Ce stii despre Youtube? Iata cum functioneaza si cum a luat nastere

Cei mai in varsta cu siguranta isi aduc aminte de vremurile in care a privi un clip pe net insemna sa te uiti la o fereastra mica plina de pixeli din care abia intelegeai ceva. Bine, asta in cazul in care conexiunea la internet permitea asemenea lux. Ei bine, in anul 2005, cativa tipi care lucrau pentru PayPal au venit cu ideea de a crea YouTube dupa ce au observat cat de dificil era sa raspandesti/impartasesti un clip popular de stiri sau mai bine zis orice fel de tip de clip.

Chad Hurley and Steve Chen, fondatorii YouTube

Chad Hurley and Steve Chen

Desi YouTube nu a fost primul site destinat impartasirii de clipuri, primele site-uri de acest gen au aparut pe la mijlocul anilor 1990, a avut un succes destul de mare din cauza conjuncturii. Mai precis, YouTube a intrat pe piata la momentul potrivit cand internetul broadband de mare viteza aparuse si nu mai era o problema pentru nimeni simpla vizionare a clipurilor.

De asemenea, tot prin 2005 au inceput sa fie foarte populare telefoanele cu camera foto-video. Era mult mai simplu acum pentru cineva sa filmeze un clip si sa il urce pe net. Toate clipurile urcate pe YouTube erau convertite la Adobe Flash pentru a asigura faptul ca toata lumea le poate viziona fara codecuri speciale. In acea vreme, toate browserele suportau Flash Player. Astazi, se incearca migrarea catre HTML5 din cauza faptului ca batranul Flash consuma prea multe resurse.

Faptul ca YouTube a fost lansat la momentul potrivit i-a asigurat succesul la nivel mondial. Doi ani mai tarziu, cei de la Google au vazut potentialul YouTube si l-au cumparat pentru atentie 1.5 miliarde de dolari. A fost o investitie buna din moment ce la final de an 2014, 300 de ore de clipuri video se uploadau in fiecare minut pe YouTube.

In 2007, YouTube trece la lucruri serioase si lanseaza parteneriatele. Prin aceste parteneriate, cei care incarcau clipuri pe site primeau niste bani in cazul in care acceptau sa puna niste bannere in timpul clipului sau sa adauge reclame la inceputul clipurilor. De asemenea, tot atunci YouTube a semnat contracte cu distribuitori de content importanti precum NBC Universal (2006) si VEVO (2009). Aceste parteneriate cu marii distribuitori de content aveau dublu rol: sa aduca un ban extra si sa scape YouTube de sutele de procese de plagiat si/sau distribuire neautorizata de content.

Anul 2009 a fost un an important pentru YouTube pentru ca atunci a fost introdus suportul pentru standardul 1080p – Full HD. Trei ani mai tarziu, in 2012, YouTube a schimbat algoritmul motorului de cautare, axandu-se pe timpul de vizualizare al clipului pentru a scapa de botii ce faceau vizualizari false clipurilor, scapand astfel de situatia in care pe prima pagina erau afisate niste clipuri de proasta calitate.

YOUTUBE

Din 2013, YouTube a inceput sa incurajeze din ce in ce mai mult renuntarea la cablul TV si migrarea catre internet prin transmiterea de evenimente LIVE si lansarea YouTube Red, o subscriptie lunara care costa 10 dolari (mai ieftin de cat abonamentul la cablu) si care te lasa sa vezi clipurile fara nici un fel de reclame sau sa rulezi YouTube in background pe telefonul tau Android.

In ziua de azi YouTube a ajuns un gigant al internetului. S-a dezvoltat atat de mult, incat daca stai putin sa te gandesti, nu cred ca ai putea sa iti imaginezi o viata fara acest site. In fiecare zi ne uitam pe YouTube la canalele noastre favorite la care ne-am abonat si chiar daca in Romania nu se fac bani din asemenea parteneriate (adblock plus alaturi de preturile mici specifice tarii distrug parteneriatele), vloggeri romani incep incet incet sa miste in acest domeniu. Curios cum va arata YouTube peste inca 10 ani. .

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Ce este Li-Fi si care sunt avantajele si dezavantajele acestei tehnologii?

Folosim lumina din jur pentru multe modalitati de a comunica unii cu ceilalti in fiecare zi. Imaginati-va cum ar fi...

Închide