Despre routerul Wi-Fi cu trei benzi

În momentul în care intri într-un magazin și te uiți la raftul cu routere, observi probabil că toate sunt la fel, au același aspect și cel mai probabil vei cumpăra pe cel cu cutie mai frumos colorată. Dacă te ține buzunarul, vei merge la cel cu cutia cea mai frumoasă, pe care sunt scrise cele mai impresionante cifre, precum 3200 MB/s.

Asta înseamnă peste 3GB viteză de transfer pe wireless cu tehnologie tri band (pe trei benzi). Să înțelegem mai întâi cum funcționează un router și care sunt componentele sale principale.

Routerul wireless nu este un aparat format dintr-o singură componentă. Acesta are de fapt 3 componente foarte importante pe care le vom trece în evidență imediat.

Routerul este prima componentă care face legătura între rețeaua ta din casă cu rețeaua de internet din afara casei tale. E o poartă către internet cu alte cuvinte.

Cea de-a 2-a componentă este switch-ul, cel care controlează traficul doar din rețeaua casei tale iar ultima componentă este un acces point wireless (AP) – un transmițător radio cu antene care comunică cu dispozitivele tale wireless din casă pe o anumită frecvență, de obicei cuprinsă între 2.4 și 5 GHz. Evident, elementul care ne interesează pe noi este acel AP – Access Point.

Dar oare cum este posibil să folosim același standard AC pe care-l avem prin preajmă de mai bine de 4 ani și să vedem viteze mai mari de 900 MB/s specifice routerelor dual band?

Ei bine, este vorba în primul rând de marketing. Un router dual band 900 MB /s nu va atinge niciodată 900 MB /s indiferent ce conectezi la el. Acea cifră de 900 MB /s este un agregat între viteza de 1300 MB obținută pe banda de 5 GHz (wireless AC) și cea de 600 MB /s obținută pe banda de 2.4 GHz (wireless N) în momentul în care sunt folosite simultan, însă din păcate laptopurile sau telefoanele noastre nu sunt concepute pentru așa ceva, adică să folosească simultan cele două benzi. Așadar, care Dumnezeului ar fi logica unui sistem tri band, pe trei benzi, din moment ce nici măcar nu putem beneficia de viteza dual band?

Ei bine, gândiți-vă la îmbunătățirea unei autostrăzi. Mai exact gândiți-vă cum ar fi să adăugați mai multe benzi de circulație, nu să măriți viteza. Mai multe benzi înseamnă o operare mai stabilă cu posibilitatea de a conecta mai multe dispozitive simultan.

În timpul unei conexiuni Wi-Fi, dispozitivele comunică pe rând în cazul în care folosesc aceeași frecvență. Așadar, dacă-ți muți o parte din dispozitive pe o altă frecvență mai puțin aglomerată, se îmbunătățește semnificativ numărul de MB ce pot fi transferați.tri-band

În plus, folosind tehnologia BAND STEERING și două semnale radio de 5 GHz, fiecare suportând la rândul lor 3 stream-uri, access point-ul (AP) poate sorta dispozitivele conectate în funcție de capacitatea fiecăruia dintre ele.

Dispozitivele care nu pot atinge viteze mari vor fi trecute pe o frecvență iar cele rapide pe altă frecvență, îmbunătățind semnificativ performanțele de transfer pentru dispozitivele noi. Evident, nu se va atinge niciodată o viteză de transfer de 3200 MB/s wireless… E doar marketing.

 

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
HTML 5
HTML 5

HTML nu este altceva decât limbajul în care paginile web sunt scrise. Așa cum un program pe calculator execută un...

Închide