Ce este un chipset?

Dacă ești destul de familiarizat cu termenii tehnici ai calculatoarelor probabil că ai auzit de acest chipset. Întrebarea este dacă știi ce face și cum funcționează pentru că rolul lui este unul destul de important pe placa de bază.

Chipsetul se comportă asemenea unui hub de comunicare și unui centru de control de pe placa de bază, deci are un rol crucial în funcționarea corespunzătoare a calculatorului.

Ce face mai exact chipsetul

Chipsetul determină compatibilitatea plăcii de bază cu procesorul, hard disk-ul  sau placa video, influențează capacitatea de a adăuga plăci pe anumite porturi, influențează anumite funcții cruciale pentru overclocking – procesul de a mări puterea calculatorului dincolo de specificațiile producătorului.

Care sunt componentele unui chipset

În mod normal, chipsetul are 2 componente: North Bridge – conectat direct la procesor pentru a înlesni comunicarea foarte rapidă cu placa video și memoria RAM, și South Bridge – conectat la North Bridge și se comportă drept un hub pentru comunicații pentru componentele mai puțin importante ale calculatorului precum audio, porturile USB, portul LAN, hard disk-ul etc.chipset 1

Cum arată un chipset modern față de unul clasic – Despre Intel X99

Dacă te gândești mai bine de unde-i vine numele, chipset este chiar un set de cipuri sau circuite integrate pe o placă de bază. Totuși în calculatoarele moderne și o să luăm de exemplu chipsetul de la Intel X99, această componentă este foarte diferită. Dictează totuși compatibilitatea procesorului, fiind conceput să lucreze cu Core i7 – seria 5000, procesoare cu 6 sau 8 nuclee pe socket LGA 2011-3 ce folosesc memorie DDR4, însă cam atât din punct de vedere al asemănărilor.

Diferențele chipsetului modern X99 sunt multe la număr. De exemplu memoria RAM și placa video sunt controlate direct de procesor, nu mai există North Bridge. South Bridge s-a transformat în  PCH = Platform Controller Hub. Această schimbare are o mulțime de efecte pozitive dintre care amintim:

  • Cum componentele importante comunică direct cu procesorul, ne mai existând North Bridge, latențele sunt reduse destul de mult. Un lucru foarte bun pentru gameri.
  • Cum HDD-urile și porturile USB sunt din ce în ce mai performante, cu cipul X99 ce suportă până la 10 porturi SATA 3 pe palca de bază pe care pot fi puse SSD-uri și 6 porturi USB 3.0 ce transferă date de 10 ori mai rapid față de USB 2.0, comunicația sare o etapă și performanța este îmbunătățită.x99

Care este avantajul major al cipurilor noi de genul X99

Cipurile de tip X99 reduc potențialele bottlenecks și facilitează o comunicare mai bună  între componentele calculatorului pentru a se obține o experiență de utilizare lipsită de probleme.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
dns
DNS

Să zicem că după o noapte întreagă de beție vrei să te duci acasă. Chemi un taxi, și-i zici „du-mă...

Închide