Chiar avem nevoie de placa video dedicată? CPU vs GPU

Te-ai întrebat vreodată de ce avem nevoie de o placă video dedicată pentru a rula jocuri? De ce nu există pur și simplu încă un procesor pe placa de bază care să se ocupe de grafică? Pentru că din anumite puncte de vedere, tehnologia din procesoare și plăci video este aproape identică.  Chiar sunt necesare chestiile acelea mari și butucănoase numite plăci video?

Care sunt asemănările dintre CPU și GPU

Chiar dacă este vorba despre procesoare bazate pe silicon în ambele cazuri, despre radiatoare și coolere în ambele cazuri, din păcate procesorul și placa video nu vor putea niciodată să fie folosite în alte moduri din cauza arhitecturii cipurilor. Această arhitectură este cea care dictează rolurile pe care fiecare componentă le va avea.

Ei bine, procesorul și placa video au devenit în timp dispozitive specializate în efectuarea unor anumite operațiuni. Fiecare componentă știe clar ce are de făcut și suntem destul de departe de acea piesă care este capabilă să controleze întreg calculatorul. În ziua de azi este nevoie de procesor – CPU pentru anumite sarcini și de GPU pentru alte sarcini.

CPU GPU

Care este rolul CPU într-un sistem și care este rolul GPU?

Ei bine, dacă CPU este folosit în mod expres pentru putere de calcul, pentru a rula programe simple sau complexe în multitasking, GPU în schimb este componenta care se ocupă doar de grafică. Spre deosebire de procesor care este capabil să se ocupe de operațiuni diferite în același timp, GPU face milioane de calcule similare în același timp, în paralel.

Astfel, placa video este destinată unei munci foarte solicitante dar care nu implică multitasking cine știe ce, pe când procesorul este cel care se ocupă de echilibrarea în multitasking a programelor și softurilor folosite de utilizatori. CPU e ca un chelner care ține pe brațe 15 farfurii fără să le scape.

Arhitectura GPU în schimb conține componente interne identice folosite pentru a rezolva probleme matematice similare ca de exemplu determinarea traiectoriei unui glonț sau cum se fâlfâie iarba bătută de vânt pe ecranul monitorului tău.

Totuși, există și câteva aplicații în afară de jocuri ce pot beneficia de puterea de procesare a plăcii video. Este vorba despre minarea Bitcoin sau despre proiectele universitare din cercetare.

Deși există și alte întrebuințări ale plăcilor video, altele în afară de jocuri, probabil nu ai vrea să încerci să rulezi un sistem de operare de pe o placă video pentru că diferențele dintre CPU și GPU sunt încă destul de mari. Nu vă așteptați ca în viitorul apropiat să dispară ideea de placă video dedicată.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
steam
De ce Steam a devenit o aplicație atât de populară?

Mulți dintre noi, cei care am crescut în anii 90 când internetul nu exista, încă mai ducem dorul CD-urilor și...

Închide