Ce este e-mail SPAM și de ce există?

SPAM

Dacă o să căutați cuvântul SPAM pe Google o să vă ducă către un producător de conserve… Ei bine, în acest articol nu vom discuta despre carnea la conserve, ci despre e-mail SPAM. Așadar, de ce este SPAM-ul atât de insistent, atât de răspândit și mai exact ce anume am făcut noi, ca societate, pentru a-i pune capac?

Când a fost trimis primul mesaj de tip SPAM?

Evident, unii oameni au găsit diverse căi de a beneficia de pe urma aceluiași mesaj trimis la mii de adrese cu mult înaintea apariției internetului. Primul mesaj de tip SPAM datează din 1978, trimis prin ARPANET – o rețea militară care poate fi considerată mama internetului modern de azi. Deși cel care a trimis atunci mesajul a fost lichidat foarte rapid, în ziua de azi nici vorbă de asemenea soluții eficiente.

SPAM-ul a continuat să se dezvolte prin intermediul grupurilor de știri care au îmbrățișat denumirea SPAM prin intermediul unor caricaturi Monthy Python, însă adevăratul impact devastator al SPAM-ului urma să îl resimțim abia la finalul anilor 90, când internetul începuse să se dezvolte destul de mult și din ce în ce mai multe persoane începuseră să folosească poșta electronica, e-mail.

Câte e-mail-uri de tip SPAM există?

La un moment dat, se presupunea că cel puțin 90% din e-mail-uri erau SPAM, din cauza faptului că aceste mesaje sunt foarte ușor de trimis, cu costuri foarte mici. În ziua de azi, se estimează că aceste cifre au scăzut la 50%. Ei bine, tot o grămadă de SPAM, fără să punem la socoteală mesajele publicitare nesolicitate de pe rețelele de socializare, de pe site-urile matrimoniale, site-urile video și bineînțeles, secțiunile de comentarii ale celor menționate.

De unde fac rost de adrese de e-mail cei care trimit SPAM?

Dar deși este foarte simplu să trimiți e-mail-uri, probabil că mulți dintre voi vă întrebați cum naiba cei care trimit mesajele fac rost de atâtea adrese de mail? De cele mai multe ori, spammerii nu fac altceva de cât să trimită mesajele la niște adrese de e-mail generate random, aleatoriu. Fiind atât de multe adrese de e-mail în lume, probabilitatea ca multe dintre cele generate random să fie și multe adrese reale, este foarte mare.

Bineînțeles, cea mai folosită metodă de a face rost de adrese de e-mail reprezintă boții. Acești boți scanează internetul în lung ți în lat în căutare de adrese de e-mail postate de oameni în anumite locuri precum forumuri. De asemenea, mai există acele site-uri malițioase care îți promit nu știu ce promoții și oferte iar tu când îți înscrii datele în acele câmpuri nu faci altceva de cât să trimiți datele tale celor care îți vor umple inbox-ul de SPAM.

Și asta nu e totul. În momentul în care un spammer face rost de o listă consistentă de adrese de mail, nu doar le va umple de mesaje publicitare, dar le va vinde și altor spammeri. Apoi cel care cumpără baza de date cu adrese de e-mail reale o va vinde și el la rândul său, apoi tu te întrebi de ce primești tone de SPAM în fiecare zi.

De ce există tone de e-mail-uri SPAM din moment ce nimeni nu le citește?

Întrebarea cea mai interesantă este de ce încă există SPAM prin e-mail din moment ce oricum nimeni nu citește acele mesaje, le șterge direct sau sunt sortate automat către folderul SPAM. Ei bine, se pare că unii le citesc. Conversia, rata de succes a SPAM-ului prin e-mail este foarte mică, dar atâta timp cât o persoană dintr-un milion este suficient de credulă să cumpere ceva ce a văzut într-un e-mail SPAM, cei care se ocupă cu treaba asta murdară vor continua să o facă pentru că oricum nu consumă nimic. Pentru a trimite aceste e-mail-uri sunt folosite mereu servere asupra cărora se preia controlul sau botnet – calculatoare infestate care trimit aceste mesaje. Deci, din moment ce nu se consumă resurse, e convenabil să trimiți SPAM.

De ce nu se face nimic împotriva acestor mesaje SPAM?

Păi pentru că sunt mult prea multe ca cineva să le poată clasifica destul de clar. Gmail, Yahoo, au anumite filtre care sortează după niște cuvinte dar… nu sunt prea eficiente. De asemenea, în unele țări SPAM-ul a fost clasificat drept infracțiune și există nume sonore care au ajuns după gratii din cauza acestui procedeu. Din păcate, nu a fost de ajuns pentru a stopa fenomenul SPAM.

Ce putem face pentru a e proteja de SPAM?

Cel mai bun sfat legat de protecția împotriva SPAM-ului este mare grijă cui dați adresa de mail. Mare grijă pe unde o postați pe internet, ce câmpuri completați. Altfel, vă veți trezi inundați de mesaje care vă vor face viața mult mai grea, fiind nevoiți să pierdeți minute bune doar pentru a le sorta de mesajele importante.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
4 motive să nu cumperi iPhone SE

De fiecare dată când Apple se pregătește să lanseze următoarea variantă de iPhone trecem inevitabil de la extaz la agonie,...

Închide