Care sunt riscurile achizitiei unui laptop second hand din surse care nu-ti ofera garantie

In Romania exista o piata second hand destul de dezvoltata. Astazi vom discuta despre piata IT second hand, mai precis despre laptopurile la mana a doua. Cine le vinde, cine le cumpara si de unde trebuie sa le cumperi astfel incat sa nu ai probleme. E nevoie de asemenea sfaturi atata timp cat in Romania anului 2015 exista foarte multi tepari si foarte multi oameni care vor sa pacaleasca la orice pas, nu conteaza suma…

Cine vinde laptopuri second hand

Exista doua variante in Romania prin care poti cumpara laptopuri second hand. Poti cumpara de pe site-uri de anunturi, caz in care nu ai nici o garantie la produs si 100% din tepe aici se dau, sau poti cumpara dintr-un magazin specializat in vanzare de tehnica IT second hand precum diabloscomputer.ro.

Cine cumpara laptopuri second hand

Cei care cumpara laptopuri second hand pot fi incadrati in 3 mari categorii, dupa cum urmeaza:

  • Cei care nu au bani sa cumpere un laptop nou. Nivelul de trai din tara este destul de scazut. Cand ai un salariu de 777 lei net, adica salariul minim pe economie, nu prea iti permiti sa dai 1500 de lei pe un laptop nou.
  • Cei care nu vor sa cumpere un laptop nou intrucat nu au nevoie de puterea lui de procesare si aleg sa cumpere exact atata putere de calcul cata au nevoie pentru a-si face treaba. Daca au nevoie de un laptop mai vechi de maxim 500 de lei pentru a rula o aplicatie foarte simpla de ce sa dea 1500 de lei pentru un laptop nou?
  • Cei care au un buget pentru un laptop nou dar foarte slab, low entry. Am mai dezbatut aici aceasta problema si ma refer la un buget de 1000 de lei. Cu 1000 de lei poti cumpara un laptop second hand mai performant de cat un laptop nou care costa tot 1000 de lei.

Ce trebuie sa stii daca alegi sa cumperi de pe site-urile de anunturi

Multi aleg sa cumpere laptopuri second hand de pe site-uri de anunturi si de multe ori primesc un laptop care nu corespunde cu descrierea de pe site. Este partial defect sau in cel mai rau caz, defect complet. Chiar daca alegi sa cumperi un laptop din acelasi oras si te intalnesti personal cu vanzatorul, nu ai nici o siguranta ca laptopul nu a suferit interventii precum lipire de chipset care tine maxim 6 luni, in functie de situatie.

Recomandarea mea este sa nu faceti asemenea tranzactii. Chiar daca preturile dintr-un magazin online specializat in vanzare de echipamente IT second hand precum diabloscomputer.ro sunt o idee mai mari, primiti garantia de 12 sau 36 de luni la ceea ce cumparati. Daca cumparati la mana a doua primiti 12 luni, daca alegeti refurbished primiti 36 de luni.

Daca totusi vreti sa va aventurati si sa cumparati de pe site-uri de anunturi, in primul rand nu cumparati din alt oras pentru ca nu veti putea verifica personal produsul. Chestia cu livrarea prin curier cu deschiderea coletului inainte de plata e o vrajeala. Curierul nu te lasa sa il bagi in priza sa vezi daca si functioneaza, nu te lasa nici macar sa il pornesti. Poti sa vezi doar daca este modelul comandat si daca e nelovit, spart, daca nu cumva e un cartof in loc de laptop si atat.

Haideti sa ne intelegem, din proprie experienta va spun ca 90% din laptopurile vandute pe site-urile de anunturi fara garantie, fara factura, au defecte ascunse. Aceste defecte nu pot fi depistate de cat la o analiza amanuntita si din acest motiv nu va recomand sa cumparati daca e vorba de alt oras fata de cel din care stati. Deci, fara curier.

Daca cumparati un laptop second hand din acelasi oras si aveti ocazia sa il testati cateva minute, trebuie sa aveti in vede urmatoarele:

  • Sa nu fie spart, crapat pe la colturi sau pe la balamale. Atentie mare la balamale, sa fie tepene.
  • Verificati seria si specificatiile tehnice, sa corespunda cu cele de pe site.
  • Atentie la display, sa poata fi reglata luminozitatea si sa nu aiba pixeli morti.
  • Atentie la baterie si la incarcare. Verificati sa mearga incarcarea si incercati pe cat posibil sa butonati laptopul cel putin 30 de minute ca sa aproximati cam cat tine bateria, in functie decat arata cand il porniti.
  • Verificati sa functioneze porturile USB. Multe laptopuri au probleme cu placa de baza, ori a existat un scurt circuit ori s-a defectat din alte motive.
  • Uitati-va cu atentie la tastatura si la muchiile unde se imbina carcasa, sa nu fie cumva lipicioase. Daca exista urme lipicioase inseamna ca s-a varsat suc pe el.
  • Verificati sa nu aiba parola pe BIOS. O sa treci prin Furcile Caudine ca sa scapi de ea.
  • Verificati HDD-ul cu un Tool pentru BAD-uri.
  • Verificati daca functioneaza placa de retea wireless intrucat acestea cedeaza destul de des.
  • Verificati daca laptopul are si cea de-a doua placa video. Exista laptopuri cu doua placi video, cea dedicata si cea integrata. De multe ori, cea dedicata cedeaza si ramane cea integrata. Aparent laptopul este perfect functional, insa ii lipseste placa video dedicata.

Si lista poate continua cu amanuntele de genul stress test, teste in jocuri si lucruri care suprasolicita procesorul si memoria. Dupa cum vedeti, e foarte mare bataie de cap atunci cand ai de-a face cu un un laptop pe care trebuie sa il testezi.

Daca vrei siguranta unui laptop perfect functional, cumpara numai din magazine specializate precum diabloscomputer.ro. Aici veti primi factura si garantie. Nu numai ca aveti siguranta unui laptop 100% functional, dar aveti si garantie cel putin un an de zile. Orice defectiune tehnica apare, va fi remediata pe baza garantiei. Garantia oferita inlocuieste orice piesa defecta sau laptopul cu totul daca este cazul. Excluse cazurile in care defectul apare din pricina utilizatorului, ca oriunde in lume de altfel.

 

 

2 Comments

  1. marius 12/10/2015
    • Alex Ciocan 12/10/2015

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Ce laptop second hand sa aleg? Dell, HP sau Lenovo?

Alegerea unul laptop second hand poate sa fie pentru multi dintre noi o problema destul de mare. In Romania, brandurile...

Închide