Motoarele de căutare. Ce sunt și cum funcționează?

Înainte ca internetul să existe, era foarte dificil să faci rost de anumite informații. Nu aveai la dispoziție un portal în care să scrii ce să te intereseze și să primești răspunsul în doar câteva zecimi de secundă. Astfel, motoarele de căutare ce au apărut odată cu internetul au simplificat foarte mult accesul la informație. Dar cum funcționează Google, Bing sau Yahoo? Cum reușesc aceste motoare de căutare să fie atât de bine organizate? Haideți să aflăm împreună.

Primele generații ale motoarelor de căutare erau destul de primitive comparativ cu versiunile moderne, constau în niște listări ale unor site-uri web, cu foarte puține informații. Practic erau o înșiruire de titluri și atât. Pe măsură ce tehnologia a evoluat, era clară necesitatea de a clasifica site-urile în funcție și de alte lucruri, nu doar de titlu.primitiv

Atunci au apărut primii boți care scanau automat site-urile de linkuri și conținut, clasificând în funcție de titluri, sinonime, frecvența de accesare, relevanță, autenticitate, rating, credibilitate, conținut SPAM, etc. Astfel, a apărut acel index la care utilizatorii ajung și acum folosind cuvinte cheie.

Dar motoarele de căutare nu sunt o simplă bază de date, ele au devenit prelucrate de matematicieni, care în baza unor algoritmi reușesc să pună în ordine cel mai important conținut. Dacă vei căuta pe net diablos computer, vei găsi o listă de linkuri sortate în funcție de importanță și de relevanță, stocate în Google cu ajutorul informațiilor primite de la simpli utilizatori.

Motoarele de căutare au evoluat suficient în ultimii 20 de ani astfel încât astăzi, până și reclamele care sunt afișate printre rezultatele de căutare sunt în funcție de nevoile utilizatorului respectiv. De exemplu dacă eu am căutat pe net telefoane Samsung mai demult iar acum caut portofele din piele, printre rezultatele căutării, deghizare în celebrele Google Adwords, vor fi linkuri către telefoane Samsung de asemenea.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Istoria memoriei de stocare

Stocarea datelor în calculatoare a evoluat destul de mult pentru că de la an la an, capacitatea hard disk-urilor se...

Închide