Cum functioneaza imprimantele?

Parca n-a trecut atat de mult timp de cat mergeam la scoala cu referatele scoase la imprimanta si deveneam astfel cei mai cool baieti din clasa, nu? Ei bine, in ziua de azi imprimantele pentru care ar fi trebuit sa iti vinzi un rinichi ca sa le poti cumpara in anii 90 se vand la pret de nimic si nu numai, se dau GRATIS la achizitia de calculatoare noi in diverse magazine online si offline. Asadar, cum functioneaza imprimantele si care este cauza pentru care unele dintre ele devin o pacoste?

Probabil stiti ca in acest moment, exista doua mari categorii de imprimante: INKJET si LASER… Asta daca nu vreti sa punem la socoteala si imprimanta MATRICIALA a anilor 80 cu care ne distram rupand marginile acelei coli de hartie pe care acele o impungeau. Sa ramanem deocamdata la cele doua mari categorii in voga, laser si injkjet. Ambele au avantaje si dezavantaje despre care am mai discutat noi aici, iar in cele ce urmeaza o sa discutam pe indelete despre cum functioneaza cele doua tipuri de imprimante.

Cum functioneaza imprimantele laser?

Imprimantele laser folosesc un fascicul laser pentru a imprima. Acestea mai au in componenta un cilindru rotativ – tambur, acoperit cu un material fotosensibil incarcat electric, si de asemenea cateva oglinzi. Cand imprimi un document cu o imprimanta laser, lumina laserului este reflectata de oglinzi catre cilindru ce neutralizeaza incarcatura electrica in anumite locuri.

laser

Datorita rotatiei cilindrului si a oglinzilor, dar si a laserului care se opreste si porneste exact la momentul potrivit, zonele lovite de laser corespund cu printul in sine iar cand particulele de toner se lovesc de cilindru, se lipesc de hartie doar in zonele expuse luminii laserului, tonerul avand de asemenea o incarcatura electrica. Apoi, o coala de hartie este presata pe cilindru si tonerul este transferat folosind caldura. Acesta este motivul pentru care paginile scoase la imprimanta laser sunt intotdeauna calde. Datorita preciziei laserului, printurile au o claritate foarte buna.

Cum functioneaza imprimantele inkjet?

Imprimantele injket (cerneala) sunt foarte diferite in ceea ce priveste modul de functionare comparativ cu cele laser. Cum spune si numele, aceaste imprimante folosesc cerneala in loc de toner solid. Cerneala aflata in acele cartuse scumpe este incalzita cu ajutorul unui curent electric de slaba intensitate iar vaporii formati creeaza o picatura de cerneala ce se scurge pe capul de printare din cauza diferentei de presiune.

inkjet1

Din cauza faptului ca au un mod de functionare mult mai simplu, tind sa fie mult mai ieftine de cat imprimantele laser si chiar daca nu reusesc sa printeze atat de rapid, reusesc sa aduca calitatea in zona de fotografie. Fotografiile imprimate cu cerneala au o claritate mult superioara fata de cele imprimante cu laser. Din pacate, foarte multi detinatori de imprimante cu cerneala au fost dezamagiti de fiabilitatea acestora de-a lungul timpului si toata lumea se intreaba de ce?

Ei bine, aceste imprimante cu cerneala au in componenta foarte multe piese mici si mobile care se pot defecta, rupe uza. Sa nu mai amintim de capetele de printare ce se pot infunda fara mare dificultate. De asemenea, exista imprimante inkjet pentru home si pentru business, asa ca e interesul producatorului sa aiba proasta calitate pentru home si buna pentru business unde bineinteles ca exista alte preturi.

inkjet2

In cazul acestor imprimante, trebuie sa mai spunem ca majoritatea se vand in pierdere, producatorii se bazeaza mereu pe consumabile pentru a-si scoate parleala. Nu de putine ori ati observat ca daca cumparati cartuse de refill, platiti mai mult pe ele de cat pe imprimanta in sine. Sa nu mai pomenim de producatorii care ataseaza cipuri cartuselor ce le indica goale desi mai au inca destula cerneala inauntru. Pentru aceste cipuri gasiti rezolvare pe internet din fericire.

Acestea fiind spuse, am incercat pe cat posibil sa explic modul in care functioneaza cele doua mari tipuri de imprimante. Daca aveti intrebari nu ezitati sa mi le adresati in sectiunea de comment si daca doriti si alte articole de genul, nu ezitati sa ma anuntati.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
De ce laptopul de 14 inch este perfect pentru mobilitate. Review Fujitsu Siemens Lifebook S710

Exista destul de multe motive pentru care ai fi inclinat sa cumperi un laptop, nu un calculator desktop in toata...

Închide