Care componente PC merita cumparate second hand?

Calculatorul este destul de important pentru multi dintre noi, a ramas o poarta deschisa catre civilizatie si informatie. Ce faci insa atunci cand acesta se defecteaza? Nimic nu tine vesnic, nici macar calculatorul pe care il folosim aproape zilnic. Totul se invarte in jurul unui anumit numar de ore de functionare si cam atat. Atunci cand piesele unui calculator si-au trait viata, cedeaza. In momentul in care acestea cedeaza, apare intrebarea fundamentala “De unde cumparam alte componente?” si aceasta intrebare apare din cauza faptului ca nu toti detinem un calculator de ultima generatie cu DDR3, SATA3 si asa mai departe…

Daca o sa observati, din magazinele de profil incep sa dispara componentele PC de generatie veche, de exemplu rami ddr2 sau chiar ddr1. In cazul in care totusi gasim sa cumparam aceste componente noi, o sa observam ca au un pret de-a dreptul ridicol si nu se merita investitia. In acest caz, magazinele de calculatoare si componente second hand vin in ajutorul nostru si se dovedesc de un real folos intrucat in cazul calculatoarelor de generatie veche, uzura isi spune cuvantul. Componentele lor se apropie de finalul ciclului de viata si incep sa cedeze…

Care sunt componentele care cedeaza cel mai des?

In general, sursele si placile video sunt cele care cedeaza cel mai des, urmate de hard disk-uri si eventual ceva memorii RAM. Nu am intalnit niciodata procesoare defecte, insa din cauza surselor defecte am intalnit placi de baza care au cedat. In momentul in care se defecteaza o sursa sau o placa video iar calculatorul tau este vechi de cand lumea, e clar ca rentabilitatea iese din discutie si nu te vei indrepta niciodata catre componente noi. O sa cauti ceva cat mai ieftin si astfel sa iti repui pe picioare calculatorul. Chiar daca ai cumpara componente noi, te-ai lovi de fenomenul bottleneck.

Sursele de calitate pot fi cumparate la mana a doua de pe site-uri de genul diabloscomputer.ro, magazine specializate in vanzarea de calculatoare si componente second hand. De exemplu, o sursa de 350w Antec costa 80 de lei pe acest site si este suficienta pentru un calculator destul de batran. Ideea este sa cumparati surse si componente produse de nume grele din domeniu. Degeaba cumperi o sursa noua cu 50 de lei daca nu are randament, huruie ca drujba dupa 2 saptamani si eventual cedeaza la a doua fluctuatie de tensiune… Nu are rost sa cumperi o sursa noua cu 250 – 300 de lei intrucat e prea puternica pentru un Pentium 4 sa zicem sau chiar pentru un Dual Core timpuriu.

Placa video tot second hand recomand pentru cei cu PC-uri mai vechi de 10 ani, pot sa cumpere ceva de genul HD3470 512MB cu maxim 80 de lei. Nu are rost sa cumparati placi video de 300 – 400 de lei intrucat nu veti reusi niciodata sa le folositi la adevarata capacitate atata timp cat vor fi limitate de procesorul slab, memoriile slabe si chiar sursa de alimentare. Memoriile ddr1 sau ddr2 pot fi cumparate in momentul de fata aproape exclusiv la mana a doua, intrucat au cam disparut din magazinele de profil reale dar si online.

Pretul pentru memoriile ram second hand sunt mult mai accesibile si reprezinta cea mai buna solutie care poate rezolva defectiunea ieftin. Asa ar trebui sa fie in mod normal, tehnologie veche ieftina. Memoriile ram noi sunt din ce in ce mai scumpe pe masura ce devin depasite deoarece nu prea mai exista cerinta pe piata pentru ele si se produc intr-un numar mult mai restrans. Costurile de productie sunt destul de mari si iata cum memoriile DDR1 ajung sa coste de doua ori cat DDR3… Un kit de 1 GB DDR1 Kingston 400 mhz costa 60 de lei la mana a doua, ceea ce e destul de bine.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Merita sa ne construim un desktop cu memorii DDR4?

Memoriile DDR4 sunt printre noi de putin timp si odata cu ele au venit si noi platforme ale placilor de...

Închide