DNS

dnsSă zicem că după o noapte întreagă de beție vrei să te duci acasă. Chemi un taxi, și-i zici „du-mă acasă” șoferului. Ei bine, dacă șoferul nu te cunoaște personal, nu are de unde să știe unde locuiești si ori te va da jos din mașină, ori te va lua la poceală, ori va avea răbdare și te va întreba adresa exactă.

Deși șoferii de taxi se întâlnesc des cu această problemă destul de greu de rezolvat, calculatorul sau telefonul tău te pot duce exact la adresa pe care o cauți pe internet datorită DNS – Domain Name System.

Chiar dacă mulți dintre noi gândim internetul într-un mod cât se poate de simplu, scriind adresa www.Youtube.com în browser, browser-ul are nevoie de adresa de IP a site-ului Youtube pentru a afișa pagina. Pentru a afla adresa  de IP, browserul interoghează DNS, un fel de Pagini Aurii al internetului, care leagă URL-ul (uniform resource locator) de o adresă de IP.

Cum funcționează DNS

În primă instanță, interogarea DNS merge către un name server operat de furnizorul de internet. Daca serverul dns folosit de tine nu are recordul in cache, va interoga ROOT servers. Sunt 13 (poate au adăugat mai multe intre timp) care stiu de toate celelalte TLD-uri (top level domains -.com, .net, etc) si de CC tld (.ro, .de, samd).  Ei bine, interogarea ta ajunge pe serverul care se ocupă de domeniile .com dacă vrei de exemplu să navighezi către youtube.com.

De acolo, se interoghează name serverele domeniului cu pricina, NS-urile. În momentul în care un domeniu se înregistrează, primește aceste NS-uri ce trebuie legate de adresele de IP primite de la furnizorul de servicii de hosting.

Odată adresa de IP aflată, se întoarce către name serverele recursive, apoi în calculatorul tău. Pentru a salva timp, atât name serverele recursive cât și calculatorul tău vor stoca aceste date sub formă de cache. Astfel, data viitoare când vei dori să vizitezi YouTube, nu vei fi nevoit să treci prin același procedeu din nou.

Browser->DNS furnizor internet -> .com server –> website NS –> DNS furnizor internet –> Browser

Cele mai întâlnite probleme DNS: schimbarea adresei de IP și vulnerabilitatea

DNS-ul funcționează destul de bine pentru mulți dintre noi, însă în momentul în care un site își schimbă adresa de IP, apar problemele, mai ales în momentul în care calculatorul tău încearcă să folosească datele din cache despre care discutam mai devreme.

Vor apărea astfel inevitabil erorile și revenind la analogia cu șoferul de taxi de la început, calculatorul tău nu va știi unde să te ducă. Dacă rulezi Windows e destul de simplu să scapi de cache, tot ce trebuie să faci este să deschizi aplicația CMD – Command Prompt și să scrii ipconfig/flush dns.

Probleme mai mari pot să apară în momentul în care malware afectează cache. Astfel, în momentul în care vrei să ajungi pe Youtube.com vei fi direcționat către pornorama.com. Sau mai rău, un hacker poate redirecționa prin intermediul DNS traficul către o pagină clonă cu scopul de a fura date de autentificare sau date bancare.

În ciuda vulnerabilităților prezentate mai sus, DNS a făcut internetul foarte simplu și ușor de utilizat. Datorită DNS, astăzi nu suntem nevoiți să scriem adresele de IP în browser pentru a ajunge la un anumit site, grupuri de 12 cifre mai lungi chiar de cât numerele de telefon. La cât de greu sunt de reținut numerele de telefon, chiar nu cred că ar putea să-și dorească cineva o lume fără DNS.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Fujitsu LifeBook P772
Review Fujitsu LifeBook P772

Fujitsu LifeBook P772 este un laptop cu dimensiuni foarte mici, destinat special celor care au nevoie de mobilitate. Cei 12...

Închide