Se pot pierde datele de pe HDD, SSD, DVD, odată cu trecerea timpului?

rotCred că mulți dintre voi v-ați întrebat măcar o dată dacă datele electronice stocate pe diferite medii precum HDD, SSD, DVD, vor sta acolo pentru totdeauna dacă nu le șterge nimeni. Ei bine, nu. Datele electronice sunt afectate de trecerea timpului iar fenomenul este cu atât mai interesant cu cât există și câțiva factori externi care pot duce la coruperea/pierderea datelor electronice stocate pe un hard.

Se spune că nimic nu scapă de degradare, însă cred că mulți ar fi interesați de modul în care s-ar putea opri alterarea datelor stocate în format electronic. Să discutăm puțin despre hard-disk-urile mecanice care deși sunt mai ieftine de cât SSD-urile, au multe piese mobile în interior care pot ceda în timp din cauza uzurii sau a șocurilor. Dar să zicem că ai un hard-disk în regulă de care ai grijă, cum se pot degrada datele stocate pe acesta fără ca nimeni să intervină?

Cum pot fi afectate de degradare datele stocate pe un hard disk mecanic?

Ei bine, hardurile stochează datele sub forma unor clustere de biți magnetici orientați către o anumită direcției. Odată cu trecerea timpului, aceștia pot să își schimbe orientarea către direcția opusă și astfel apar erorile.

Dar, din cauza faptului că hardurile moderne au în componență sisteme care permit corectarea erorilor, a direcției clusterelor, problemele apar doar la hardurile nefolosite o perioadă foarte mare de timp (5-10 ani). Probabil că un utilizator normal nu-și va face probleme din această cauză, grija cade în seama celor care folosesc hard disk-urile pentru arhivare.

Cum pot fi afectate de degradare datele stocate pe un SSD?

SSD-urile pe altă parte, pot să impună mai multe probleme în ceea ce privește reținerea informației pe o perioadă lungă de timp. Deși SSD-urile sunt văzute drept ceva mai durabile de cât hard disk-urile din cauza faptului că nu au în componență părți mobile, nu rețin datele atât de bine din cauza modului de funcționare propriu-zis.

Stocarea datelor pe un SSD se bazează pe reținerea curentului electric într-un tranzistor. Ei bine, cu timpul, această încărcătură electronică reținută devine tot mai slabă. Dacă mai pui la socoteală faptul că în ziua de azi tranzistorii sunt din ce în ce mai mici pentru ca producătorii să poată mări capacitatea de stocare, ajungi la concluzia că longevitatea datelor stocate pe aceste dispozitive e o problemă destul de mare.

Dacă locuiești într-o regiune mai călduroasă de pe glob, există posibilitatea ca SSD-urile să nu poată reține datele nici măcar 1 an de zile dacă nu le folosești pentru că temperatura + tranzistorii nu = love. Așadar, dacă mergi într-o excursie, nu-ți lăsa laptopul în soare în mașină pentru perioade foarte lungi.

Cum pot fi afectate de degradare datele stocate pe un CD/DVD?

CD/DVD-urile de asemenea sunt afectate de trecerea timpului. Deși DVD-urile nu sunt dispozitive care primesc curent electric, care trebuie pornite regulat, sunt supuse unui proces de degradare din care bineînțeles că nu lipsește oxidarea stratului metalic pe care sunt stocate datele.

Plasticul se poate degrada cu timpul și astfel, aerul poate pătrunde în interior pentru că adezivii folosiți în componența produsului se degradează la rândul lor. Dacă te interesează stocarea datelor pe CD/DVD, trebuie să știi că există pe piață unele speciale, destinate arhivării, care garantează reținerea datelor între 25 și 50 de ani. De asemenea, mai este un tip de disc ce poate ajuta în acest sens numit M Disc. Producătorii acestuia susțin că M Disk poate să stocheze date pentru 1000 de ani…

Cam acestea sunt mediile de stocare cele mai uzuale și modurile în care datele de pe acestea sunt afectate de-a lungul timpului. Dacă vreți să fiți siguri că aveți datele în siguranță, un back-up periodic este tot ce vă trebuie sau de ce nu, un M Disk.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
windows registry
Windows Registry

Dacă ești utilizator de Windows probabil că te-ai întâlnit dese ori cu mesaje de eroare care te anunță că sunt...

Închide