Cum poti stoarce si ultimul minut din bateria laptopului?

Laptopurile sunt niste dispozitive minunate, insa au o singura problema: bateria. Deocamdata, omenirea nu a reusit sa faca un laptop care sa nu mai depinda de baterie dar nici sa fie legat in permanenta la priza n-are rost. Nevoia de mobilitate a unui calculator personal a dat nastere acestei masini numita simplu laptop si pe masura ce am avansat ca civilizatie, am inceput sa depindem tot mai mult de mobilitate. Toata lumea cumpara laptopuri pentru ca au nevoie de un calculator atat acasa cat si prin diverse locuri prin care se plimba ori cu treaba, ori cu jobul, ori din placere.

In cele ce urmeaza, o sa va dau cateva sfaturi cu ajutorul carora va puteti bucura de minute bune de extra baterie, in ideea ca nu vreti sa le aplicati pe o baterie terminata care si-a incheiat de mult socotelile cu viata. Trebuie sa intelegem un lucru: bateriile sunt niste produse cu o durata de viata destul de limitata. Pe masura ce le folosim, isi pierd capacitatea de a retine curentul electric si inlocuirea devine inevitabila. Insa, acest proces de pierdere totala a capacitatii de retinere a curentului electric apare dupa ani buni de utilizare normala, cel putin 4 ani.

Nu e nimic ciudat in faptul ca bateriile Li-ion isi pierd capacitatea de retinere a curentului electric pe masura ce le folosim. E ceva destul de normal. Dupa 1500 de cicluri de descarcare se pierde deja jumatate din capacitate, adica o baterie care tinea 4 ore, dupa ce a fost incarcata si automat desrcarcata de 1500 de ori va tine doar 2 ore. La 2500 de cicluri de incarcare va tine 1 ora si asa mai departe.

Inainte sa purcedem cu sfaturile propriu-zise, va mai avertizez o data: daca se intampla sa aveti baterii terminate care mai tin 20 de minute, luati-va gandul. Mergeti si cumparati o baterie noua, daca laptopul este prea depasit ca sa mai suporte investitii, incepeti sa cautati un inlocuitor pentru el, un laptop second hand de pe diabloscomputer.ro.

10 sfaturi pentru a prelungi durata de utilizare a bateriei laptopului

  1. Folositi intotdeauna o luminozitate a display-ului care sa va asigure o buna functionalitate, nu stati cu luminozitatea la maxim daca nu aveti nevoie de asa ceva si sincer sa fiu, nu cred ca o sa aveti vreodata. Display-ul este cel mai mare consumator de baterie.
  2. Dezactivati Wi-Fi si Bluetooth daca nu le folositi. Dupa display sunt urmatoarele mari consumatoare de curent si culmea, mereu le uitam pornite. De multe ori chiar noi le setam sa porneasca automat desi nu avem de gand sa le folosim. Pe ideea “Sa fie pornite mereu ca daca am nevoie de ele mi-e greu sa le pornesc separat”.
  3. Comutati pe Power Saver cand vine vorba de Power Plan. Aveti doua optiuni, Balanced si Power Saver. Sau mai bine editati planul manual dupa cum urmeaza: setati sa stinga display-ul dupa 1 minut din momentul in care nu mai umbli la el si sa puna laptopul in sleep dupa 5 minute de inactivitate. Sunt minute economisite destul de importante doar de aici.
  4. Foloseste destul de rar sleep mode. Cel mai indicat ar fi sa opriti complet laptopul sau sa il puneti sa hiberneze putin precum ursul. Cand folositi sleep mode, ramane informatie stocata in RAM permitandu-i laptopului sa isi revina dupa cateva secunde. Cand hiberneaza, informatia este stocata pe HDD si astfel nu se consuma aproape nimic.
  5. Fii sigur ca ai suficienta memorie RAM. Daca nu ai suficienta memorie RAM, informatia se va stoca pe HDD. Reimprospatarea memoriei RAM consuma mai putin curent de cat invartirea unui HDD mecanic.
  6. Opreste din programele din Startup. Opreste de acolo tot ce nu e absolut necesar intrucat multe vor rula in fundal si asta nu inseamna de cat consum inutil de energie. In momentul in care le instalezi, au setari care sa le faca sa porneasca automat cand pornesti Windows-ul chiar daca nu le folosesti mereu. Skype, Yahoo Messenger, Dropbox, programe de update pentru placi de baza precum MSI Live Update si asa mai departe.
  7. Nu mai folosi screensaver. Display-urile moderne nu mai au nevoie de ele si din acest motiv, vor rula degeaba consumand energie inutil.
  8. Evita multitasking-ul cand stii ca bateria ta nu mai tine ca la inceput. Cand spui multitasking spui mai multe programe pe care le folosesti in acelasi timp. De exemplu: Skype + Youtube + un film cu VLC pus pe pauza + diverse taburi in FireFox si asa mai departe.
  9. Foloseste un cooling pad mai ales pe timp de vara cand temperaturile sunt caniculare. Stim cu totii ca temperaturile ridicate reduc simtitor durata de viata a bateriei.
  10. Instaleaza un SSD in locul hard diskului mecanic. Stim cu totii ca SSD-ul nu are componente mecanice si din acest motiv, consuma mult mai putina energie.

Cam acestea ar fi cele mai bune sfaturi pe care vi le pot da si plec de la premiza ca sunteti oameni maturi, cu un pic de experienta in utilizarea calculatorului astfel incat sa puteti aplica ce am explicat mai sus fara sa aveti semne de intrebare.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Intretinere elementara pentru laptopuri

Povesteam intr-un articol precedent faptul ca in Romania, laptopul a devenit forma de baza a calculatorului personal pentru majoritatea oamenilor....

Închide