Te-ai întrebat vreodată cum funcționează codurile de bare? Dar un cod QR?

coduri de bare

Codurile de bare sunt printre noi de zeci de ani și reprezintă una dintre invențiile ce au revoluționat pur și simplu modul în care astăzi ne facem cumpărăturile. Această automatizare a condus la o contabilitate mult mai simplu de ținut și de cozi mult mai mici la magazine, vânzarea nu mai presupunea înregistrarea manuală a produselor, simpla scanare a acestor coduri de bare a devenit suficientă. Codurile de bare nu sunt altceva de cât niște linii ce conțin anumite informații ce pot fi citite și interpretate de mașini.

Când au apărut codurile de bare

Norman Joseph Woodland, inspirat de codul Morse, a experimentat codurile de bare pentru prima dată în 1952 când a obținut și patentul. Luminând cu un fascicul intens o serie de linii negre  și spații goale apoi folosind o mașinărie pentru a citi reflexia luminii (negrul absoarbe lumina, albul o respinge), a reușit să revoluționeze industria hipermarketurilor și nu numai.

Bineînțeles, prima tentativă de aparat ce putea citi coduri de bare era de dimensiunea unui birou și folosea un bec de 500w pentru a emite acel fascicul de lumină. Ei bine, ideea de bază a fost înțeleasă de toată lumea, era o invenție care funcționa și care avea să se perfecționeze o dată cu apariția laserelor. Pe atunci, era vorba despre lasere foarte slabe, de 1mW heliu neon.

În cel mai scurt timp, codurile de bare au devenit cel mai eficient mod de a citi rapid un șir de caractere alfa numerice. Deși ochiului liber codurile de bare i se par identice, i se par că au un început și un sfârșit și că nu ar putea niciodată cineva să le citească pe de-a-ndoaselea, există mai multe standarde, UPC fiind cel mai des întâlnit. Acest standard codifica datele într-o anumită manieră iar codul de bare nu putea fi citit de cât de anumite cititoare și de anumite softuri.

Norman Joseph Woodland

Norman Joseph Woodland – inventatorul codurilor de bare

Dezavantajul principal al codurilor de bare au dus la apariția codurilor QR

Cel mai mare dezavantaj al codurilor de bare se referă la faptul că sunt limitate la cam 20 de caractere alfanumerice. Aici, codurile QR au inovat. Codurile QR – quick response – au apărut pentru prima dată în 1994 și presupuneau un pătrat compus din puncte negre așezate pe un fundal alb.

Marele avantaj pe care codurile QR îl au în fața codurilor de bare îl reprezintă faptul că spre deosebire de codurile de bare ce funcționează doar pe o singură dimensiune, codurile QR funcționează pe ambele dimensiuni, și pe orizontală și pe verticală, reușind astfel să rețină de 350 de ori mai multă informație față de codurile de bare clasice UPC.

În plus, codurile QR au încorporat un sistem de corecție care le protejează de eventuale distrugeri cauzate de apă sau uzură și sunt mult mai ușor de citit cu ajutorul camerelor foto-video, nu ai nevoie de un dispozitiv specializat pentru a citi coduri QR asemenea cititoarelor de coduri de bare.

De exemplu, codurile QR imprimate pe ambalajele produselor permit cumpărătorilor să afle mai multe informații legate de produsul respectiv dacă sunt scanate cu ajutorul unei aplicații, prin intermediul camerei foto din smartphone sau tabletă.

Dar care să fie oare viitorul codurilor de bare? 60 de ani de dominație ar sugera că nu se va întâmpla nimic spectaculos în viitorul apropiat, dar asta nu înseamnă că timpul stă în loc, nu?

qr code

QR Code

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
SPAM
Ce este e-mail SPAM și de ce există?

Dacă o să căutați cuvântul SPAM pe Google o să vă ducă către un producător de conserve… Ei bine, în...

Închide