Despre Serverele PROXY

proxy-2Cei care au câțiva ani la activ de navigat pe internet cu siguranță au auzit despre serverele Proxy, însă din păcate foarte puțini sunt cei care știu ce sunt și ce fac acestea mai exact, mai ales cei care nu au avut niciodată nevoie de așa ceva. La prima impresie, capacitatea de a înțelege ce este un server proxy pare să graviteze în jurul unui tehnician IT cu facultate și master în domeniu și un hacker, însă nu este chiar așa.

În primă instanță, serverele proxy erau folosite pentru a ghida calculatoarele dintr-o rețea să acceseze internetul fără ca adresele lor de IP să intre în conflict. Cu timpul, apariția NAT implementată direct în routere a preluat această funcție dar asta nu înseamnă că serverele proxy nu mai sunt deloc folositoare.

De exemplu, serverele proxy sunt folosite destul de des în securitate. Acestea verifică sau criptează pachetele de trafic în funcție de direcția pe care acestea o parcurg. Nevoia sporită de securitate a condus la apariția VPN-urilor folosite astăzi de toate companiile ce doresc să țină sub control date importante ale clienților și nu numai.proxy

Serverele proxy mai sunt folosite de asemenea și pentru a accesa un anumit conținut blocat într-o anumită regiune. Dacă vrei să vezi de exemplu conținut blocat în România, vei fi nevoit să faci rost de o adresă de IP dinafara acestei regiuni și poți face asta prin intermediul serverelor proxy.

Dar deși majoritatea celor care folosesc servere proxy au intenții bune, există și o anumită categorie de oameni – hackeri, ce vor folosi acest mijloc pentru atacuri cibernetice. Serverele proxy se folosesc de obicei pentru atacul man in the middle, prin care intrusul este deghizat și poate accesa toate datele securizate de pe un anumit server.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Cum funcționează principiul de compresie a datelor?

Cei care călătoresc destul de des sunt probabil la curent cu efortul supraomenesc de a îngrămădi toate lucrurile dintr-o valiză,...

Închide