Ce este un API?

apiProgramele pe calculator pot fi asemănate cu un sandvici alcătuit din mai multe straturi. Între aceste straturi, apare ideea de hardware. Programele pe calculator trebuie să fie compatibile cu toate mașinile pentru care sunt concepute iar după cum știm, fiecare mașină poate să aibă niște componente total diferite în interior. Cum ar fi ca programatorii să fie nevoiți să conceapă un soft diferit pentru fiecare calculator în parte, care să se potrivească cu componentele interne? Ei bine, ar fi de-a dreptul imposibil. Aici intervine API.

API este liantul dintre să zicem un game engine și driverul de la placa video. Sau doar nu vă imaginați că un joc poate fi jucat doar cu un singur tip de placă video, nu? API reușește să simplifice lucrurile și să aducă în prim plan un cod mult mai scurt. Aceste straturi software ajută la standardizarea procesului de construcție a codurilor astfel încât programele să poată interacționa mult mai simplu cu tot soiul de componente. Și chiar dacă ești mai familiarizat cu termenul de driver al unei componente interne (softul care traduce instrucțiunile programului pe înțelesul componentelor), un alt strat, numit API – Application Programing Interface, poate să fie la fel de important.

Dar de ce mai este nevoie de API din moment ce există deja liantul dintre programe și hardware, adică driverele? Ce face mai exact acest API? Ei bine, să ne gândim în felul următor: Windows, Mac OS, Linux, toate au o interfață grafică, nu? Fără acea interfață grafică, ți-ai aduce aminte de anii 80 și de MS-DOS, ai fi nevoit să scrii linii de comandă într-o consolă de genul CMD. Ei bine, API permite developerilor să interacționeze mai simplu cu softurile. Cel mai bun exemplu în acest caz cred că pot fi pluginurile din social media pe care le vezi pe anumite site-uri, un articol pe un blog care te lasă să comentezi cu Facebook, nu în modul clasic bazat pe acele căsuțe în care trebuie să-ți scrii numele și adresa de e-mail. Atât Facebook cât și Twitter au API-uri pe care le dau gratis developerilor web. Astfel, developerii au o viață mult mai simplă dacă vor să integreze ceva din acele rețele de socializare în propriile pagini web.  Fără aceste API-uri, rețelele de socializare ar trebui să dea codul sursă, proces greoi care ar putea duce la plagiate și multe alte probleme.

În lumea gamingului, lucrurile sunt și mai clare pentru că acolo există demult noțiunea de API grafic. Unele dintre cele mai cunoscute API-uri grafice sunt DirectX, OpenGL, Vulkan. Aceste API-uri sunt poziționate la mijlocul dintre acel engine specific al jocului și driverul plăcii video. Aceste API-uri fac viața mai ușoară developerilor ce pot aduce mai simplu efectele grafice pe micile monitoare, indiferent că ai o placă video de la AMD sau Nvidia.direct-x

Și chiar dacă nu folosești un API pentru social media, chiar dacă nu te joci mai nimic, atât timp cât ești un utilizator Windows, cu siguranță vei folosi API. Windows API aka Win32 sau Win64 (în funcție de ce fel de procesor folosești, pe 32 sau pe 64 de biți) ajută programele să comunice mai simplu cu dispozitivele conectate la calculator, pot modifica mai simplu regiștrii, pot modifica bara de start și multe altele. Developerii au o viață mult mai simplă iar utilizatorii se bucură de o mai bună stabilitate. Adică vă imaginați cum ar fi ca fiecare program pe care-l aveți în calculator să aibă un buton CLOSE care să arate altfel?

Ei bine, chiar dacă API nu este vedeta serii, cu siguranță tehnologia a mers un pas înainte cu ajutorul acestui concept. Comunicația între software și hardware a fost mult înlesnită, în timp ce ideea de gaming a devenit oarecum mai simplu de  interpretat.

 

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
antivirus
Antivirus sau Anti-malware?

Virușii sunt o problemă destul de mare atât pentru lumea reală, cât și pentru cea virtuală. Dacă în lumea reală...

Închide