Te-ai nascut cu Windows 7 in casa? Iata care au fost celelalte versiuni de Windows care au facut istorie

Desi multi dintre tineri s-au nascut intr-o era Microsoft in care sistemele de operare au o grafica foarte buna, trebuie sa stie ca nu a fost asa dintotdeauna. Au fost vremuri in care sistemele de operare nu aveau nici macar sageata pentru maus si se puteau controla doar prin comenzi – MS-DOS.

Windows 1.0 – 20 noiembrie 1985

In 1985 apare pentru prima data Windows 1.0 ce aduce in prim plan un sistem de operare cu interfata grafica mult asteptata. Desi primele sisteme de operare Windows rulau in mare parte paralel cu MS-Dos, acestea au introdus multe lucruri ce astazi par de-a dreptul banale precum diferite extensii de fisiere, driverele pentru dispozitive si nu in ultimul rand, multitasking.

Windows 1.0

Windows 1.0

Windows 95 – 24 august 1995

In 1995 apare Windows 95, cel mai prolific sistem de operare al vremii, cu vanzari de peste 40 de milioane de CD-uri in primul an. Sa nu fiti surprinsi de faptul ca multe dintre acele licente vandute in 1995 sunt inca prezente in calculatoarele celor batrani in ziua de azi. Windows 95 a adus multe inovatii, fiind prima versiune de OS care permitea rularea aplicatiilor pe 32 biti, a introdus plug&play, alaturi de un multitasking destul de primitiv. De asemenea, utilizatorii faceau cunostinta pentru prima data cu bara START si cu posibilitati noi de a lansa programe.

Windows 95

Windows 95

Windows 98 – 25 iunie 1998

De la Windows 95 pana la Windows XP lansat in 2001, au aparut schimbari notabile in ceea ce priveste avansul tehnologic. A aparut portul USB odata cu aparitia Windows 98, a aparut primul sistem de operare non server bazat pe kernelul Windows NT numit Windows 2000.

Windows 98

Windows 98

Windows 2000 server

Windows 2000 server

Windows XP – 21 octombrie 2001

Windows XP a fost vandut in peste 400 de milioane de copii in intreaga lume si desi a fost lansat in 2001, cei de la Microsoft au incetat suportul pentru acest sistem de operare abia in 2014. S-a bucurat de un real succes pentru ca a fost primul sistem de operare Microsoft care s-a eliberat complet de chingile MS-Dos in favoarea unui kernel NT. Bine, n-am scapat complet de Ms-Dos nici in sfanta zi de azi, utilitarul Command Prompt exista chiar si in Windows 10.

Windows XP

Windows XP

Windows Xp a revolutionat nu doar prin grafica excelenta, ci si prin functionalitate. Era primul OS care iti permitea sa cauti fisiere in functie de extensie, aducea facilitarea transmiterii fisierelor in retea si de asemenea mult obisnuitul autoplay din ziua de azi. Succesul Windows XP nu a venit fara un compromis, desi Microsoft a anuntat ca cei care cumpara acest sistem de operare vor primi Internet Explorer si jocul Space Cadet gratuit, aplicatia Microsoft Office va fi disponibila doar contra cost.

Windows Vista – 2006-2007

Cerinta pentru un sistem de operare pe 64 de biti capabil sa rupa bariera celor 4 GB RAM a sistemelor pe 32 biti a dus la aparitia mult hulitului Windows Vista in anul 2007. Ei bine, se spune ca a fost cel mai catastrofal sistem de operare facut vreodata de Microsoft. Nimeni nu s-a bucurat de el pentru ca avea dezavantaje destul de mari precum cerinte de sistem ridicole, consuma foarte multe resurse, nu existau drivere pentru absolut orice dispozitiv si nu in ultimul rand, update-urile care durau o vesnicie.

Windows Vista

Windows Vista

Windows 7 – 2009

In 2009, Microsoft lanseaza Windows 7 care desi avea la baza cam acelasi cod pe care il avea si Windows Vista, a fost un sistem de operare mult mai reusit atat din punct de vedere al aspectului, cat si al performantei si al experientei de utilizare. Windows 7 a avut o durata de viata mult mai mare, lucru pe care nu-l putem spune si despre urmatorul sistem de operare Windows 8 si pack-ul Windows 8.1.

Windows 7

Windows 7

Windows 8.1 – 2013

Windows 8.1 oferea un timp de boot mult mai bun, unelte de monitorizare mult mai avansate, timpi mai buni de reactie pentru comenzile sleep si wake up, performante imbunatatite in ceea ce priveste reteaua, a introdus Microsoft Store de unde puteai cumpara si instala aplicatii, insa, au dat-o in bara rau de tot cu inlocuirea barei de START cu… chestia aia numita Start Screen destinata monitoarelor cu touch screen sau lumii mobile.

Windows 8.1

Windows 8.1

Windows 10 – 2015

O data cu aparitia Windows 10, bara de start si-a facut simtita prezenta din nou aratand faptul ca cei de la Microsoft apleaca urechea la vocea poporului. Windows 10 aduce in prim plan Cortana, un soft care te ajuta sa folosesti calculatorul cu ajutorul comenzile vocale, meniul de start imbunatatit si nu in ultimul rand un nou mod de a face upgrade, sistemul de operare Windows 10 fiind oferit in mod gratuit celor care aveau deja o licenta de Windows 7 sau 8.1.

Windows 10

No Responses

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Avem nevoie de putina educatie IT ca sa stim la ce sa ne asteptam de la un calculator de 250 de lei

Multi dintre cei carora le place sa isi ajute prietenii s-au trezit la un moment dat cu urmatoarea problema: au...

Închide