Ce trebuie sa stii cand vrei sa cumperi un monitor? Cum alegem un monitor?

Alegerea unui monitor este de multe ori o decizie grea si aici avem de-a face cu doua genuri de oameni: cei care nu au pretentii si aleg sa cumpere un monitor second hand, si cei care doresc un lucru nou. Daca pentru cei care aleg un monitor second hand lucrurile sunt destul de simple, discutam despre oameni destul de bine informati si cu cunostinte avansate de IT, cei care doresc un monitor nou sunt cei care de cele mai multe ori au dificultati in a alege unul.

Pe piata exista o gama foarte variata de monitoare, de dimensiuni si mai ales de preturi si in cele ce urmeaza o sa va explic la ce trebuie sa va uitati atunci cand cumparati un monitor nou pentru calculator. Acestea fiind spuse, o sa analizam destul de atent cele mai importante aspecte ale achizitiei unui monitor, dupa cum urmeaza…

  1. Bugetul. Trebuie sa va ganditi destul de bine ce anume va doriti si sa stabiliti cat sunteti dispusi sa cheltuiti pentru acest monitor. Daca veti un buget redus de sa zicem maxim 400 de lei, nu va asteptati la ceva de foarte buna calitate, panouri IPS si asa mai departe.
  2. Dimensiunea. Dimensiunea este cea care se pune in discutie dupa ce ati decis bugetul. Momentan pe piata exista monitoare cu dimensiuni cuprinse intre 19 si 30 de inch, pe masura ce creste dimensiunea creste si pretul. Sfatul meu este sa cumparati intotdeauna monitoare de peste 19 inch, cele de 22-24 inch mi se par perfecte pentru orice: gaming, internet, mai ales filme. Pe mine cel putin ma dispera filmele ale caror subtitrari nu le vad sau imi ocupa jumatate din display din cauza monitorului de dimensiune prea mica.
  3. Rezolutia. Exista pe piata monitoare FullHD cu rezolutie 1920 x 1080 si monitoare 4K, adica de 4 x Full HD. De asemenea este posibil sa mai vedeti monitoare 1650 x 1050. Din punctul meu de vedere, monitoarele FullHD sunt cele mai indicate, nu are rost sa cumparati nimic sub FullHD si nimic peste FullHD. De cele sub FullHD o sa fiti nemultumiti, de cele peste FullHD nu o sa sesizati diferenta si o sa platiti mult mai multi bani. Diferenta dintre FullHD si 4K este foarte mica, aproape insesizabila de ochi.
  4. Panoul. Daca va permite bugetul, optati pentru un panou IPS, nu TN. Eu stiu ca TN-ul are timp de raspuns mai bun si este preferatul gamerilor, insa nu toti isi cumpara monitoare si calculatoare pentru a fi competitivi la nivel inalt in jocuri. Panoul IPS are culori mult mai apropiate de realitate, mai vii, mai vibrante, calitate mult mai buna si unghiuri de vizualizare net superioare.
  5. Mat sau glossy. Aici e o chestie strict ce tine de preferintele voastre. Puteti alege orice va place, tot ce trebuie sa stiti despre monitoarele glossy este faptul ca atunci cand bate soarele sau lumina in ele, devin aproape inutilizabile din cauza reflexiilor. Cu toate acestea, cele glossy arata mult mai bine fata de panourile mate.
  6. Conectivitate. Din proprie experienta va recomand un monitor cu minim port DVI si eventual HDMI. Evitati sa mai cumparati monitoare cu porturi VGA. Portul VGA este un port prin care semnalul analogic se plimba intre display si placa video a calculatorului, este un standard vechi si de proasta calitate. Eu as recomanda monitoarele cu porturi HDMI intrucat HDMI poarta si semnalul audio iar daca aveti monitor cu boxe incorporate, ati scapat de cabluri extra.
  7. Brandul. Din proprie experienta va spun ca brandul nu conteaza. Puteti alege orice, de la LG la Samsung, Dell, nu are absolut nici o importanta. Daca aveti vreo simpatie pentru un brand sau va place aspectul unui anumit monitor, puteti alege in functie de aceste preferinte.
  8. 3D? Monitoarele 3D exista printre noi de ani buni, insa nu au fost atat de agreate si nu au avut un impact atat de masiv la public. Sunt doar o optiune si trebuie sa stiti ca daca ca doriti asa ceva, veti fi nevoiti sa scoateti bani buni din buzunare intrucat monitoarele cu 3D sunt destul de scumpe. De asemenea, unele au capacitatea de a reda 3D nativ, altele nu. E nevoie de o placa video capabila sa redea continutul 3D.

One Response

  1. voicu damian 21/03/2016

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Iti e greu sa alegi placa video dedicata pentru desktop? Iata cateva sfaturi care te vor ajuta

Alegerea unei placi video dedicata pentru calculator nu suna a ceva complicat, insa cu atatea modele pe piata, cu atatea...

Închide