Ce este memoria GDDR5X

gtxAcesta este un articol pentru împătimiții de jocuri pe calculator. NVIDIA a introdus de curând un nou tip de VRAM odată cu lansarea GeForce GTX 1080, iar în cele ce urmează vom vedea care sunt de fapt diferențele între acest tip de memorie și cel vechi. Doar noua arhitectură Pascal este beneficiara acestui tip GDDR5X, așa că haideți să vedem  care sunt avantajele și diferențele comparativ cu vechiul standard, de la ce vine acel X mai exact.

Ce este GDDR5X

GDDR5X este un tip de video ram – VRAM, adică reține texturi, stochează imagini în frame buffers, transmite informații prețioase către GPU astfel încât jocurile tale să fie afișate corespunzător. Dar cu ce este mai specială memoria GDDR5? Îmbunătățește performanța în jocuri? Sunt imaginile afișate mai calitativ?

Ei bine, memoria VRAM contează mai mult pentru rezoluție, avantajează deci pe cei care vor să se joace pe mai multe monitoare în același timp, pe cei care doresc să joace jocuri cu  anti aliasing destul de agresiv, sunt necesare reținerea în memoria RAM a mai multor texturi. Din moment ce jocurile cu o grafică bogată evoluează mai rapid decât monitoarele cu rezoluții mai mari, memoria mai rapidă capătă de asemenea mai multă importanță.1080

Memoria video a scos mereu în evidență lățimea de bandă iar GDDR5X a îmbunătățit standardul GDDR5 permițând datelor să fie accesate în număr de 2 ori mai mare în același timp, 64b în loc de 32b. Chiar dacă la prima impresie nu pare cine știe ce, ar trebui să vedem viteze în realitate de până la 10 Gbps, alături de o lățime de bandă de până la 450 GBps, folosind de asemenea mai puțin curent electric față de predecesoare.

Cum rămâne cu acel HBM al celor de la AMD?

E adevărat că HBM are capacitate mai mare și este de dimensiune mai mică, dar GDDR5X are o arhitectură ceva mai ușoară și este mai ieftină de implementat decât HBM din moment ce este foarte asemănătoare GDDR5.  Și chiar dacă există multe zvonuri confirm cărora atât AMD cât și NVIDIA migrează lent către HBM 2.0 în ceea ce privește următoarele arhitecturi, GDDR5X va fi implementată în viitor destul de mult în plăcile video de clasă medie.

Momentan, GDDR5X este disponibilă doar pe Nvidia GeForce GTX 1080, însă cu timpul aceasta va fi disponibilă și pentru alte modele. Cine sunt cei care ar trebui să fie atenți pe viitor cu acest tip de memorie? Ei bine, cei care sunt interesați de gaming pe mai multe monitoare sau realitate virtuală.amd

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
memoria CACHE
Cum funcționează memoria CACHE a procesorului?

Toată lumea a auzit de memorie în lumea calculatoarelor, însă destul de puțini sunt cei care știu că și procesorul...

Închide