4 motive să nu cumperi iPhone SE

iPhone SEDe fiecare dată când Apple se pregătește să lanseze următoarea variantă de iPhone trecem inevitabil de la extaz la agonie, de la entuziasm la dezamăgire. De ce? Păi pentru că încă nu ne-am obișnuit cu modul în care Apple pune problema smartphone. Ei nu se axează pe specificații, ci pe experiența de utilizare. Cu toate că an de an avem parte de iPhone-uri mult mai slabe din punct de vedere al componentelor de cât concurența, încă nu ne-am obișnuit cu acest obicei și evident, sunt mulți dezamăgiți și de acest iPhone SE, care seamănă aproape perfect cu iPhone 5 apărut prin 2012…

Mulți cred că deja Apple jignește cu aceste telefoane. Cum adică să te întorci în timp și cu aspectul? Nu este de ajuns că te întorci cu componentele? E drept, din punct de vedere al componentelor nu prea avem ce comenta, telefoanele Apple nu se blochează și dau clasă celor Android din foarte multe puncte de vedere dar din cauza faptului că mereu se folosește tehnologie depășită, oamenii sunt scandalizați de prețurile destul de mare ale dispozitivelor. Ar fi mai de înțeles dacă ar costa 1000 de dolari un iPhone cu componente de ultimă generație. Ei bine, Apple cere mii de dolari pentru stabilitate și siguranță, să nu uităm ce circul recent al companiei cu FBI…

Totuși, merită banii acest iPhone de criză? Costă mult mai puțini bani de cât de obicei. Dacă ne obișnuisem cu mia de dolari pentru un iPhone, acest SE costă mai puțin de 400 de dolari în SUA, în România poate fi cumpărat cu 2100 lei. Mai puțin de jumătate față de cât au cerut pe iPhone 6, nu? Sau iPhone 6S… Cine va avea de câștigat de pe urma unui iPhone SE care este de fapt un iPhone din 2016 în carcasă de iPhone 5 2012? Probabil cei care vând huse de iPhone 5 sau 5s… Din punctul meu de vedere există cel puțin 4 motive pentru care iPhone SE nu merită banii.

4 motive să nu cumperi iPhone SE

  1. Display-ul este de 4 inch. Ultima dată când am încercat să utilizez un telefon cu display de 4 inch era să dau cu el în Dunăre. Cu cartelă cu tot. E prea mic, mult prea mic. Sunt de acord că există și oameni care doresc telefoane mici care să intre lejer în buzunare și care să poată fi folosite cu o singură mână, dar deocamdată trendul este de mărire a display-ului telefoanelor, nu de micșorare. E greu să mai revii la 4 inch după ce 1 an de zile ai fost obișnuit cu 5 inch și peste. E un coșmar să tastezi pe 4 inch mai ales dacă ai degetele mai butucănoase, ca mine…
  2. Camera frontală este o bătaie de joc. Este de 10 ori mai mică de cât cea din spate și dacă ești vlogger, o cameră 720p de doar 1.2 mpx va fi crimă și pedeapsă. Chiar și pentru selfie cred că este foarte foarte mică. Or avea cei de la Apple softurile optimizate, dar cu camera asta au dat-o în bară rău de tot.
  3. Este inutilizabil dacă discutăm de varianta de 16 GB. Deși costă doar 2100 lei, cei 16 GB vor fi ocupați destul de rapid de sistemul de operare, câteva poze și eventual ceva aplicații. O dată ocupați, nu ai card micro SD, nu ai nimic. Ești nevoit să ștergi, dar ce să mai ștergi pentru că pe măsură ce avansăm, iOS ocupă tot mai mult, aplicațiile ocupă tot mai mult, camera de 12 mpx 4k face poze din ce în ce mai mari… Te vei trezi cu un telefon inutilizabil.
  4. Cu 2600 RON poți cumpăra telefoane Android mult mai performante pentru că atât costă varianta de 64 GB a iPhone SE, cea care este utilizabilă pe termen mediu și lung. Evident, cred că puțini vor fi cei care vor opta pentru varianta de 16 GB, așa că 2600 Ron pentru acest telefon mi se pare destul de mult. Există variante precum Samsung Galaxy S6 Edge, Sony Xperia Z5 Compact, Note 5 chiar la câteva sute de lei distanță, etc.

Nu știu cum vi se par vouă motivele, cele 4 la număr, însă cred că Apple mereu a susținut că este genul de companie care… inovează. Oare așa să fie? Să pui piese noi într-o carcasă veche înseamnă oare să inovezi? O fi și asta un soi de inovație, un fel de rebrănduire a unui produs de mult apus.

Sau să se fi lăsat oare Apple pe tânjală? Poate că s-a lenevit după ce s-a văzut cu sacii în căruță, știind că fanii Apple vor cumpăra întotdeauna produsele, indiferent ce scot pe piață pentru că repet, e genul de companie care nu pune accent pe specificații, practic trage în direcția opusă Android. Lăsați-mi în comentarii ce credeți voi.

Foto: TheVerge.com

2 Comments

  1. Pauly 07/06/2016
    • Alex Ciocan 08/06/2016

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
adblock
AdBlock. Necesitate sau îndemn la îngăduință?

Pentru mulți dintre noi, internetul ar deveni brusc un loc imposibil dacă nu ar exista AdBlock. Atât de multe reclame...

Închide