Cum sunt produse circuitele integrate

 circuitele integrateCred că toată lumea s-a întrebat cum funcționează un circuit integrat după ce s-a uitat măcar 3 secunde la o placă de bază pentru calculator. Cred că toată lumea a observat acele linii de pe spatele plăcii de bază care conectează la olaltă toate porturile, soket-urile și mufele. De fapt, aceste „linii” sunt cele care permit funcționarea corectă a plăcii de bază și inclusiv a calculatorului.

PCB – Printed Circuit Bords sunt alcătuite din componente electronice moderne destul de multe și variate. De fapt, circuitul integrat a fost un pas uriaș în domeniul electronicii pentru că înainte de existența lui, componentele interne ale unui aparat electronic erau pur și simplu înșurubate pe carcasa din lemn și unite cu fire una de cealaltă. Da, după cum puteți vedea în imaginea de mai jos, era un haos total. Cam așa arăta interiorul unui TV din 1948. Imaginați-vă ce ar însemna să construiți în ziua de azi un PC cu asemenea componente sau un televizor cu ecran plat…

no-pcb

Din fericire, ideea de a încastra fire electrice în interiorul unei bucăți din fibră de sticlă ne scutește astăzi de un asemenea dezastru, făcând posibilă transportarea unui calculator într-un ghiozdan. Dar oare cum reușesc cei care fabrică circuite integrate să pună atâtea conexiuni într-un spațiu atât de redus? Ei bine, procedeul este oarecum similar celui de producție a procesoarelor.

Practic, straturi de fibră din sticlă sunt puse unul peste celălalt și tratate cu o rășină care le face să se lipească între ele. Ulterior, pe cele două fețe ale plăcii rezultate sunt lipite folii din cupru și acoperite cu un produs chimic numit Photoresist. Mai departe, se aplică un tipar care se potrivește perfect cu componentele ce urmează a fi puse pe placă și expus luminii ultraviolete.

Placa este apoi spălată și surplusul de Photoresist este eliminat, pe placă rămânând doar urmele firelor aplicate cu ajutorul tiparului mai sus menționat. Aceste fire nu sunt doar la suprafață întrucât plăcile de bază sunt alcătuite din straturi, așa că vă sfătuiesc să nu găuriți placa de bază de la calculator în ideea de a monta un cooler custom. Chiar dacă veți da gaură pe lângă firele de cupru vizibile , veți găuri și pe cele de la interior iar rezultatul va fi unul catastrofal.

E drept, plăcile în fabrică sunt găurite dar roboții care fac treaba asta știu exact unde să dea gaură, respectiv în locurile în care vor fi montate acele socket-uri, cipuri, condensatoare și multe alte componente. Așadar, mare atenție cum manipulați circuitele integrate. Cam aceasta este povestea circuitelor integrate. Dacă v-a plăcut nu ezitați să dați un share pe Facebook acestui articol.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
windows
Merită banii versiunea Pro a Microsoft Windows?

De fiecare dată când construiești sau cumperi un PC nou, vei avea de ales un sistem de operare. Atât timp...

Închide