To brand or not to brand? De ce sa alegi un desktop second hand Dell, Fujitsu Siemens sau HP

Ca sa incepem direct cu ideea de baza, piata de second hand din Romania este una destul de dezvoltata si raspandita in acelasi timp. Ca sa va convingeti de acest lucru, ganditi-va la prietenii vostri. Cati dintre ei isi cumpara un desktop nou si cati dintre ei aleg unul la mana a doua? Bineinteles ca 70% isi cumpara un desktop second hand.

Cand discutam despre calculatoare second hand, nu putem sa le punem pe acelasi palier cu hainele second hand pentru ca nu sunt uzate, hainele la mana a doua la care majoritatea se gandesc atunci cand aud termenul de “second hand” prezinta deseori urme de uzura. In cazul calculatoarelor, acestea reprezinta o simpla cutie care de obicei sta sub birou fara ca nimeni sa se uite vreodata la ea. Asadar din moment ce sunt mutate o data pe an, de unde uzura?

Singura uzura care se impune in cazul calculatoarelor second hand se rezuma la orele de fucntionare. Aici voiam sa ajung. Orele de functionare sunt motivul principal pentru care trebuie sa optezi pentru un desktop second hand brand. Aceste unitati sunt construite pentru o viata cat mai lunga si primul indiciu sunt condensatoarele solide folosite pentru placa de baza.

 

Ce inseamna „brand” ?

“Brand este o denumire specifica tarii in care traim, folosita pentru a deosebi un lucru de calitate de o chinezarie.”

 

Astfel, cand spui un desktop “brand” te referi la unitati fabricate de Dell, Fujitsu Siemens, HP, Lenovo, in fabrici foarte tehnologizate. Sistemele brand ies in evidenta atat prin calitatea materialelor de constructie cat si prin calitatea componentelor interne. Ca si in cazul surselor de alimentare, greutatea este factorul determinant al calitatii. Cu cat un sistem desktop o sa fie mai greu cu atat o sa fie mai calitativ. Cred ca toata lumea cunoaste sistemele chinezesti care nu cantaresc mai mult de 5 kg.

Ei bine, o unitate brand catareste minim 8 km si peste si acest lucru scoate in evidenta tabla de calitate din care sunt concepute carcasele, rigiditatea carcasei dar si rigiditatea interioara. De asemenea, sursa de alimentare a unei unitati brand pusa pe cantar alaturi de una chinezeasca, o sa iasa in evidenta. Conform standardelor calitatii populare, cu cat o sursa este mai grea cu atat este mai buna, are componente interne capabile sa furnizeze tensiunile necesare dar si sa protejeze in caz de nevoie. Multi se mira ca le pocnesc sursele in calculatoarele chinezesti, dar nu isi dau seama ca acestea se ard din cauza faptului ca le lipsesc piese elementare, de unde si greutatea redusa.

Cei care au cumparat macar o data o unitate second hand brand au observat ca nu ai nevoie de absolut nici o ustensila pentru a monta si demonta componentele interne: HDD, DVD-ROM, placa video externa daca este cazul. Totul se bazeaza pe niste suporti inteligenti si pe niste tavite care te tin departe de surubelnita si suruburi. Urasc sa intervin cu surubelnita in interiorul carcasei, nu se stie niciodata unde poate sa-ti scape si deja se prevesteste un mic dezastru. Din acest motiv, unitatile brand nu necesita ustensile necesare pentru a schimba componentele interne sau pentru a le demonta. Un mare plus.

Asa arata in interior sistemele brand

4 3

Care sunt pe scurt avantajele unei unitati brand?

  1. Calitate de constructie superioara, materiale de calitate folosite pentru carcasa
  2. Componente interne de calitate, nu chinezesti
  3. Sursa livreaza exact cat este trecut in specificatii si are protectie buna
  4. Placile de baza au componente de calitate precum condensatori solizi
  5. Usurinta in montarea/demontarea componentelor – upgrade, nu ai nevoie de surubelnita

Trebuie sa mai specificam faptul ca 95% dintre calculatoarele second hand existente pe piata second hand din Romania prin magazine de genul diabloscomputer.ro sunt unitati folosite in strainatate de institutii publice si firme, nu de utilizatori casnici. Astfel, daca decizi sa cumperi un astfel de calculator, sansele sa primesti unul care arata 99% ca nou sunt foarte mari pentru ca in firme nimeni nu se apuca sa le mute, sa le desfaca sau sa isi faca de cap cu ele.

 

Exista contracte cu Dell, HP, Lenovo prin care institutiile primesc aceste unitati si o data la cativa ani, cand se considera ca si-au depasit ciclul de viata, sunt preluate de importatorii second hand mai departe tot in baza unor contracte. Trebuie sa intelegeti ca unitatile second hand brand arata bine si functioneaza perfect.

Intr-o institutie publica, calculatorul sta pornit maxim 8 ore pe zi cat exista program de lucru. In schimb, daca optati sa cumparati un desktop second hand chinezesc de pe site-uri de genul olx.ro, riscati sa primiti un PC ce are in carcasa niste componente de calitate foarte slaba, foarte uzate, pentru ca exista oameni care acasa tin calculatorul pornit de dimineata pana seara. Din start, orele de functionare isi spun cuvantul…

Vreau un sistem brand. Ce sa aleg? Dell, HP sau Fujitsu Siemens?

Ei bine, asta da intrebare. Din fericire, pot sa va raspund la ea. Am avut de-a face cu toate cele trei marci si in cele ce urmeaza o sa va povestesc parerea mea. Din start va spun ca pentru oricare veti opta, veti fi multumit. Nu prea vad dezavantaje majore intre cele trei branduri ca sa pot face o comparatie cap coada, insa va spun experienta mea cu ele de pana acum.

La fostul job (PECO GPL) am avut de-a face cu 3 desktopuri second hand Fujitsu Siemens si un HP. O sa va descriu in cele ce urmeaza ce faceam cu ele si care a fost soarta lor de-a lungul celor 3 ani de job.

  • Fujitsu Siemens P5615: folosit 16 ore pe zi /365 zile pe an. Era folosit pentru sistemul de gestiune al statiei, folosit pentru comunicarea cu pompa de alimentare si casa de marcat. Nu au fost niciodata probleme cu el.
  • Fujitsu Siemens Esprimo 5615: folosit 16 ore pe zi pentru internet si blogging/365 zile pe an. S-a defectat placa de retea din cauza unui soarece care s-a electrocutat in interiorul carcasei – singura problema in 2 ani.
  • Fujitsu Siemens E600: folosit timp de 3 ani pe post de DVR, statea pornit 24 de ore din 24 si inregistra 2 camere pe HDD. A crapat dupa 3 ani de non stop ceea ce mi se pare acceptabil.
  • HP Compaq dc7600: folosit drept unitate pentru sistemul de gestiune timp de 3 ani. A fost inlocuit ulterior cu Fujitsu Siemens P5615 care suporta Windows 7. In 3 ani de 16 ore pe zi, am schimbat o singura data condesnatorii in el si asta din cauza faptului ca nu dadea o tensiune corecta pe un anumit port USB de care pompa de alimentare cu carburant avea nevoie.

Acasa personal am avut doua desktopuri brand, un Dell Precision 670 Workstation si un Lenovo 8811. Ambele s-au comportat destul de bine, in evidenta a iesit Dell-ul care cantarea vreo 20 de kg si a fost cel mai mare calcualtor ca si dimensiune pe care l-ama vut vreodata. Era cu procesor Xeon la 3.4 ghz si HDD SCSI, si mi-am facut treaba foarte bine cu el timp de aproape 1 an de zile. Nu au fost probleme tehnice cu el.

Cred ca fiabilitatea unitatilor brand nu poate fi pusa la indoiala. Luati cele 4 exemple de mai sus si puneti-le in contextul unui desktop utilizat acasa, cateva ore pe zi. Sunt genul de calculatoare foarte bine construite care va pot tine o viata fara sa faca probleme, fara sa se defecteze. Daca mai punem la socoteala faptul ca cele second hand au avut drept destinatie institutii publice initial si firme de mare capacitate, va dati seama pentru ce au fost construite si cat sunt obisnuite sa suporte.

“To brand or not to brand? To brand my friend!”

FSC_logo

No Responses

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Once a ProBook, always a ProBook. Despre HP ProBook 6450b

  De cand ma stiu am cumparat numai laptopuri second hand. Defapt, daca stau sa ma gandesc mai bine, am...

Închide