cot la cot cu procesoarele Pentium de la Intel, cu o frecventa de 133 Mhz, in 1996. Un an mai tarziu, in 1997, cei de la AMD au lansat cipul care le-a permis sa stea la masa bogatilor. Discutam asadar despre procesorul AMD K6. Cipurile AMD K6-2 si AMD K6-3 aveau sa concureze cu Intel Pentium 2 si 3, oferind performante mult mai bune in jocuri si multimedia. Din cauza preturilor de-a dreptul nesimtite pentru Procesoarele Pentium 2 si Pentium 3, AMD K6 a reusit sa ia o buna parte din clientii Intel la vremea respectiva, oferind acest procesor la un pret mult mai bun. De exemplu se spunea ca la acea vreme, 70% din calculatoare aveau un procesor AMD K6-2, prin 1998…

In 1999 apare AMD K7, avand un nume destul de renumit in ziua de azi, Athlon. De asemenea, discutam si despre primul cip capabil sa ruleze la viteza de 1 Ghz… (desi aici parerile sunt impartite).

AMD K7

AMD K7

In 2001 apare AMD Athlon XP, avand numele parca imprumutat de la Windows XP si culmea, ofera compatibilitate maxima cu acest sistem de operare.

In 2003, cei de la AMD arunca controversa in industria CPU, lansand arhitectura pe 64 de biti o data cu procesoarele AMD K8 – Athlon 64. Aceste procesoare distrugeau tot ce insemna Intel la momentul respectiv.

De asemenea, AMD a lansat procesorul multicore AMD Athlon X2 in 2005, insa nu s-a bucurat prea mult de profit. Ce s-a intamplat ulterior este o situatie de cascadorii rasului… Din cauza situatiei financiare, AMD a fost nevoita sa isi vanda toate fabricile. Da, ati auzit bine, AMD in acest moment nu mai detine nici macar o fabrica… Tot ce produce produce prin contracte cu cei care au cumparat fabricile anii trecuti.

De asemenea, nimeni nu intelege de ce firma a inceput sa se ocupe mai mult de numarul nucleelor procesoarelor precum Phenom X4 si  seriile FX devenite foarte populare in randul celor care doresc sa isi construiasca singuri un PC. Nimeni nu intelege de ce AMD a inceput sa pompeze performanta in procesoarele APU. De ce s-au facut aceste investitii atata timp cat utilizatorii nu au vazut un beneficiu clar a acestor inovatii, platind la fel de multi bani ca pentru un procesor Intel?

Sa speram ca arhitectura ZEN va reusi sa revigoreze aceasta firma AMD, prin prisma unei performante single threaded imbunatatita.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
mac os
Istoria Mac OS

Desi lumea in 1984 nu arata precum cea inchipuita de George Orwell in celebrul roman (1984), ceva important chiar s-a...

Închide