Istoria Mac OS

Desi lumea in 1984 nu arata precum cea inchipuita de George Orwell in celebrul roman (1984), ceva important chiar s-a intamplat. Atunci a aparut primul calculator Macintosh, fabricat de celebra firma Apple. Era momentul in care fiecare persoana avea sansa sa detina propriul calculator personal cu o interfata grafica GUI, pentru atentie, doar 2459 dolari.

Desi la vremea respectiva 2500 de dolari erau o caruta de bani, a fost un pas important si un avans extraordinar in domeniul calculatoarelor pentru ca precedentul calculator fabricat de Apple numit LISA, se vindea cu 10.000 de dolari. Asadar, preturile chiar incepeau sa fie ceva mai accesibile pentru consumatorii casnici. Mac-ul a fost calculatorul care a obisnuit oamenii cu ideea de a da click pe display pentru a intreprinde o actiune, in loc sa comanzi prin intermediul unei linii de comanda de genul Ms-Dos.

LISA

LISA

Desi era o inovatie extraordinara acea interfata grafica adusa de Macintosh, avea cateva bube destul de urate precum lipsa suportului pentru nested directories in ciuda faptului ca puteai crea foldere. De asemenea, Macintosh nu era calculatorul perfect daca ne gandim la multitasking. Tot ce aducea nou era o interfata grafica intuitiva in schimbul liniei de comanda tipica vremii.

Macintosh

Macintosh

Bineinteles, cand Microsoft a venit cu primele versiuni de Windows, au inceput si procesele in tribunal intre cele doua companii. Apple a acuzat Microsoft ca a furat elementele GUI ale Macintosh pentru a le implementa in sistemul de operare Windows…

In 1991 apare System 7, o versiune de MacOS care aducea o multime de imbunatatiri precum:

  • implementarea true color rendering ca si functie standard,
  • limita de 8MB RAM a fost ridicata din cauza aparitiei procesoarelor pe 32 biti
  • au fost implementate true type fonts pentru a-ti da seama de fontul final imprimat
  • a aparut memoria virtuala
  • a aparut multitasking-ul in adevaratul sens al cuvantului
  • a aparut functia drag&drop

System 7 a fost primul Mac OS care suporta acele procesoare Power PC care faceau diferenta intre calculatoarele Mac si cele IBM, Intel, pana prin anul 2006. Desi aceste procesoare intotdeauna deveneau mai puternice, erau mereu in spatele procesoarelor Intel. Astfel, ani la randul Apple a mers pe pierdere pana in 1997, cand a aparut Mac OS 8.

In 1997 apare Mac OS 7, ce prevedea o interfata foarte colorata, nu cu mult diferita de cea pe care o avem astazi. De asemenea, era primul Macintosh care avea posibilitatea de a se conecta la internet. MacOS 7 a fost primul sistem de operare al celor de la Apple care a inclus un browser default Internet Explorer (da, avea Internet Explorer, nu Safari), obtinut printr-o intelegere cu Microsoft.

Doi ani mai tarziu, in 1999 apare MacOS 9 ce venea cu schimbari destul de interesante, precum suportul pentru criptarea pe 128 biti, recunoastere vocala superioara.

In 2001, MacOS X intra in scena cu schimbari masive. Codul acestui OS era cu totul diferit fata de toate celelalte sisteme de operare Mac OS de pana acum. Acest sistem era mult mai atractiv in special pentru developerii de softuri 3rd parthy. De asemenea, sistemul era foarte placut si pentru utilizatori cu o grafica ce avea sa fie implementata si pe Windows XP (acele umbre interesante). Aici apare pentru prima data spellcheck si un multitasking imbunatatit din nou…

Mai departe, lucrurile au mers intr-o directie in care Apple s-a concentrat pe evolutia Mac OS X, nu pe scoaterea pe piata a unui sistem nou de operare o data la cativa ani asemenea Microsoft. Astfel, urmatoarele variante de Mac OS 10 aveau sa fie numite dupa … feline mari…

Mac OS X Tiger a fost lansat in 2005 si aducea o imbunatatire de performanta semnificativa intrucat suporta cipurile Intel pe 64 de biti, cipuri cu care a aparut si primul Apple PC in 2006… De acum inainte, datorita stabilitatii dezvoltarii pe x86 si x64, Mac OS a devenit sistemul preferat al creatorilor de content, in special celor care editeaza foto-video.

Haideti sa trecem si noi in revista versiunile complete de Mac OS X

  1. Kodiak – public BETA – 13 septembrie 2000
  2.  Ceetah – 24 martie 2001
  3.  Puma – 25 septembrie 2001
  4.  Jaguar – 23 august 2002
  5.  Panther – 24 octombrie 2003
  6.  Tiger – 29 aprilie 2005
  7.  Leopard – 26 octombrie 2006
  8.  Snow Leopard – 28 august 2009
  9.  Lion – 20 iulie 2011
  10.  Mountain Lion – 25 iulie 2012
  11.  Mavericks – 22 octombrie 2013
  12.  Yosemite – 16 octombrie 2014
  13.  El Capitan – 30 septembrie 2015

 

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
evolutia placilor video
Evolutia placilor video

Incepand cu anii 1970, lupta pentru performanta video superioara in jocuri nu a incetat sa existe. Primele placi video au...

Închide