De ce este USB Type-C atât de important?

USB Type-CCablurile USB sunt printre noi de ani buni și cu toții le-am folosit măcar o dată-n viață. Pe măsură ce a trebuit timpul am observat că standardul USB a evoluat destul de frumos de la prima versiune, trecând la 2.0. 3.0 și în final, la celebrul Type-C reversibil.

Primele mufe USB erau destul de butucănoase și de slabe, rezistând la doar 1500 de conectări. Puteau livra doar 100mA în ceea ce privește energia electrică și puteau transfera date cu viteze de maxim 12 MB/S. Cel mai enervant era faptul că nu puteai să introduci cablurile oricum, doar o singură direcție permitea. De-a lungul timpului, multe dintre aceste probleme au fost rezolvate. USB 2.0 care a apărut în anii 2000 a fost piatra de temelie pentru performanță, fiind un standard primit cu multă căldură de toată lumea pentru că nu presupunea schimbarea cablurilor. De asemenea, conectorii micro și mini USB s-au dovedit a fi o idee foarte bună pentru dispozitivele mici.

USB 3.0 a adus pe lume încă 3 tipuri noi de mufa A, B și Micro B care au pini suplimentari și care livrează viteză mult mai mare, alături de mult mai multă energie pentru a menține standardul competitiv cu eSATA și Thunderbolt. Dar oare există ceva mai bun decât USB 3.0 și portul reversibil Lightening al celor de la Apple? Ei bine, da, există acum USB Type-C.

Conectorul USB Type-C este complet diferit și ca formă, și ca dimensiune, și ca funcționalitate. Poate să livreze de 2 ori mai multe date față de USB 3.0 (până la 10 GB/s), până la 100w energie electrică astfel încât să poți alimenta un monitor sau chiar un laptop, are un design foarte subțire cu o durabilitate de 10.000 de folosiri astfel încât să poți folosi un cablu la 10 dispozitive diferite fără să îți fie teamă că se va rupe și nu în cele din urmă, este reversibil. Cred că faptul că este reversibil pentru mulți dintre noi este cel mai important lucru. De acum înainte nu vom mai fi nevoiți să fin atenți la cum introducem un cablu sau un stick de memorie într-un port USB căci, oricum am face-o, indiferent de direcție, va funcționa.

 

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Bluetooth
Bluetooth

Chiar dacă se traduce „dinte albastru”, nu are nici cea mai mică legătură cu domeniul stomatologic. Este doar o tehnologie...

Închide