De ce nu ar trebui sa cumparati niciodata placi video low end

Placile video low end sunt considerate acele placi video cu un pret cuprins intre 120 si 350 de lei si in cele ce urmeaza o sa discutam putin despre motivul pentru care aceste placi exista pe piata. Din punctul meu de vedere, placile video dedicate sunt adresate jocurilor si atunci cand discutam despre gaming, discutam despre o experienta cel putin satisfacatoare, asta inseamna detalii full la rezolutie 1080p. Daca nu ai pretentii de detalii full in 1080p atunci cand te joci ceva, poate ca ar fi cazul sa iti cumperi o simpla consola, intrucat jocurile la detalii mici sau medii pe rezolutii slabe nu sunt o experienta placuta.

Asadar, ce-i cu placile video low end?

Placile video low end din punctul meu de vedere nu ar trebui sa existe, nu ar trebui sa fie cumparate de nimeni mai ales cand exista alternative destul de interesante. De exemplu, poti cumpara o placa video low end Radeon R7 240 cu 2 GB DDR3 pe 128 biti cu 320 de lei… Cu aceasta placa video nu vei avea niciodata mai mult de 15 FPS in jocuri pe detalii full la 1080p, niciodata… Dar, daca alegi sa cumperi o placa video mai scumpa cu 30%, adica sa cumperi o placa video pe la 400 – 450 lei, o sa ai parte de FPS bun in 1080p la detalii full. Ce inseamna FPS bun? Pai cam 30-40 FPS… Nimic spectaculos dar te poti juca linistit. R7 240 scoate nici mai mult nici mai putin de 15 FPS in jocuri precum Tomb Raider, 9 FPS in Far Cry 3 sau 18 FPS in Dirt 3 pe detalii full 1080p…

FPS1

Si acuma vine intrebarea mea… De ce Dumnezeului ai da 320 de lei pentru o placa video ce scoate 9 FPS intr-un joc? Mai bine pui ceva bani de-o parte si cumperi cu 450 de lei o placa video Radeon R7770. Platesti cu 30% mai mult dar primesti o performanta cel putin dubla, ceea ce are rost in opinia mea. Raportul pret/performanta trebuie sa fie cel care dicteaza alegerea unei placi video si sunt de parere ca e mai bine sa platesti extra si sa primesti mult mai mult de cat sa platesti mai putin si sa nu primesti absolut nimic. De fapt daca platesti prea putin, primesti o placa video cu care nu o sa te poti juca nimic, intrucat jocurile PC jucate la detalii low si medii nu reprezinta o experienta placuta.

Tot incerc sa imi imaginez un scenariu in care cineva ar avea de beneficiat de pe urma unei placi video low end si singura situatie care imi vine in minte se rezuma la o solutie de avarie, cedeaza placa video integrata si esti nevoit sa cumperi ceva rapid, cu un pret cat mai bun intrucat esti luat pe nepregatite si nu ai un buget alocat pentru o asemenea investitie. Ai nevoie de ceva care sa iti ruleze Youtube la 1080p si cam atat… Daca aveti si voi alte scenarii le puteti lasa in comentarii… Repet, FPS creste daca scazi detaliile si rezolutia, insa ce joc mai este acela fara detalii? Ne intoarcem inapoi in anii ’90?

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Care componente PC merita cumparate second hand?

Calculatorul este destul de important pentru multi dintre noi, a ramas o poarta deschisa catre civilizatie si informatie. Ce faci...

Închide