Merita sa ne construim un desktop cu memorii DDR4?

Memoriile DDR4 sunt printre noi de putin timp si odata cu ele au venit si noi platforme ale placilor de baza. Avem placile de baza cu socket 1151, toate cam la acelasi pret si aceleasi functii ca cele socket 1150, specifice generatiei precedente cu suport pentru memorii DDR3. Toata lumea se intreaba de ce sunt la acelasi pret cu generatia DDR3? Stim cu totii faptul ca atunci cand o generatie noua apare pe piata, are un pret mare insa in acelasi timp preturile pentru componentele vechii generatii incep sa scada. De ce nu se intampla acest lucru?

Ei bine, raspunsul este unul cat se poate de simplu: memoriile DDR4 nu aduc cam nimic in plus in ceea ce priveste performanta comparativ cu memoriile DDR3 pentru utilizatorul obisnuit. Nefiind un boost incredibil de performanta intre cele doua generatii, e logic sa nu existe nici diferenta prea mare de pret. Si totusi, de ce au mai aparut daca nu avem parte evolutia pe care o asteptam? Ei bine, sunt de parere ca evolutia ia nastere treapta cu treapta si memoriile DDR4 sunt acolo unde trebuie pe scara evolutiei.

Diferente intre memoriile DDR3 si DDR4

  • DDR4 foloseste placute cu 288 pini, pe cand DDR3 foloseste placute cu 240 pini, dimensiunea este aceeasi insa. Nu se poate monta DDR4 in slot de DDR3 si invers.
  • DDR4 lucreaza la 1.2v iar DDR3 la 1.5v ceea ce inseamna economie de curent dar si mai putina caldura in interiorul carcasei.
  • Frecventele pentru DDR4 pornesc de la 2133Mhz si ajung pana la 3Ghz
  • Latente mai mari pentru DDR4 comparativ cu DDR3

Pentru cine aduce avantaje memoria DDR4?

Ei bine, pentru utilizatorul mediocru, nu-i nimic in toata afacerea asta. Atunci cand discutam despre acel utilizator care foloseste calculatorul pentru internet, muzica, filme, memoria DDR4 nu o sa ii aduca nici un beneficiu fata de memoria DDR3. Poate sa isi cumpere in continuare un PC cu memorie DDR3, chiar si second hand. Exista calculatoare second hand pe diabloscomputer.ro care au memorii DDR3 si sunt suficiente pentru aceste activitati putin solicitante.

Daca esti gamer si sperai ca memoria DDR4 sa iti aduca imbunatatire in FPS-uri, ia-ti gandul. Nu se va intampla. Memoria DDR4 nu iti va aduce mai mult de cateva frame-uri pe secunda in plus.

Cei care se ocupa cu editarea video, vor avea parte de un mic boost de performanta, intrucat este un domeniu in care se foloseste memoria RAM la greu. E logic sa se intample asa, e normal ca softurile de editare foto si video sa profite la maxim de frecventele mult mai mari ale memoriei DDR4. Lucrul cu WinRar si arhive de asemenea este mult imbunatatit, se constata +250% dezarhivare mai rapida pe DDR4.

Asadar, cel putin deocamdata, stati in banca voastra si nu va inghesuiti sa cumparati DDR4 doar pentru ca este mai noua. Performanta in plus fata de DDR3 dupa cum spuneam mai sus nu prea exista pentru utilizatorii obisnuiti.

2 Comments

  1. Celtu 03/06/2016
    • Alex Ciocan 06/06/2016

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Racirea calcualtorului cu apa sau ulei, metoda pentru excentrici

Racirea cu apa – Water Cooling Sistem Cei care nu prea sunt la curent cu ultimele tehnologii probabil nu si-ar...

Închide