Merita banii un SSD?

Am spus de multe ori faptul ca un SSD este capabil sa aduca cel mai mare upgrade de performanta pe care PC-ul sau laptopul tau il poate primi dintr-o data. Nu e nimic ciudat pentru ca daca stai sa te gandesti putin, componentele calculatorului sunt legate intre ele desi functioneaza aproape independent. Un calculator este un tot unitar ale carui piese trebuie sa fie destul de echilibrate astfel incat sa nu existe situatii in care performanta este limitata de una dintre ele. Am discutat mai demult despre fenomenul bottleneck si am spus si atunci faptul ca hard disk-ul este de multe ori elementul care trage inapoi intreg sistemul.

In primul rand, trebuie sa stim ca inca din anii 70-80, capacitatea de stocare este in continua expansiune, ca Universul. Tineti minte ca prin anii 2002 existau hard disk-uri de maxim 40 GB iar in prezent sunt si de 8 TB. Pe masura ce avansam si tehnologia capacitatii de stocare evolueaza, am evoluat de la IDE, la SATA 1, 2, 3 si intr-un final, hard disk-ul si-a gasit apogeul in ceea ce priveste viteza in SSD – Solid State Drive.

SSD-ul functioneaza precum un stick de memorie, nu are parti mecanice in componenta asemenea unui HDD normal, fapt ce ii permite sa accesez informatia si sa o scrie intr-un timp mult mai bun. Atata timp cat ne indepartam de componentele mecanice si migram inspre componente compacte, viteza o sa creasca intotdeauna.

Dar merita oare banii un SSD?

Cand discutam despre un HDD, discutam despre pret/GB. De exemplu, la ora actuala adica in 5 noiembrie 2015, un hard disk de 3TB costa in medie 550 de lei, SATA3, 7200RPM. Asta inseamna cam 0.18 RON/GB.

Daca calculam care este costul/GB in cazul unui SSD, o sa observam o diferenta foarte mare pentru ca cu cei 550 de lei nu ne permitem un SSD de 3TB, ci doar unul de 256 GB. Asta inseamna un cost de 0.47 RON/GB. Iata ca la primele calcule un SSD costa de 3 ori mai mult ca un HDD daca judecam din punct de vedere al capacitatii de stocare si multi se intreaba oare daca se merita acest compromis?

Ei bine, eu unul zic ca se merita in situatia in care va permiteti sa aveti un SSD pentru sistemul de operare si un HDD pentru stocare de date. Eu de exemplu am un HDD de 500GB SATA3 in pc si as fi oricand dispus sa il schimb pentru un SSD de 128 GB, intrucat nu am folosit niciodata stocarea de date in PC, majoritatea datelor sunt stocate in CLOUD.

Deci, cei care nu tin tone de date in PC, s-ar putea sa nu vada drept un compromis un SSD de dimensiuni mult mai mici iar cei care tin tone de muzica si filme prin PC, daca isi cumpara un SSD doar pentru sistemul de operare, partitia C sa zicem, o sa vada cum calculatorul lor se transforma. Nu ai cum sa compari viteza unei componente mecanice cu viteza unei componente cu circuite integrate.

Care sunt vitezele SSD-ului?

Un SSD va scrie/citi cu 400/600 MB/s in functie de model si de marca, pe cand un HDD va scrie/citi cu maxim 120 MB/s, viteza influentata catastrofal de numarul de rotatii pe minut, va povesteam mai devreme ca HDD-ul este o componenta mecanica. Vitezele nu se pot compara deocamdata si de-asta spun ca e mult mai ok un SSD din moment ce face exact ce isi doresc majoritatea utilizatorilor: mareste viteza de reactie. Si partea buna este ca poate sa functioneze pe orice PC cu porturi SATA si cu siguranta diferenta o sa se vada pe orice masina, nu e musai sa ai SSD doar daca iti cumperi PC de ultima generatie. Atata timp cat ai un port SATA pe placa de baza, poti sa montezi un SSD si sa te bucuri de viteza.

Avantaje SSD

  • Vitezele uluitoare, de 10 ori mai rapid de cat un HDD mecanic
  • Sunt mult mai rezistente. Stim cu totii faptul ca HDD-urile sunt foarte sensibile la transport si la socuri din cauza faptului ca au in componenta niste piese mecanice.
  • Consum redus de energie
  • Zgomot zero, nu caraie precum un HDD

Dezavantaje SSD

  • Capacitate de stocare mult mai mica fata de un HDD mecanic
  • Pretul inca mare dupa parerea mea, povesteam mai sus despre pretul/GB
  • Necesita suporti suplimentari de montare in carcasa calculatorului, intrucat are dimensiune de 2.5 inch iar carcasele calculatoarelor au de obicei suporti de montare pentru HDD-uri de 3.5 inch.
  • Are un anumit numar de GB transferati pentru care este garantat, apoi va ceda. In termeni tehnici se vorbeste despre cicluri de scriere.

 

Tags: , ,

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Cum poti transforma un simplu PC intr-un sistem de entertainment home cinema

Studiile indica faptul ca 70% dintre cei care au un desktop acasa il folosesc in scop multimedia, distractie, entertainment. Doar...

Închide