Comparatie laptop – desktop. Avantaje si dezavantaje

Desi 70% dintre calculatoarele existente in casele romanilor sunt laptopuri, asta nu inseamna ca toti sunt multumiti de ele, nu inseamna ca toti n-ar alege un desktop daca le-ar fi mai util. Totul in ziua de azi se rezuma la utilitate, mult mai mult de cat la simpla placere de a alege. De fapt, daca stau sa ma gandesc mai bine, oamenii se impart in doua categorii: cei care aleg in directia turmei fara sa stea sa se gandeasca la avantaje si dezavantaje si cei care aleg in functie de necesitate.

Cei care aleg sa cumpre in functie de ce cumpara majoritatea sunt cei mai multi dintre cei 70% care au un laptop acasa. Isi cumpara laptop doar pentru ca si-a luat si vecinul, prietenul, prietena, etc. Din pacate, asta este societatea romaneasca dupa 25 de ani de libertate. Au casitgat libertatea de a alege, insa nu se folosesc de ea.

Putinul procent care alcatuieste grupul celor care isi cumpara un laptop din necesitate, avand in spate o analiza riguroasa a situatiei, este cel care are cel mai mult de castigat in urma acestor achizitii pentru ca laptopul a aparut in urma unei nevoie, cea de mobilitate. Nu a fost un simplu moft prin care sa avem un calculator mai mic si mai slab de cat un desktop pentru ca acesta este adevarul, in materie de performanta, laptopul nu se poate compara niciodata cu un desktop.

Nu ai cum sa ingramadesti o tehnologie foarte avansata intr-un spatiu mult mai mic si sa te astepti sa fie la fel de performanta. Undeva, se produce un compromis ca asa e in viata, nimic nu inainteaza fara un compromis iar aici se compromite performanta pentru mobilitate. Cei care nu doresc compromisuri, isi pot face niste desktopuri micute, custom, pe care sa le ia sub brat si sa se deplaseze cu ele oriunde au nevoie, mai putin in spatii publice sau in natura. Haideti asadar sa vedem principalele avantaje si dezavantaje atat ale unui laptop cat si ale unui desktop.

Laptop – avantaje

  1. Atata timp cat are baterie, oricand il poti lua si petrece pe net cateva ore in mijlocul naturii, fara nici o sursa de curent. Dai drumul la hotspotul telefonului mobil si ai internet oriunde in lume atata timp cat ai semnal la telefon. Il poti folosi in masina, in timp ce circuli cu trenul, in avion si asa mai departe.
  2. Dimensiunea redusa ii face pe multi sa cumpere un laptop. Romanii sunt mari cinefili si e mai simplu sa isi cumpere un laptop pe care sa il ia cu ei in pat de cat sa cumpere un monitor mai mare.
  3. Consum foarte redus de energie comparativ cu un desktop.

Laptop – dezavantaje

  1. Pretul destul de mare comparativ cu un desktop de performanta asemanatoare
  2. Performanta destul de scazuta, solutiile profesionale costa foarte mult
  3. Durata de viata a bateriei scade pe masura ce o incarci si o descarci, in final tot cu el in priza ajungi dupa cativa ani de utilizare.
  4. Daca se defecteaza, piesele sunt scumpe, la fel ca si interventia in sine.

Desktop – avantaje

  1. Cost per performanta foarte bun, cu bani putini primesti performanta destul de buna
  2. Usor de reparat, deschizi doua suruburi, scoti o tabla, scoti piesa defecta si pui alta noua.
  3. E mult mai futureproof de cat un laptop pentru ca iti permite sa upgradezi placa video
  4. Ideal pentru jocuri, cine spune ca gamingul e posibil pe laptop, sa-si traga doua palme si sa stea jos.

Desktop – dezavantaje

  1. Zero mobilitate, daca vrei sa il muti, ai de tras cabluri, de ocupat triple cu stechere si asa mai departe.
  2. Consum mare de energie: monitor 35w + unitate 150w spre 200w uneori.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Cum poti stoarce si ultimul minut din bateria laptopului?

Laptopurile sunt niste dispozitive minunate, insa au o singura problema: bateria. Deocamdata, omenirea nu a reusit sa faca un laptop...

Închide