S-a ars sursa din calculator? Iata cum alegi una in cazul in care nu te pricepi

Din pacate nu toti suntem asi in ale calculatoarelor, insa trebuie sa recunosc faptul ca inlocuirea componentelor intr-o unitate desktop nu necesita tocmai doctorat in domeniu. Defapt, e foarte simplu atata timp cat este vorba despre o piesa care se scoate foarte simplu din carcasa. Pe la procesor e mai dificil, insa nu imposibil pentru cine are vointa si se documenteaza putin. Astazi vom discuta despre sursa de alimentare si mai ales despre cum alegi o sursa inlocuitoare in cazul in care cea veche inceteaza sa mai functioneze.

Trebuie sa precizez din capul locului ca defectarea sursei de alimentare poate sa traga dupa ea si alte componente, intrucat indeplineste un rol destul de important: transforma curentul electric si il distribuie catre diverse componente ale calculatorului: placa de baza, placa video, ventilatoare, etc. Va dati seama ca daca se defecteaza sursa si in loc de 12v sau 5v furnizeaza mai mult, se defecteaza componentele respective iar faptul ca unele surse PC nu au nici un fel de protectie ma face sa aduc in discutie aceasta posibilitate. Deci, daca s-a ars sursa, asteptati-va la ce-i mai rau…

Cum iti dai seama ca sursa este defecta

  • Calculatorul nu porneste deloc, nu se aprinde nici un led pe carcasa sau pe placa de baza. Placile de baza au niste leduri de veghe care-ti spun daca placa este alimentata sau nu.
  • Calculatorul porneste, insa nu se intampla nimic. Nu se aud beep-urile de boot, nu se vede nimic pe monitor. Cel mai probabil tensiunile furnizate sunt ori lipsa ori incorecte.
  • Iese fum din ea sau miroase a plastic incins.
  • Condensatorii de pe placa de baza sunt umflati, semn ca sursa nu functioneaza cum trebuie. Nu este o regula, insa se intampla destul de des.

Din ce cauza se defecteaza sursele

Motivele sunt unele destul de intuitive si cred ca va dati seama cu totii de acestea. O sa le enumar in cele ce urmeaza ca sa inteleaga toata lumea.

  • Depasirea orelor de functionare pentru care au fost concepute. Ideea este ca nimic nu-i vesnic, nu exista nimic care sa tina o vesnicie. Nici macar sursa din PC. Astfel, unele surse cedeaza pur si simplu fara “preaviz” si fara un motiv anume.
  • Lipsa protectiei defecteaza iremediabil sursele si de obicei si componentele interne. Observati si voi ca exista surse PC cu preturi intre 50 si 1000 de lei. Care credeti ca sunt mai de calitate? Clar ca sursele ieftine nu vor rezista prea mult, mai ales daca au de-a face cu caderi de tensiune frecvente si chestii de-astea. Nu au componente interne care sa le faca fata, acelea costa.
  • Praful este cel mai mare inamic al surselor intrucat blocheaza ventilatorul sau ventilatoarele, dupa caz. Pentru racire, sursele de alimentare folosesc ventilatoare care bineinteles ca atrag praful. Odata depus pe pale si in jurul axului, praful este capabil ca in timp sa produca oprirea ventilatorului. Se pune atat de mult praf pe el, incat acesta nu mai are forta sa se invarta si bineinteles ca se incinge sursa pana se arde, se defecteaza.

Cum alegi sursa pentru PC in cazul in care cea din calculator a cedat?

Aici ar fi putin de discutat si o sa scoatem in evidenta optiunile dar si logica alegerii unei surse de alimentare. Totul are o anumita logica atunci cand discutam despre alegerea componentelor PC si in cele ce urmeaza o sa impartasesc un anumit model care se poate aplica si in cadrul altor componente, nu doar surse.

  1. Puterea. Daca aveti o sursa arsa de 350w nu cumparati una de 1000w doar pentru ca este mai performanta. Nu va avea randament. Din moment ce oricum nu folositi nici cei 350w la capacitate maxima, ce rost are sa cumparati una mai puternica? Desigur, daca aveti de gand sa montati o palca video foarte performanta, luati in calcul consumul, insa calculati cu atentie.
  2. Pretul. Dupa ce ati stabilit capacitatea, ganditi-va cati bani sunteti dispusi sa investiti in asa ceva. Eu unul va recomand o sursa cam pe la 250 de lei. Acolo e zona de confort. Stiu ca exista si surse cu 50 de lei sau 100 de lei, insa alegeti intotdeauna calitatea. Dupa cum spuneam mai sus, sursele ieftine nu au componente care sa protejeze (Protectie: SCP Protectie: OVP Protectie: OCP Protectie: OPP Protectie: UVP) in caz de variatii de tensiune, nu au o racire eficienta, acumuleaza praf si huruie ca toate visele. De evitat ieftineaua.
  3. Marca. Sfatul meu este sa mergeti intotdeauna cu producatorii vechi, despre care toata lumea a auzit si aici putem aminti Corsair, Chiftec, Thermaltake, Zalman, si multi altii, in functie de magazinul online de unde alegeti sursa. Evitati pe cat posibil chinezariile si sursele care cantaresc mai putin de cat un pahar cu apa. O sursa de calitate are componente si trage destul de serios la cantar.
  4. Alimentarile. Mare atentie, daca aveti placi video moderne si puternice va trebui sa alegeti surse care au cabluri pentru acestea, de forma 6+2 pini PCI-E. Interesati-va dinainte si fiti atenti sa alegeti si o sursa mai puternica, de 500 – 600w intrucat daca aveti nevoie de alimentare suplimentara pentru placa video cu siguranta exista ceva consum acolo…
  5. Formatul. Atentie la carcasa, carcasele ATX au surse ATX, carcasele mai mici, SFF-urile si micro au nevoie de alte surse specifice formatului. Nu veti reusi niciodata sa montati o sursa ATX intr-o carcasa MicroATX sau SFF.
  6. Modulara? Sursa modulara sau simpla? Ce este rusa modulara? Sursa modulara este acea sursa de alimentare care are cablurile detasabile. Se conecteaza prin mufe cablurile, nu exista acel manunchi imens de fire ce porneste din interiorul carcasei si ajunge pe componentele PC-ului. Sursele modulare sunt mai scumpe, insa cei care tin la ordine si disciplina, le vor cumpara. Practic, nimeni nu foloseste toate cablurile ce pornesc dintr-o sursa si faptul ca scapi de cele pe care nu le folosesti iti creeaza un interior al carcasei mult mai ordonat si aranjat si un flux de aer mult mai bun.

One Response

  1. Bunicul 23/05/2016

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Review HP ProBook 6460b, laptop second hand refurbished

Achizitia unui laptop second hand refurbished poate sa fie de multe ori o problema pentru ca sunt atat de multe...

Închide