Fenomenul BOTTLENECK. Cum ne ferim de componentele PC care nu dau randament

Fenomenul BOTTLENECK este intalnit in cazul celor care isi construiesc Pc-uri pe componente sau in cazul celor care doresc sa faca un upgrade pentru o unitate putin invechita si se refera la randamentul pe care noua componenta il va da in raport cu intreg sistemul. Ca sa intelegeti mai bine despre ce este vorba si sa vedeti ca este o situatie foarte des intalnita, o sa va spun ca BOTTLENECK inseamna “gatul sticlei”. Cu totii aveti langa voi o sticla goala, nu? Ei bine, va fac si eu un desen mai jos ca sa intelegeti mai bine. Imaginati-va ca sunt acolo doua benzi si dintr-o data totul se ingusteaza si ramane una singura. Masinile trebuie sa isi faca cumva loc sa intre toate pe o singura banda, fapt care duce la incetinirea circulatiei. Toti trebuie sa incetineasca pentru a putea intra pe banda care trebuie, nu?

bottleneck

Asta inseamna de fapt BOTTLENECK atunci cand discutam despre PC-uri… Cand cumparam o piesa care nu da randament din cauza faptului ca alta piesa din calculator o trage inapoi, o incetineste, o impiedica sa functioneaza la capacitatea maxima. Am pregatit cateva exemple pentru voi in acest sens ca sa va fac sa intelegeti cum sta treaba cu BOTTLENECK in lumea reala.

  1. Cumperi un procesor de 100 de euro si o placa video de 500 de euro. Cel mai ieftin procesor posibil, eventual un Celeron prapadit. Alaturi, pui o placa video NVIDIA GEFORCE GTX 970. Va dati seama ca acea placa video nu va reusi niciodata sa lucreze la adevarata capacitate, intrucat va fi trasa inapoi de procesorul foarte slab. Trebuie sa existe un echilibru intre componente.
  2. Cumperi o sursa de 800w pentru un sistem office. O cumperi degeaba, intrucat nu va avea randament maxim. Nu ai de conectat la ea placi video puternice, nu ai de conectat la ea nimic special, nici macar ventilatoare extra pentru carcasa. Poti sa cumperi la fel de bine o sursa de 350w.
  3. Cumperi o placa video de 500 de euro pentru un upgrade al unui Core 2 Duo. Atunci cand vrei sa faci un upgrade, trebuie sa te gandesti de doua ori daca se merita pentru ca este diferenta destul de mare intre generatii si poate sa apara destul de usor fenomenul BOTTLENECK. Daca vrei intr-adevar sa faci upgrade, mai bine cumpara si un procesor de generatie contemporana cu cea a placii video daca suporta placa de baza.
  4. Cumperi o placa video cu 1 GB memorie cu 200 de lei si te astepti sa functioneze cu una care are tot 1 GB ram dar costa 700 de lei. . Am intalnit situatia asta de prea multe ori ca sa nu o aduc in discutie. Exista pe piata aceste placi low entry care intr-adevar costa undeva la 150 -200 de lei si care ofera acel 1 GB Ram, insa procesorul placii e prea slab ca sa poata folosi intreaga memorie, motiv pentru care placile video tot cu 1 GB Ram care costa 700 de lei vor fi net superioare. Este un fenomen BOTTLENECK in sinea conceptului de placa video ieftina.
  5. Cumperi placa de baza noua, rami noi, placa video noua, procesor noi de ultima generatie si lasi HDD-ul vechi de 10 ani in pc. Sa nu uitam faptul ca HDD-ul poate sa incetineasca destul de mult “reactiile” calculatorului. Daca te apuci sa iti construiesti un calculator nou pe componente, opteaza pentru un SSD si cu siguranta performantele vor creste semnificativ la fe ca timpii de reactie ai calculatorului in sine. Nu lasa niciodata hard disk-ul vechi in PC daca te apuci sa construiesti altul cu componente noi de ultima generatie.

No Responses

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Sfat pentru iubitorii de laptopuri: cumparati numai laptopuri cu doua placi video

Exista multi iubitori de laptopuri in tara asta si nu e nimic ciudat. Atata timp cat mobilitatea este o necesitate...

Închide