Tot ce trebuie să știi despre cardurile SD (Secure Digital)

Cardurile de memorie au fost cele care au dus un pas mai departe ideea de tehnologie modernă. Implementarea lor în aparatele foto a dus la moartea filmului clasic și astfel nivelul următor pe treapta evoluției a fost atins. Totuși, la finalul anilor 90, începutul anilor 2000, când a apărut nebunia asta cu cardurile de memorie, existau foarte multe formate compatibile doar cu anumite dispozitive, era un coșmar să cumperi carduri de memorie pentru toate aparatele care suportau așa ceva. Păi aveai de ales între Compact Flash, Smart Media, Memory Stick, SD… Dintre toate, cardurile SD au fost cele care au reușit să se impună pe piață iar în cele ce urmează veți vedea cum anume…compact flash

 

Puțină istorie despre cardurile SD

Deși cardurile SD au fost aduse pe piață de câteva companii cu scopul de a le vinde drept suport digital mobil pentru muzică, fapt ce le-a scos în evidență denumirea SECURE DIGITAL, aproape toată lumea a uitat de această funcționalitate după ce produsele au ajuns la raft. Avem de-a face cu încă o inovație adusă omenirii cu un scop, utilizată în final în alt scop.

Mărimea acestora a fost cea care le-a adus supremația, alături de capacitatea de stocare, fiind mult mai micuțe decât de exemplu Compact Flash sau Smart Media. De asemenea, cardurile SD erau mult mai răspândite decât cardurile Memory Stick ale celor de la Sony.

Memory_stick

A urmat așadar scăderea prețurilor, tot mai multe companii au început să includă suport pentru cardurile SD în camere foto, calculatoare, GPS-uri. Deși erai nevoit să scoți din buzunare 200 de dolari pentru un card SD de 128 MB când acestea au apărut pe piață în 2001, prețurile au scăzut destul de rapid. La jumătatea anilor 2000, cardurile SD dominau deja piața.

Tehnologia avansa tot mai mult, dispozitivele simțeau acea nevoie de a deveni tot mai mici, mai portabile. Așa a apărut cardul Micro SD în anul 2005. Datorită micșorării tranzistorilor  care stocau datele și măririi spațiului ce putea fi ocupat de tranzistori, în ziua de azi avem carduri SD de capacități inimaginabile la momentul în care acestea au intrat pe piață.  În ziua de azi, ambele variante, SD și Micro SD pot stoca jumătate de TB fără să clipească. De fapt, cel mai mare card micro SD de pe piață poate stoca de 35.000 de ori mai multe date de cât o dischetă Floppy, fiind de 50 de ori mai mic ca și dimensiune.

MicroSD_card_2GB_focus-stacked

Compatibilitatea cititoarelor cu cardurile SD

Din păcate, aceste carduri SD nu garantează funcționarea în orice dispozitiv deși fizic se potrivesc. De ce? Pentru că totuși, se fabrică de 20 de ani și s-au creat anumite standarde pentru cititoare pe care vechile carduri de memorie nu le mai suportă. Spre deosebire de USB sau SATA, cardurile SD nu mai sunt așadar compatibile cu vechile cititoare.

De exemplu, cardurile SD XC nu vor funcționa niciodată într-un cititor de carduri fabricat în 2007, cu atât mai mult că necesită un filesystem numit EXFAT, ce lipsește cu desăvârșire din vechile sisteme de operare.  Noile cititoare totuși, sunt compatibile cu vechile carduri de memorie.

Viteza cardurilor SD

Cardurile SD cu viteză mică trebuie să aibă inscripționate cifra 2, poate 4, sau 6 în interiorul unui cerc, prin intermediul căreia îți faci o idee despre viteza maximă de scriere, în MS/s. Cardurile SD foarte performante sunt clasificate drept UHS 1 sau UHS 2, indicând bus speeds mai mari și viteză de citire mai mare. De exemplu, cardurile UHS 2 oferă viteze de scriere de cel puțin 30 MB/s, lucru pe care trebuie să îl ai în vedere în momentul în care vrei să înregistrezi un clip 4K sau să faci ceva foarte solicitant din punct de vedere al vitezei de scriere.

sd card

Concluzie

Deși încă este bătaie de cap atunci când mergem să cumpărăm un card SD, măcar s-au dus vremurile în care aveam de ales între 6 – 7 modele diferite de carduri de memorie.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
memorie RAM
Ce trebuie să știi despre viteza și latența memoriei RAM. Merită investiția în memorii RAM foarte rapide?

Există destul de multe necunoscute atunci când vine vorba despre memoria RAM. Dacă performanțele procesoarelor sau ale plăcilor video sunt...

Închide