Care este secretul unui Green Screen?

green screenGreen Screen, sau Ecranul Verde a început să fie din ce în ce mai la modă prin 2008 – 2009 când majoritatea celor care produc conținut video pentru YouTube sau Facebook, alături de cei care se ocupă cu live streaming au putut schimba fundalul ambiental cu un singur click. Dacă au vrut să se imagineze în natură au pus o poză cu munți și ape iar cei care priveau clipurile puteau  să jure că omul este chiar în mijlocul naturii.

Ecranul Verde este folosit de mult timp pe la Hollywood pentru a pune la cale filme mai puțin costisitoare bazate pe mai multă putere de procesare și imaginație/creativitate de cât incendii reale sau mașini căzute în prăpastie de-a binelea. Dar totuși, cum funcționează acest Green Screen, cum e posibil să te filmezi în timp ce ai în spate un fundal ireal, fie o herghelie de ponei sau plutind prin cosmos?

În momentul în care filmezi în fața unui Green Screen, indiferent de softul cu care editezi, poți detecta o serie de culori, în cazul nostru, culoarea verde, și înlocui toată gama de verde cu un strat transparent. Asta înseamnă că poți pune orice dorești tu în spate și va părea că este ceva real. Chiar dacă pare un principiu destul de simplu, Ecranul Verde după cum spuneam este folosit de zor chiar și în cele mai costisitoare filme.

Filtru Bayer

Filtru Bayer

Toate aceste minuni sunt posibile din cauza faptului că această culoare verde este foarte importantă din multe puncte de vedere. Camerele video moderne folosesc filtre Bayer pentru a capta lumină. Aceste filtre sunt proiectate cu sensibilitate mai ridicată la verde față de alte culori precum albastru sau roșu pentru că și ochii noștri funcționează similar. Astfel, camerele video moderne pot înregistra multe nuanțe de verde foarte precis astfel încât în momentul în care imaginile sunt editate pe calculator,  softul să poată înlocui precis doar pixelii verzi, lăsând restul intact. Verdele de asemenea contrastează foarte bine cu pielea umană, devenind ideal pentru studio.

Ce se folosea înainte de Green Screen?

Înainte de Green Screen se folosea Blue Screen, ecranul albastru, într-o perioadă în care tehnologia nu era atât de avansată. În timpul în care pelicula era în vogă, exista un film sensibil doar la lumină albastră. Astfel, era destul de simplu de produs un negativ curat, ce putea fi suprapus cu un fundal separat și astfel produce o scenă. Blue Screen a fost folosit în filme precum Star Wars, și se mai folosește chiar și azi în condiții de iluminare foarte precare.bs

De ce trebuie să ții cont dacă vrei să folosești un Green Screen?

Ei bine, chiar dacă softul modern sau camerele de filmat sunt la îndemâna oricui în ziua de azi, să nu mai zic de calculatoare, lumina nepotrivită, suprafețele lucioase sau umbrele îți pot da mari bătăi de cap. Iluminarea corespunzătoare este imperios necesară celor care doresc un produs final profesional.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
partitiile
Despre partițiile hard diskului

Cu mult timp în urmă era destul de „obligatoriu” să-ți partiționezi sau să-ți împarți hard disk-ul pentru o mai bună...

Închide