Ce laptop sa cumpar pentru jocuri?

Primesc tot mai des intrebarea asta din partea unora si a altora. Adevarul este ca eu unul nu as putea niciodata sa recomand un laptop pentru gaming de cat daca esti dispus sa dai 6000 de lei din buzunar pentru asa ceva. Laptopurile se impart in doua mari categorii: office si gaming. Cele office se duc pana prin 3000 de lei, iar cele gaming pot sa ajunga si la 10.000 de lei.

Bineinteles, sunt intrebat de respectiva achizitie de niste oameni care nu sunt dispusi sa dea mai mult de 2500 de lei pe un laptop, si aici intervine prima problema. Oamenii trebuie sa inteleaga faptul ca gamingul inseamna specificatii cat mai mari, performante cat mai de top si nu poti avea performanta cu bani putini. E nevoie de putina logica si de intelegerea fenomenului gaming in ansamblu.

Laptopurile de 2500 de lei nu sunt facute pentru jocuri

Acuma, ca s-o zicem pe-a dreapta, nu a zis nimeni ca jocurile nu vor merge pe un laptop de 2500 de lei, insa e ca si cum am folosi masina personala pentru a cara piatra de rau cu ea. Masina merge, cara, insa nu poti sa mergi cu viteza si se distruge in timp din cauza uzurii, asa si cu laptopurile office folosite pentru gaming. Probabil ca multi dintre voi ati auzit de prieteni ale caror laptopuri au cedat, a cedat placa video. Pai normal ca cedeaza daca este intens folosita in scopuri pentru care nu a fost proiectata.

In ultimii 5 ani au aparut pe piata laptopuri cu doua placi video, dedicata si integrata. Jocuri nu vei putea niciodata sa joci in adevaratul sens al cuvantului pe un laptop cu placa video integrata. Placa video integrata e o solutie ieftina pentru un laptop care trebuie sa fie ieftin la randul sau. Jocurile merg fluent, adica au FPS bun doar daca placa video a laptopului este una dedicata, cu cel putin 1 GB RAM DDR3.

Majoritatea laptopurilor care se vand in prezent cu un pret de minim 2500 de lei au placa video dedicata cam de 2 GB DDR3. Ce trebuie sa stii despre aceasta placa video este ca nu se poate compara niciodata cu o placa video dintr-un desktop tot de 2 GB DDR3. Asadar, daca ai acasa un desktop pe care merge jocul X si un laptop asemanator ca si specificatii, mai mult ca sigur pe laptop vor fi probleme.

Din punctul meu de vedere, de cat sa cumparati un laptop cu care sa va chinuiti si de care sa nu fiti multumit in jocuri, mai bine cumparati un desktop second hand de generatie mai noua, alaturi de o placa video mai performanta. Conform studiilor, jocurile ruleaza destul de bine pe procesoare dual core, nu ai nevoie de quad core sau chestii de-astea, insa e cam singura solutie viabila pe care o pot recomanda celor care isi doresc jocuri, dar nu sunt dispusi sa plateasca peste 6000 de lei pentru un laptop care sa le suporte.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Ce inseamna UPGRADE atunci cand discutam despre un laptop?

In Romania, momentan exista mai multe laptopuri pe cap de locuitor de cat desktopuri si asta din cauza faptului ca...

Închide