Ce ar trebui să știi despre LCD și LCD LED

Atunci când achiziționezi un monitor sigur îți dorești să fie unul de calitate și să se potrivească nevoilor tale.  Așa că te decizi la  diagonala, brand, la culoare și apoi vine întrebarea „LCD sau LED?”

În primul rând trebuie să știi că cele două nu sunt lucruri total diferite și că sunt thenologii ce vin una în completarea celeilalte mai degrabă decât să se excludă reciproc. Ce mai trebuie știut din start este faptul că ecranele LED sunt ecrane LCD, utilizând aceeși tehnologie de redare a imaginii însă o modalitate diferită de iluminare. Deci întrebarea ar fi mai degrabă „LCD sau LCD LED?”

Pentru a te ajuta să răspunzi mai ușor la această întrebare, hai să începem cu începutul, ce sunt fiecare.

LCD sau Liquid Crystal Display

Acest tip de ecran folosește o tehnologie ce are la bază cristale lichide iluminate cu ajutorul unei lămpi fluorescente. Aceste cristale blochează sau permit luminii provenite din spatele ecranului să pătrundă printre ele în funcție de tensiunea generată de electrozii din monitor. Trecerea luminii prin aceste cristale determină pixelii să redea imaginea și culorile corespunzătoare.

 

LED (Light Emitting Diodes)

Monioarele LED sunt tot LCD-uri, folosesc exact aceeași tehbologie bazată pe cristale lichide dar acestea sunt iluminate de mai multe diode. În funcție de amplasarea acestor diode ecranele sunt LED-backlit (amplasate în partea din spate a ecranului) sau Edge-LED (diodele sunt amplasate pe marginile ecranului, acest tip de ecrane fiind mai subțiri).  Tipul de iluminare al diodelor diferă de cel al lampei fluorescente prin faptul că diodele luminează zone limitate, fiecare diodă fiind responsabilă pentru o altă zona a ecranului.

 

LCD vs. LCD LED

Între cele două tipuri de monitoare nu se poate lua o decizie general valabilă, nu se poate spune clar ca un tip de monitor este mai bun decât celălalt. Deci decizia aparține stict cumparătorului, el știe ce își dorește mai mult de la un monitor dar uite câteva avantaje pentru fiecare în parte.

 

Avantaje LCD

  • Culori mai naturale
  • Nu au distorsiuni geometrice
  • Consum redus de energie
  • Pret mic

Avantaje LCD LED

  • Contrast mai bun
  • Negru mai intens
  • Culori mai bogate
  • Unghiuri vizuale mai bune
  • Sunt mai subțiri
  • Consuma cu 40% mai puțină energie decât cele LCD

 

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Dell Latitude E5420
Review Dell Latitude E5420

Dell Latitude E5420, un laptop care strigă: design elegant, performanță garantată! Cum ne-a obișnuit deja, laptopurile din familia Latitude E...

Închide