Loteria procesoarelor sau cum poți ajunge să cumperi un procesor Intel Core i5 la preț de Intel Core i3 (BINNING)

Indiferent cât de avansată ar fi tehnologia, în acest moment nu permite producerea procesoarelor identice pe bandă rulantă. Memoriile RAM sunt și ele vârâte în această categorie a produselor care datorită procesului de fabricație foarte complex, ajung să fie clasificate în funcție de calitate, alături de plăcile video.

Procesul se numește binning – sau debarasare în română. Deși procesul de fabricație al procesoarelor și plăcilor video este extrem de precis, întotdeauna vor apărea interferențe care vor duce la mici diferențe ale produselor finale.binning

 

Ce se întâmplă cu procesoarele inferioare?

De exemplu, un procesor PC cu o anumită arhitectură, va avea setate de către producător anumite targeturi pentru performanță, putere consumată și căldură eliberată. Dacă procesorul întrunește toate aceste targeturi la finalul procesului de fabricație, va fi pus în vânzare drept un procesor de calitate înaltă (să zicem un Intel Core i7)…

Dacă cumva pe parcursul acestui proces foarte complex și precis apar probleme iar produsul final nu corespunde targeturilor, va fi pus în vânzare la preț mult mai mic sub altă denumire, încadrat într-o altă categorie(să zicem Intel Celeron). De-asta există toate modelele de procesoare pe toate soketurile Intel. Avem Celeron, Pentium, i3, i5, i7 pe toate soketurile destinate utilizatorilor casnici.

Procesoarele cu multe nuclee ilustrează perfect această loterie, căci practic este o adevărată ruletă în procesul de fabricare. Nu știe nimeni niciodată dinainte care va fi rezultatul final. Să zicem ca ai în calculator un Intel Core i3 deși este un dual core, e posibil ca procesorul să aibă de fapt 4 nuclee.

Dacă în procesul de fabricare din 4 nuclee unul nu funcționează, producătorul va opri încă unul și va vinde procesorul drept un Dual Core. Nu cred că ați văzut vreodată un procesor cu 3 nuclee de la Intel, nu? Pur și simplu nucleele defecte sunt dezactivate fizic de pe cip iar procesorul este vândut drept un i3 în loc de un i5. Așadar, al tău i3 ar putea de fapt să fie un i5…

Intel Cire i5

Intel Core i5

Ce se întâmplă cu procesoarele care sunt superioare targeturilor?

De asemenea, există și opusul acestei situații, adică să existe procesoare care la finalul procesului de fabricație să aibă o performanță superioară targeturilor. Ce se întâmplă cu ele? Ei bine, cei de la Intel le intitulează procesoarele „K”, cele capabile de overclocking.

La fel se întâmplă și în tabăra plăcilor video, unde procesul de binning este cât se poate de adevărat. Există de exemplu plăci video GTX 950 care să aibă același procesor cu GTX 960 sau 970, însă care pe parcursul procesului de fabricație nu au reușit să se ridice la anumite standarde.

Cu toate acestea, nu vă bucurați crezând că puteți reactiva nucleele din procesor sau din placa video… Acestea sunt dezactivate fizic de către producători. S-au dus vremurile în care cumpărai un procesor AMD cu 3 nuclee de la și îi activat cel de-al patrulea nucleu, dezactivat din fabrică.

Intel-i7-6700K-review-8

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
recuperarea datelor
Recuperarea datelor șterse de pe hard disk. Când este posibilă și prin ce procedeu?

Pierderea datelor este un eveniment regretabil și cam inevitabil pentru mulți dintre noi. De cele mai multe ori nu poate...

Închide