Antivirus sau Anti-malware?

antivirusVirușii sunt o problemă destul de mare atât pentru lumea reală, cât și pentru cea virtuală. Dacă în lumea reală să fii preventiv nu e atât de dificil cum sună, în mediul virtual lucrurile se înrăutățesc pentru că ai de-a face cu linkuri, fișiere descărcate și chiar reclame de tip popup.

Evident, ai nevoie de software care să te protejeze în mediul virtual, însă cum poți face să afli care este programul de care ai nevoie?

Ei bine, majoritatea companiilor care oferă soluții de securitate cibernetică își vând produsele sub două forme mari și late: antivirus și anti-malware. Antivirusul este acel tip de soft care te ține la distanță de worms, trojeni și keyloggere, alături de amenințări ceva mai la modă precum 0 day exploits sau 0 hour exploits. Din păcate, antivirusul nu te poate proteja în cazul în care există vulnerabilități în soft și producătorul nu emite un patch. Programele anti-malware pe altă parte, se adresează exploiturilor noi. Fără programele de tip anti-malware, exploiturile 0 day ar exista timp de luni de zile, punând în pericol datele a milioane de oameni.

Dacă antivirusul este pentru ceva iar anti-malware pentru altceva, cum determini ce ai nevoie mai exact? Răspunsul este: ai nevoie de ambele… Ei bine, chiar dacă se spune în popor că nu e bine să ai instalat în același calculator două soluții de securitate diferite, poți să folosești de exemplu un scanner antivirus activ care să meargă tot timpul și un program anti-malware pe care să-l folosești periodic, de fiecare dată când observi o schimbare de performanță sau în comportamentul calculatorului.

Ca să nu ai parte de surprize neplăcute, cred că cel mai bine este să faci o mică cercetare pe net. Vezi și tu ce ți se potrivește mai ales din punct de vedere financiar. De asemenea, ar trebui să mai fii atent și la rapoartele emise de diverși producători de soft pentru că aceștia schimbă funcțiile destul de des. Nu vă speriați, sunt niște schimbări esențiale pentru a reuși să fie la curent cu ultimele amenințări. Partea bună este că există și soluții gratuite pentru cei care doresc să cheltuie cât mai puțin spre deloc în ceea ce privește securitatea, iar un antivirus gratuit nu înseamnă neapărat unul slab.

 

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Ai auzit de RAM Drive?

SSD-urile sunt niște medii de stocare cel puțin fantastice. Acestea reușesc să ne aducă viteze de transfer fenomenale, alături de...

Închide