Cum funcționează cartela SIM?

Cartela SIM nu este printre noi de foarte multă vreme și a apărut într-o perioadă în care nimeni nu prea credea că este posibil să vorbești la un telefon fără să fii conectat la nici un fel de fir. Cartelele SIM au evoluat destul de mult în ultimii ani iar în acest moment permit mult mai mult decât o simplă convorbire. Trăim în era internetului, iar cartelele SIM au mult mai multă responsabilitate.

Ce înseamnă SIM

SIM vine de la subscriber identity module, iar dacă veți traduce mot a mot din engleză o să vă dați seama ce anume face mai exact, nu e greu de intuit. Practic identifică modelul telefonului folosit și chiar dacă majoritatea acestor cartele rețin mai puțin de 1 MB de date, fiți siguri că sunt niște date extrem de importante și permit telefonului să comunice prin 3G în momentul în care nu există semnal Wi-fi. Funcția de bază este aceea de identificare a utilizatorului.

Cum funcționează cartela SIM

Când pornești telefonul și te conectezi pentru prima dată la rețea, telefonul va trimite un număr de identificare alături de o cheie de autentificare aflate pe cartelă către furnizorul de servicii.

Furnizorul generează apoi un număr aleatoriu și folosește cheia primită de la cartela SIM pentru a genera un număr de răspuns. Acel prim număr este trimis înapoi către telefonul mobil unde se folosește aceeași cheie trimisă prima dată pentru a se genera un alt număr de răspuns.

Dacă cele două numere se potrivesc, atunci furnizorul va recunoaște dispozitivul și-l va conecta la rețea. Este o metodă folosită din motive de securitate și pentru a știi cine ești cu exactitate în cazul în care nu ți-ai plătit facturile la timp.

Ce mai pot face cartelele SIM în afară de identificare

Cartelele SIM mai pot stoca date precum numere de telefon și chiar dacă poate părea o idee total depășită într-o eră în care telefoanele pot stoca sute de GB de date, poate fi destul de utilă celor care nu vor să-și urce datele de contact în cloud către Google sau Apple.

Dimensiunile cartelelor SIM

Dacă vrei să muți cartelele din telefon trebuie să te asiguri că dispozitivul cel nou suportă aceeași dimensiune de cartelă sau că are un loc pentru cartelă. Există și telefoane mobile care funcționează fără cartelă SIM, prin Statele Unite de exemplu, telefoane care au datele de autentificare stocate în memoria internă. Astfel, avem următoarele dimensiuni pentru cartelele SIM:

  • Normală – 85.6 mm x 53.98 mm
  • Mini-SIM – 25 x 15 mm
  • Micro-SIM – 15 x 12 mm
  • Nano-SIM – 12.3 x 8.8 mmsim-card-size-comparison

Despre telefoanele blocate într-o anumită rețea

În momentul în care cumperi de exemplu un telefon la abonament de la Vodafone sau Orange, aceste dispozitive vor fi blocate în rețeaua lor, nu vei putea să folosești o cartelă de Orange într-un dispozitiv Vodafone și invers. Bine, nu e valabil pentru toți furnizorii de servicii de telefonie mobilă. De exemplu cei de la Telekom (fostul Cosmote) nu blochează telefoanele în rețea. Mai există și varianta să primești un cod de deblocare în momentul în care se termină contractul acela de 2 ani sau pur și simplu să mergi la un service GSM autorizat și să deblochezi acolo telefonul.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Review Dell Latitude E6320

Dell Latitude E6320 este genul de laptop intenționat unui mediu business clasic, reușind să aducă în prim plan performanța și...

Închide