HTML 5

HTML 5HTML nu este altceva decât limbajul în care paginile web sunt scrise. Așa cum un program pe calculator execută un cod scris în C++, un browser web va lua o pagină HTML și o va traduce astfel încât tu să vezi un site de toată frumusețea.

Versiunea HTML4 a apărut în 1997 dar de atunci traficul pe net a crescut de mii de ori. În urmă cu 25 de ani, paginile web erau mult mai simple față de cele din prezent și constau doar în text, imagini statice și ceva GIF-uri. Elementele interactive necesitau pluginuri precum Shockwave sau Java iar videoclipurile de calitate erau doar o poveste frumoasă. Astfel HTML4 nu avea suport pentru elementele paginilor web pe care le întâlnim atât de des în ziua de azi.

Pentru o bună perioadă de vreme, foarte bună perioadă, nimic nu a fost îmbunătățit, nici măcar după ce YouTube a devenit un site foarte popular și chestia asta a ieșit în evidență mai clar ca niciodată în 2007 când primul iPhone a ieșit pe piață. Lipsa suportului pentru Flash din browserul Safari au transformat acest dispozitiv  într-unul aproape imposibil de folosit pe net.

Problema e că Flash este un standard destul de restricționat, deținut de Adobe, ce necesită putere de procesare suplimentară iar în combinație cu un smartphone, Flash poate avea consecințe dramatice asupra durata de viață a bateriei. Așadar, Apple a fost prima companie care a atacat problema Flash în 2007 și a pornit ideea că e nevoie de o soluție superioară.

Astfel, în 2008 apare HTML5.

Drumul a fost unul lung pentru că versiunea finală de HTML5 a fost lansată abia vreo 6  ani mai târziu, în octombrie 2014. Cea mai mare schimbare adusă de HTML5 se leagă evident de clipurile video. HTML5 permite browserelor să redea clipuri video într-un mod nativ, simplificând foarte mult munca developerilor web ce nu mai sunt nevoiți să se bazeze pe o interfață 3rd party. De asemenea, și utilizatorii au avut de câștigat în urma implementării HTML5, fiind capabili să vizioneze clipurile fără să mai consume atât de mult curent sau putere de procesare.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Review Dell Latitude E6330

Dell Latitude E6330 este una dintre cele mai portabile soluții existente în acest moment pe piața second hand pe care...

Închide