Cand a aparut prima consola pentru jocuri? Istoria consolelor TV

In anii 1960, de fapt chiar inainte de prima aselenizare, prima generatie de jocuri pe video isi facea aparitia. Un tip pe nume Ralph Baer a crezut cu toata fiinta lui in ideea de “home gaming entertainment” si a reusit sa scoata pe piata primele console pentru jocuri in anul 1972. Consola se numea MAGNAVOX ODYSSEY si era prima din lume care se putea conecta la un televizor. De fapt, consola venea la pachet cu niste  zaruri, bani ca cei de Monopoly si asa mai departe. Era o consola inclinata tot spre board games chiar daca folosea televizorul.

1972

MAGNAVOX ODDYSSEY

Generatia a 2-a de console TV

Generatia a doua de console includea COLECO VISION, destul de puternica pentru a rula jocuri arcade si bineinteles, ATARI 2600 – consola care a definit cel mai bine conceputul de gaming folosind casete cu jocuri. Din pacate, aceste console nu au rezistat prea mult pe piata, au rezistat mai exact pana in 1983 cand industria jocurilor video a intrat in declin din cauza faptului ca foarte multe companii au vrut sa intre pe piata cu jocuri plictisitoare si de proasta calitate. De asemenea, si calculatoarele incepusera sa fie pe val.

coleco vision

Coleco Vision

 

atari 2600 casete

Atari 2600

Generatia a 3-a de console TV

Cand s-a ajuns la cea de-a treia generatie de console, jocurile TV pareau un moft care a cam trecut. Cine au fost cei care au reinviat piata? Bineinteles ca cei de la Nintendo prin lansarea pe piata NES – Nintendo Entertaining System alaturi de legendarele Gameboy. Prin intermediul acestei console, cei de la Nintendo au preluat suprematia pe piata jocurilor video si au devenit cel mai mare fabricant din America de Nord. S-au axat pe calitate si au dezvoltat jocuri ce au inviat industria si au dus-o catre a 4-a generatie.

nintendo entertainment system

Nintendo Entertainment System

Generatia a 4-a de console TV

Cea de-a 4-a generatie de console aduce consola TURBO GRAFIX, prima consola pe 16 biti din lume, mult mai celebra SEGA GENESIS si bineinteles ca nici Nintendo nu putea bate pasul pe loc, venind si ei cu SUPER NINTENDO. Toate erau console ce inca foloseau casete, insa in aceasta perioada CD-urile au inceput timid sa isi faca aparitia. CD-urile erau niste medii mult mai usor de imprimat de catre producatori si ofereau alte orizonturi prin capacitatea de stocare mult mai mare fara de o simpla caseta.

turbo grafix

Turbo Grafix

sega genessys

Sega Genessys

super nintendo

Super Nintendo

Generatia a 5-a de console TV

Cea de-a 5-a generatie de console incepe sa aduca multe schimbari, dupa cum precizam putin mai sus, CD-urile si-au facut aparitia si au inlocuit batranele casete. SEGA SATURN a fost prima consola cu CD-uri, si atentie, acum si-a facut aparitia pe piata Sony, lansand prima lor consola, SONY PLAYSTATION ONE. Pe langa faptul ca rulau jocuri de pe CD, aceste console din generatia a 5-a aduceau pentru prima data grafica 3D adevarata in casele oamenilor. De mentionat, NINTENDO 64 a fost singura consola care a mers in continuare pe casete in acea perioada si a reusit sa aiba si succes.

sega saturn

Sega Saturn

play station one

Play Station One

Nintendo-64-wController-L

Nintendo-64

Generatia a 6-a de console TV

O data cu cea de-a 6-a generatie de console a aparut si nevoia de a face mai mult cu aceste dispozitive de cat gaming. In aceasta perioada s-a facut saltul complet de la casete dar nu catre CD cum ati crede, ci catre DVD-uri. DVD-urile datorita capacitatii imense de stocare la vremea respectiva au permis dezvoltarea jocurilor cu o grafica mult mai buna. De asemenea, aceasta generatie a fost prima care a experimentat ideea de online play dar si cea care a facut trecerea de la carduri de memorie (PLAY STATION 2) la hard diskuri pentru a putea stoca mai multe jocuri.

ps2

Generatia a 7-a de console TV

Cea de-a 7-a generatie de console a aparut abia in 2005 si a adus in prim plan multe console cu care probabil sunteti deja familiarizati: PLAY STATION 3 a celor de la Sony, Microsoft a lansat XBOX ONE si bineinteles, Nintendo a iesit la rampa cu NINTENDO WII. In aceasta perioada au aparut noi standarde precum rezolutia HD (mai putin la consolele Nintendo WII), online multiplayer si motion control. Acum, consolele suportau nu doar jocuri pe DVD, ci si BLU-RAY si aveau incorporate hard disk-uri cu capacitati mult mai mari ce permiteau gamerilor sa descarce mult mai multe jocuri.

ps3

Sony Playstation 3

xbox 360

Xbox 360

nintendo wii

Nintendo wii

Generatia a 8-a de console TV

Generatia actuala de console, generatia a 8-a, este reprezentata de console foarte moderne precum SONY PLAYSTATION 4, XBOX ONE si NINTENDO WII. Aceste console sunt mult mai performante fata de generatiile trecute si datorita tehnologiei avansate, proiecte precum NINTENDO 3DS au devenit o realitate. Nintendo 3DS este o consola micuta ce iti afiseaza content 3D fara sa ai nevoie de ochelari speciali. Ca si schimbari majore , generatia curenta iti permite sa navighezi pe internet, sa te uiti la filme, sa pornesti un stream online si sa impartasesti pe retelele de socializare ceea ce faci in jocuri.

ps4 xbox one

nintendo 3ds

Nintendo 3ds

Desi jocurile PC sunt mult mai detaliate si mult mai complexe, consolele ocupa un loc special in inima celor care nu doresc altceva de cat sa se distreze de pe canapea alaturi de cativa prieteni si acesta este motivul pentru care consolele inca exista in ziua de azi. Exista oameni care doresc ceva simplu, rapid, fara batai de cap, care sa functioneze apasand doua butoane iar consolele exact asta ofera. Daca v-a placut articolul lasati-mi scris in comentarii, daca aveti intrebari la fel, dati-mi de veste.

2 Comments

  1. ITsb 09/01/2016

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
BIOS si UEFI

De cele mai multe ori, lumea calculatoarelor se imparte in doua mari categorii: software si hardware. Ce putem vedea/simti/ e...

Închide