Ecranele Touchscreen. Ce sunt, cum funcționează și care este viitorul acestei tehnologii?

touchscreenCu toții folosim astăzi dispozitive cu touchscreen. Sunt peste tot: telefoane mobile, laptopuri, monitoare, televizoare, bancomate ATM, etc. Dar oare cum a apărut această tehnologie care pare să absoarbă tot ce avea cândva butoane fizice? De ce nu a fost genul de tehnologie care să pălească în timp cum s-a întâmplat cu multe altele?

Primele ecrane tactile au fost dezvoltate în urmă cu peste 50 de ani, prin anii 1960, folosind un design capacitiv. Ce înseamnă asta? Efectiv sticla a fost acoperită cu o suprafață care conduce curentul electric.  Corpul uman fiind un bun conducător pentru curentul electric, procesorul dispozitivului la care este atașat touchscreen-ul simte diferența încărcăturii electrice și o tratează ca pe un semnal, ca pe o comandă. Deși această tehnologie a fost dezvoltată cu muuult timp în urmă, ecranele iPhone sau Samsung din ziua de azi nu deviază foarte mult de la principiul de bază.

Când un ecran touchscreen încetează să mai funcționeze corect?

Probabil că mulți dintre voi ați observat că în momentul în care scoți telefonul în frig, poate să apară condens sub sticlă, când scoți dispozitivul în intemperii poate să intre apă în el dacă plouă, de asemenea murdăria sau grăsimea de pe propriile mâini poate să facă aceste ecrane să funcționeze anapoda. Să nu mai zic de faptul că nu pot fi niciodată folosite cu o mănușă.

Ecranele touchscreen industriale

Probabil că le-ați văzut cu toții: la bancomate, la aparatele de cumpărat bilete de tren sau autobuz, la punctele de informare, etc. Sunt mult mai mari de cât cele ale telefoanelor mobile și mult mai imprecise. Cu toate acestea, sunt făcute să dureze mult mai mult, să fie mult mai rezistente mai ales la apăsatul în dușmănie al ecranului.

Aceste ecrane sunt formate din două folii subțiri ce au un spațiu gol între ele. Una dintre folii are o încărcătură electronică, cealaltă nu are, este conectată la niște senzori de voltaj. În momentul în care ecranul este apăsat, gestul face ca senzorii și straturile să intre în contact și să înregistreze o comandă.industriale

Viitorul ecranelor touchscreen

Cred că ne-am întrebat cu toții care este viitorul ecranului touchscreen. Adică a părut așa dintr-o dată în prim plan din cauza telefoanelor inteligente și a rămas cu aceeași funcționalitate. Vor face vreodată mai mult mai mult? Dacă un touchscreen te-ar atinge înapoi după ce îl apeși?

Există câteva prototipuri de touchscreen-uri, unul dintre ele foarte interesant în Japonia numit FUSA2 Display, conceput în întregime din fibră optică. La atingere, acest display seamănă cu blana unui câine.

Fusa2 Display

Fusa2 Display

ULTRAHAPTICS în Anglia lucrează de asemenea la un proiect de touchscreen cu feedback. De exemplu poate să sufle un curent de aer înspre tine în funcție de ce apeși, făcându-l foarte interesant pentru VR – Realitatea Virtuală.

ULTRAHAPTICS

ULTRAHAPTICS

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Te-ai întrebat vreodată cum a pus Google bazele proiectului Street View

În 2007, din ambiția celor de la Google de a face informația accesibilă tuturor a luat naștere un nou proiect,...

Închide