Sursă PC normală sau modulară?

În ultimii ani sursele modulare au început să devină din ce în ce mai populare și asta din cauza a două motive mari și late: prețurile au început să scadă destul de mult, iar oamenii au început să vadă utilitatea unei unități mai puțin congestionată în interior. Alegerea unei surse pentru calculator este o alegere destul de dificilă și am  discutat despre acest lucru aici, dar astăzi vom pune în balanță dacă se merită cumva cumpărarea unei surse modulare, nu ne interesează puterea au eficiența.

Sursele normale au toate cablurile atașate și NU se pot da jos. Sursele modulare au unele sau toate cablurile detașabile. Acestea se conectează la sursă prin intermediul unor mufe din plastic foarte simple.

Sursele normale

Aici nu prea sunt multe de spus. Curentul electric vine de la priză, trece prin sursă, este transformat în 5 sau 12v sau alte valori care mai sunt necesare și sistemul funcționează. Destul de simplu, nu? În cazul în care sursa de alimentare vine cu 3 cabluri pentru SATA și tu folosești unul singur, celelalte două vor fi înghesuite într-un colț al carcasei și cu asta basta. Este o soluție pentru cei cărora nu le prea pasă de aspectul interior al calculatorului lor și care sunt împăcați cu gândul că acele cabluri vor întrerupe într-o anumită măsură circulația aerului în carcasă și vor ajuta la adunarea prafului.Power_Supply_Pile_1_sm

Sursele semi-modulare

Sursele semi-modulare sunt acele surse ale căror cabluri indispensabile nu se pot deconecta. Este vorba despre mănunchiul de cabluri de 12v, 24 pini care oricum ar fi necesar pentru a putea porni sistemul. Deci, cablurile absolut necesare nu se pot detașa.modular

Sursele modulare

De ce sunt surse modulare 100% din moment ce nici un calculator nu poate porni fără acea conexiune de 24 de pini? Păi de exemplu sunt foarte simplu de schimbat în caz de defecțiune. Ultimul lucru pe care ți-l dorești este să scoți sursa dintr-un PC după ce te-ai chinuit să faci un traseu al cablurilor destul de ascuns.

De asemenea, sursele modulare 100% te pot ajuta să creezi un colorit special în interior din moment ce poți opta pentru cabluri roșii în loc de negre. Producători precum Corsair chiar îți dau posibilitatea să-ți alegi dinainte culoarea cablurilor pe care le vrei pentru sursa ta. De asemenea, dacă ai o carcasă foarte mică în care vrei să-ți înghesuiești componentele vei avea nevoie de o sursă cât mai sumară, iar pe net se găsesc tot soiul de kituri pentru cabluri modulare de toate dimensiunile.

Principalul dezavantaj al surselor modulare este prețul. Chiar dacă în ultimii ani prețurile au tot scăzut, există încă o diferență destul de mare între cele modulare și cele normale. De asemenea, ca și dimensiune tind să fie puțin mai mari pentru a se putea monta interfața modulară. Până la urmă sursele modulare nu sunt altceva decât niște surse normale + o interfață modulară.

Drept avantaje, pe lângă cele discutate până acum, majoritatea surselor modulare sunt mult mai calitative, folosind în componență condensatori japonezi, ventilatoare hibride pentru un zgomot cât mai redus, așa că într-un final, nu plătești mai mult doar pentru faptul că poți demonta cablurile.full modular

Eficiență scăzută pentru surselor modulare – mit sau realitate?

Ei bine, vă spun de acum că-i vorba despre un simplu mit. Se tot vorbește despre faptul că sursele modulare nu ar fi atât de eficiente din punct de vedere energetic precum cele normale. Lipsa de eficiență de cele mai multe ori nu a fost dată de sursa în sine ci de conexiunile destul de slabe între mufe, cauzând astfel o scădere a voltajului.

În ziua de azi însă, impactul unor conectori fabricați într-un mod profesional asupra eficienței este foarte mic spre zero. În linii mari, cele mai eficiente surse PC din lume sunt modulare în acest moment așa că nu ai de ce să te îngrijorezi. Asigură-te că toate cablurile pe care le folosești sunt conectate cum trebuie și nu vei avea probleme.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
istoria pixelilor
Istoria pixelului

Cuvântul pixel vine de la picture element – adică element al imaginii iar în cele ce urmează vom discuta despre...

Închide