Tutorial: cum setezi un SSD drept boot drive și un HDD pentru stocarea datelor

Deși SSD-urile sunt printre noi de ani buni, încă mai există oameni care le folosesc alandala, într-un mod care nu le aduce neapărat cea mai bună performanță. De exemplu, SSD-urile nu sunt recomandate pentru stocarea datelor, ci pentru programe care necesită un timp de răspuns cât mai mic în momentul în care sunt accesate.

Așadar, este ideal să setați SSD-ul drept boot drive (adică să instalați Windows-ul pe el) iar HDD-ul să îl folosiți pentru stocarea datelor.

Deși de data aceasta  nu avem de-a face cu partiții, cred că pentru o imagine de ansamblu vă puteți imagina SSD-ul pe post de partiție C în care se instalează Windows-ul, jocurile și programele iar HDD-ul pe post de partiție D, în care sunt stocate de obicei toate pozele, muzica filmele.

În regulă, haideți să vedem care sunt pașii pentru acest setup. O să îi trecem succesiv și eventual acolo unde este cazul, o să ne oprim pentru a da amănunte.

Setare SSD drept boot drive și un HDD pentru stocarea datelor

  1. Conectarea celor două medii de stocare la placa de bază. Alegeți două porturi SATA libere pe placa de bază.
  2. Mergeți în BIOS apăsând tasta Del sau F2 sau F12 sau oricare tastă care vă duce la setările BIOS. Fiecare placă de bază are alte butoane care trebuie apăsate în acest caz.
  3. Mergeți la Boot Configuration sau Boot Options, unde alegeți prioritățile de bootare. Asigurați-vă că opțiunea Hard Disk este prima opțiune după USB/DVD. Dacă aveți Windows-ul pe stick de memorie aveți grijă ca prima opțiune să fie USB Key, dacă aveți pe DVD să fie CD/DVD.1
  4. Mergeți la Hard Disk Drive BBS Priorities de unde alegeți ca primă opțiune SSD-ul. După ce se va instala Windows-ul, acesta va boota automat de pe SSD. Denumirea poate să difere de la placă de bază la palcă de bază dar cred ca ați înțeles despre ce este vorba.2
  5. Când instalați Windows-ul alegeți ca instalarea să se facă pe SSD, nu HDD. Veți fi întrebați unde anume să se instaleze.
  6. Când instalarea Windows va fi finalizată PC-ul va boota automat de pe SSD-ul ales drept boot drive în instalare și în BIOS la punctul 4.
  7. Inițializați HDD astfel încât acesta să poată fi accesat. Click dreapta pe My Computer sau This PC – Manage – Disk Management – Selectează Hard Disk-ul – click dreapta – New Volume – Next Next Next până la final.

    Capture

    Aici o să vă apară HDD-ul, la Disk 1

Acesta este întregul tutorial, sunt doar 7 pași destul de simpli. De reținut faptul că dacă vreți să instalați programele automat pe hard disk, va trebui să o faceți manual. Nu prea există soluție automată care să schimbe de la sine calea de instalare a programelor.

 

One Response

  1. Marius 16/03/2017

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
monitor second hand
Cand cumperi un monitor second hand?

Monitorul face parte din categoria periferice din punctul meu de vedere. Fara el, nu putem folosi calculatorul nostru mult indragit...

Închide