Istoria procesoarelor INTEL

V-ati intrebat vreo data care este istoria acestor procesoare atat de puternice in ziua de azi si atat de populare? Practic, la ora actuala exista doi mari producatori de procesoare pentru calculatoare, Intel si AMD. Astazi o sa discutam despre istoria procesoarelor Intel pe scurt, pe intelesul tuturor. Vom incepe cu primul procesor si vom trece in revista restul procesoarelor care au iesit in evidenta de-a lungul timpului in tabara celor de la INTEL.

Povestea incepe in „antichitate”, prin anii 1970, mai precis in 1971 cand firava companie Intel a adus pe piata primul lor procesor, numit 4004. Ca si date tehnice, mentionam ca era pe 4 biti, cu o viteza “astronomica” de 740.000 de cicluri pe secunda sau khz (kilohertz). Bineinteles ca in ziua de azi, un asemenea procesor nu ar putea niciodata sa faca fata componentelor moderne dintr-un calculator, ar fi imposibil de implementat un asemenea procesor vechi intr-un PC modern.

4004

Abia cand a aparut procesorul 8086, 7 ani mai tarziu, (1978) lucrurile au inceput sa capete o forma, un contur pentru cei de la Intel. Era un procesor pe 16 biti care s-a descurcat de minune cu sistemul de operare MS DOS la vremea respectiva, rula la 10 Mhz si putea folosi pana la 1 MB memorie RAM. Mai mult, acest procesor a fost cel care a introdus instructiunile x86, un intermediar intre CPU si restul sistemului de care ne folosim si in sfanta zi de azi.

8086

Ei bine, de aici mai departe, totul s-a bazat pe legea lui Moore, mai exact specificatiile s-au dublat de la generatie la generatie pe masura ce procesoarele Intel s-au dezvoltat. (Legea lui Moore spune ca numarul de tranzistori / inch patrat dintr-un circuit integrat se dubleaza constant o data la 2 ani).

In 1985 apare procesorul Intel 386, primul procesor de la Intel pe 32 biti, x86, cu o viteza de pana la 33 Mhz ce putea sa acceseze pana la atentie 4 GB RAM, o limitare ce avea sa fie depasita abia 20 de ani mai tarziu.

386

Generatia Pentium a adus si ea cateva imbunatatiri precum MMX, o extensie pentru X86 cativa ani mai tarziu, iar procesorul Celeron 300A a iesit in evidenta din cauza faptului ca suporta overclocking de senzatie si astfel putea sa tina piept chiar si unui Pentium 2 destul de scump, la 450 Mhz.

celeron

Generatia de procesoare Intel Pentium III a introdus SPEEDSTEP, capacitatea de a reduce viteza procesorului si a consumului de energie cand PC-ul este idle, atunci cand nu este folosit desi este pornit. De asemenea, tot cu aparitia acestui tip de procesor a aparut si memoria L2 Cache, folosit pentru accesarea mult mai rapida a datelor frecvent folosite. Mai trebuie sa amintim si faptul ca aceasta generatie de procesoare de la Intel a reusit sa doboare pentru prima data bariera de 1 Ghz. Bine, desi competitia era destul de acerba in acea perioada si exista multe dispute despre compania care a rupt pentru prima data aceasta bariera, sa ne limitam ca spunem ca aceasta generatie de procesoare Intel a fost prima in tabara lor ce a adus viteze mai mari de 1 Ghz.

pentium

De la Pentium 3 la era Pentium 4 nu a fost mare diferenta, adica nu s-au facut descoperiri uriase in domeniu. Viteza procesoarelor a tot crescut, a aparut RAM mai rapid, FSB mai rapid cu tehnologia Hyper Threading (2002), iar in 2004 procesoarele au incetat sa mai aiba pini, pinii au fost mutati pe socket odata cu aparitia socket LGA.

pentium 4

 

Mai departe, lucrurile s-au complicat pentru ca desi Intel s-a chinuit sa dezvolte procesoare monstru de pana la 4 Ghz, cu HT si toate minunile, cei de la AMD au reusit sa le dea peste nas cu cipurile AMD Athlon 64. Lucrurile s-au indreptat abia in momentul in care Intel a lansat seria de procesoare Intel D Dual Core cu doua microprocesoare fizice intr-un singur cip.

In 2006 seria de procesoare Core 2 Duo a pus capac razboiului Ghz, cand un procesor Intel Core 2 Duo cu viteza mai mica zdrobea pur si simplu un procesor Intel Pentium 4 cu HT si cu viteze ametitoare de pana la 4 Ghz. Aici a aparut pentru prima data si virtualizarea, abilitatea de a rula mai multe sisteme de operare pe o singura masina.

Intel_Core2_Duo_6750_IMGP8459

Socket 1366 pentru cipurile de mare viteza si 1156 pentru cipurile Intel medii au fost din nou un salt important in istoria procesoarelor Intel si au revolutionat intr-un fel modul in care CPU comunica cu restul componentelor (2008-2009). FSB-ul a fost inlocuit cu QPI si DMI, controllerul memoriei care de obicei era pe placa de baza in North Bridge s-a mutat cu totul in CPU avand ca avantaj principal latente mult mai mici. Din 2009 pana in prezent nimic notabil nu s-a mai intamplat, fiecare generatie de procesoare i3, i5, i7 aduc intr-adevar mici imbunatatiri, dar nu cine stie ce.

i7

 

No Responses

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Lenovo ThinkCentre M75e – cel mai bun calculator second hand al lunii decembrie

Dupa cum v-ati obisnuit deja, am inceput aceasta serie cu “cel mai bun calculator al lunii” pe care in decembrie...

Închide