Avantajele sistemelor cu procesoare Intel Xeon. De ce sa cumperi un Workstation

Multi dintre voi, cei pasionati de IT ati observat probabil ca exista trei tipuri de unitati desktop pe piata in acest moment:

  1. Sisteme desktop Office
  2. Sisteme desktop Gaming
  3. Workstation

Sistemele desktop office sunt niste calculatoare destul de slabe ca si performanta, insa capabile sa duca la bun sfarsit sarcini elementare intr-o firma, sunt capabile sa ruleze softuri de gestiune, contabilitate, sa trimita e-mailuri, sa editeze texte cu Microsoft Word sau calcula tabelar cu Excel.

Sistemele desktop gaming sunt destinate jocurilor. Acestea pornesc de la 2500 de lei si pot ajunge la peste 15.000 de lei, in functie de tehnologia folosita. Ca sa rulezi ultimele jocuri la rezolutie maxima, cu cele mai bune detalii si eventual pe 3 monitoare, ai nevoie de ceva putere in carcasa calculatorului.

Workstation este acel sistem a carui definitie se poate traduce din engleza mot a mot – statie de lucru/statie grafica. Sunt acele calculatoare despre care vom discuta astazi si care au componente profesionale precum procesoare Intel Xeon, placi video NVIDIA Quadro si memorie RAM ECC.

Ce componente vom gasi intr-un workstation?

Sa luam drept exemplu un Fujitsu CELSIUS M470, workstation pe care il puteti gasi pe diabloscomputer.ro cu ~ 1500 de lei.

Fujitsu CELSIUS M470

Procesor: Intel Xeon Quad Core W3565, 4×3.2GHz, 8Mb cache

Memorie RAM: 16Gb DDR3

Video: NVidia Quadro 2000 1 GB GDDR5 128-bit

Fujitsu CELSIUS M470

Cine are nevoie de un Workstation

Aceste unitati workstation sunt destinate mediului profesional, sa luam drept exemplu editarile foto – video. Atunci cand esti un profesionist si ai nevoie sa produci un clip cu detalii foarte bune, calitate extra, o sa ai nevoie de multi cai putere in ceea ce priveste puterea de procesare dar si de stabilitate. E crucial sa ai un calculator care nu se blocheaza in momentul in care editezi in Adobe un poster urias sau cand editezi un videoclip 4K.

Am ales aceasta unitate, respectiv Fujitsu CELSIUS M470, pentru ca reprezinta media necesara in Romania la ora actuala pentru editare foto – video elementara. Cei care filmeaza pe la nunti vor gasi in aceasta unitate destula putere pentru a-si edita cu succes clipurile. La fel si vloggerii de pe Youtube, caci vlogging-ul incepe sa devina un fel de job full time si pe langa o camera video profesionala, ai nevoie si de o unealta capabila sa editeze profesional…

Avantajele unui sistem Workstation

  • Puterea de procesare. In ultimii 15 ani, cei de la Intel si-au impartit procesoarele in doua directii: profesional si utilizatorul obisnuit. Pentru mediul profesional au creat Intel Xeon si pentru utilizatorul obisnuit au creat gama de procesoare Intel Core i5, Intel core i7. Sistemele Workstation au procesoare Xeon si asta inseamna o putere de procesare pentru mediul profesional mult mai mare de cat un Intel Core i7, intrucat se lucreaza cu memorii ECC, se lucreaza uneori cu 4 procesoare fizice pe placa de baza. Procesoarele Xeon nu se adreseaza gamingului. Adevarata putere a procesoarelor Xeon o veti vedea in multitasking sau stress tests, editare foto sau video. De mentionat ca aceste procesoare sunt intotdeauna combinate cu o placa video profesionala Nvidia Quadro pentru performante superioare in editare foto – video pentru ca in 99% din cazuri, pentru asa ceva sunt folosite aceste statii de lucru.
  • Stabilitatea. Discutam mai sus despre niste memorii ECC folosite in aceste statii grafice. Memoriile ECC sunt folosite mai ales la servere dar si la workstations. Aceste memorii ECC ofera protectie impotriva erorilor (sunt depistate si corectate automat). Cu cat ai un sistem mai ferit de erori, cu atat va fi unul mai stabil. Cand lucrezi la editarea unui clip sau la un pliant pentru un client important, ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa ti se blocheze calculatorul. Procesorul Xeon cu multe core-uri si memoria ram capabila sa autocorecteze erorile te vor scuti de aceste probleme.

Ca sa vedeti adevaratul avantaj al unui workstation, incercati de exemplu sa randati un clip de 5 minute 1080p pe un calculator obisnuit, apoi incercati sa il randati pe un Workstation cu procesor Intel Xeon, 16 Gb RAM si placa video Nvidia Quadro. O sa observati ca pe workstation dureaza mult mai putin randarea. Asta inseamna mediul profesional, asta inseamna sa pui intr-o carcasa exact componentele de care un profesionist are nevoie si in ziua de azi aceste statii grafice sunt destul de ieftine daca le cumparam second hand.

Eu unul ma gandesc destul de serios sa cumpar un workstation second hand pentru ca vreau sa ma apuc de vlogging pe Youtube si desi am un PC destul de puternic, voi avea nevoie de o placa video. De cat sa dau 1000 de lei pentru o placa video noua, mai bine cumpar intreaga unitate second hand si cu siguranta va fi mult mai ok de cat un PC care oricum mi se restarteaza din senin si chestii de genul. Nu vreau sa ma gandesc la o randare de clip ce dureaza o ora si dupa 50 de minute mi se restarteaza calculatorul. Am nevoie de ceva stabil, am nevoie de un Intel Xeon.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Romania are nevoie de piata second hand

Din punctul de vedere al unei tari in continua dezvoltare, exista o cerinta foarte mare de echipamente IT la mana...

Închide