Merită banii versiunea Pro a Microsoft Windows?

windows10-home-proDe fiecare dată când construiești sau cumperi un PC nou, vei avea de ales un sistem de operare. Atât timp cât nu ești mare fan Linux, atât timp cât calculatorul cu pricina nu este un Mac, ești practic obligat să mergi pe mâna Microsoft Windows în ceea ce privește sistemul de operare.

Dar lucrurile nu sunt atât de simple cum par la prima vedere pentru că din momentul în care Microsoft a scos pe piață mult iubitul Windows XP, sistemele de operare au început să se împartă între Home și Professional + câteva versiuni extra din când în când precum Windows 7 Ulitmate, Enterprise, Starter, etc.

Problema este că diferența de preț de la versiunea la Home la versiunea Pro este destul de mare, cam 500 de lei. Așadar, când are rost să plătești acei 500 de lei extra? Ei bine, răspunsul la această întrebare  nu se bazează doar pe nevoile personale, ci și pe nevoile specifice ale calculatorului tău.  Așadar, în cele ce urmează vom discuta despre Windows 7, 8 și 10 și despre cele două versiuni ale acestora, Home și Professional.

De fapt, cel mai important aspect al alegerii versiunii, între Home și Pro se leagă chiar de componentele sistemului tău. De exemplu, dacă rulezi Windows 7 Home Premium, vei putea beneficia doar de 16 GB RAM. Mai mult de 16 GB nu va recunoaște sistemul. În ziua de azi există foarte mulți oameni care-și cumpără sisteme cu 32 sau chiar 64 GB RAM, în special cei care lucrează în editare foto-video, așa că pentru ei Windows 7 Profesional ar fi o alegere mult mai bună din moment ce suportă până la 192 GB Ram.

Windows 8 și 10 însă, suportă mult mai mulți GB de RAM pentru versiunea Home Edition (128 GB), în timp ce Professional ar fi o alegere mult mai potrivită în cazul în care ai nevoie de 2 TB RAM în proiectele tale de virtualizare. În regulă, cred că a înțeles toată lumea: versiunile PRO suportă mai mult RAM dar oare asta să fie toată diferența? Ei bine, nu chiar. Bitlocker – softul Microsoft de criptare a hard diskului nu există pentru versiunea Home. Așadar, dacă ai date importante pe hard disk pe care vrei să le ții la distanță de hoți, versiunea Pro este alegerea potrivită.asdasdasd

Remote Desktop Connection – este încă o aplicație destinată numai versiunilor Pro ale Microsoft Windows, menită să îți permită accesul de la distanță la mașina respectivă. De reținut însă faptul că poți face acest lucru și prin intermediul Team Viewer ori alt utilitar gratuit ce poate fi instalat pe orice versiune de Windows.rem

Și ca să ducem discuția și mai departe în acest context, din moment ce datele pot fi criptate și cu alt soft, nu neapărat Bit Locker, din moment ce poți accesa de la distanță calculatorul și prin intermediul Team Viewer, de ce ai mai plăti extra pentru versiunea Profesional? Ei bine, ideea este că versiunile mai scumpe de Windows au niște funcții care sunt dificil de făcut rost prin alte mijloace.  Una dintre aceste mici funcții se leagă evident de setarea unui domeniu acasă, foarte utilă dacă există mai mulți indivizi ce au nevoi de acces la anumite resurse în același timp.

Ok deci în concluzie… În ultimii ani versiunile Pro au căpătat tot mai multe funcții unice și pot fi o alegere destul de bună dacă nu ești genul de om căruia să-i placă să alerge după softuri 3rd party cu care să-și ducă sarcinile la bun sfârșit.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Cum a evoluat sursa de alimentare?

Să cumperi o sursă în ziua de azi e destul de simplu: practic, orice ai cumpăra de la magazin va...

Închide